Στάθης Ψάλτης: Απούσα η οικογένεια από την εκταφή – Τι λέει ο δήμος Ζωγράφου

Στάθης Ψάλτης: Απούσα η οικογένεια από την εκταφή – Τι λέει ο δήμος Ζωγράφου
Στάθης Ψάλτης EUROKINISSI

Ο δήμος Ζωγράφου προχώρησε σε εκταφή του Στάθη Ψάλτη, καθώς δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Η αντίδραση της Μαίρης Μπάρκουλη, η απάντηση του δημάρχου Βασίλη Θώδα και η απόφαση της κόρης του ηθοποιού.

Αλαλούμ προκλήθηκε με την εκταφή του αγαπημένου ηθοποιού Στάθη Ψάλτη, ο οποίος βρισκόταν ενταφιασμένος στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, με την Μαίρη Μπάρκουλη να επιρρίπτει ευθύνες στον δήμο Ζωγράφου και τον δήμαρχο να απαντά πως έγιναν τα προβλεπόμενα.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν με μια δημοσίευση στην ομάδα του Facebook “Μένουμε Ζωγράφου”, όπου έγινε γνωστό πως ο Δήμος της περιοχής προχώρησε στην υπηρεσιακή εκταφή του Στάθη Ψάλτη, ωστόσο, κανείς από την οικογένεια και τους φίλους του δεν ενδιαφέρθηκε για τα οστά του ηθοποιού.

“Σήμερα έγινε και η εκταφή του αγαπημένου μας Στάθη, δυστυχώς “υπηρεσιακά”. Ουδείς ενδιαφέρθηκε, ουδείς ασχολήθηκε. Κρίμα γιατί τελικά από λόγια είμαστε πλούσιοι, αλλά από έργα φτωχοί και ανάξιοι… Αναπαυμένος να είναι. Ο Δήμος Ζωγράφου παραχώρησε θέση στο οστεοφυλάκιο Τιμής ένεκεν”, έγραφε η ανάρτηση μέλους της ομάδας.


Το ξέσπασμα της Μαίρης Μπάρκουλη

Στη συνέχεια, η σύζυγος του αείμνηστου ηθοποιού Ανδρέα Μπάρκουλη, Μαίρη, είχε κοινοποιήσει την παραπάνω ανάρτηση στον δικό της λογαριασμό στο Facebook και είχε ξεσπάσει κατά του δήμου Ζωγράφου, αναφέροντας: “Ντροπή… Είχα ενημερώσει να πληρώσω εγώ την εκταφή και να αναλάβω τα οστά. Και ο δήμαρχος μου υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να τον βγάλει κανείς. Ντροπή και αίσχος”.

Έπειτα από λίγο, η Μαίρη Μπάρκουλη διέγραψε την δημοσίευσή της και έγραψε νέα ανάρτηση στην οποία ανέφερε πως ήρθε σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα.

“Μόλις μίλησα με τον δήμαρχο, ο οποίος μου εξήγησε ότι ύστερα από άκαρπες προσπάθειες να βρουν τους συγγενείς του, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την εκταφή. Όλα έγιναν όπως έπρεπε και θα επικοινωνήσω με τον αντιδήμαρχο για τα οστά και τη φροντίδα τους που ζήτησα να το κάνω όπως πρέπει”, έγραψε στη νέα της δημοσίευση.

Η απάντηση του Βασίλη Θώδα

Η Μαίρη Μπάρκουλη μίλησε σήμερα στην εκπομπή “Happy Day” για την εκταφή του ηθοποιού, ενώ στον “αέρα” βγήκε και ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας, ο οποίος εξήγησε τι έχει συμβεί.

Ο ίδιος εξήγησε πως ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, καθώς είχε ήδη δοθεί παράταση 2 χρόνων στην εκταφή του Στάθη Ψάλτη. Ανέφερε πως ο δήμος προσπάθησε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, αλλά δεν ανταποκρίθηκε κανένας, γι’ αυτό και προχώρησε στην εκταφή του ηθοποιού και τη φύλαξη των οστών του σε ειδικό οστεοφυλάκιο.

“Ο Στάθης Ψάλτης ενταφιάστηκε στου Ζωγράφου στις 24/4 του 2017. Παρήλθε η ημερομηνία της εκταφής του στις 24/4 του 2020. Και παρέμεινε επιπλέον άλλα 2 χρόνια μέχρι τις 17/5 του 2022 που έγινε η εκταφή. Η οικογένεια την ήξερε την προβλεπόμενη διαδικασία, γιατί όλοι παίρνουν ένα χαρτάκι που λέει ότι γίνεται εκταφή στα 3 χρόνια. Τα οικονομικά δεν ήταν τακτοποιημένα, αλλά δεν τους ζήτησε κανείς λεφτά για τα 2 χρόνια παράταση”, είπε αρχικά ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας και εξήγησε:

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με όλη την οικογένεια, δεν ανταποκρίθηκε κανείς. Ζητήθηκε να γίνει εκταφή. Στις 17/5 πραγματοποιήθηκε κανονικά η εκταφή και τα οστά τοποθετήθηκαν σε ειδικό τμήμα οστεοφυλακίου με συγκεκριμένο αριθμό φυλακίου. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφο 8 του ισχύοντος κανονισμού του Κοιμητηρίου, τα οστά καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων, για τα οποία δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από συγγενείς, φυλάσσονται στο διηνεκές ατελώς.

Επίσης, ο δήμαρχος Ζωγράφου διέψευσε πως ο τάφος του ηθοποιού ήταν ρημαγμένος όλη αυτή την περίοδο. Όπως είπε: “Έπειτα ο τάφος καταστρέφεται και τα οστά μπαίνουν σε οστεοφυλάκιο και φυλάσσονται εκεί ατελώς με απόφαση δημάρχου. Δεν είχε παραχωρηθεί οικογενειακός τάφος στον Στάθη Ψάλτη, οπότε έγινε ό,τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις“.

Η κόρη του Στάθη Ψάλτη

Τέλος, η παρουσιάστρια της εκπομπής Σταματίνα Τσιμτσιλή ανέφερε πως ήρθε σε επικοινωνία με την κόρη του Στάθη Ψάλτη, η οποία δήλωσε πως δεν την αναζήτησε κανείς από τον Δήμο Ζωγράφου και πως έχει κανονίσει τα οστά του πατέρα της να πάνε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου είναι ενταφιασμένοι και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες.

“Η κόρη του θα έπρεπε να έχει επικοινωνήσει με τον Δήμο Ζωγράφου 5 χρόνια τώρα. Ή να απαντήσει στις κλήσεις μας”, σχολίασε ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας.

Η επίσημη ανακοίνωση του δήμου Ζωγράφου

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Ζωγράφου στον ιστότοπό του την Τετάρτη (18/05) αναφέρονται τα εξής:

“Ο Δήμος Ζωγράφου σχετικά με το θέμα της εκταφής του αείμνηστου κορυφαίου Ελληνα ηθοποιού αλλά και πρώην Δημοτικού Συμβούλου Στάθη Ψάλτη δηλώνει τα εξής:

Η ταφή του έγινε το 2017 τιμής ένεκεν λόγω της μοναδικής καλλιτεχνικής του πορείας, αλλά και της συνεισφοράς του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κανονικά η εκταφή του έπρεπε να γίνει μετά από τρία χρόνια αλλά ο Δήμος Ζωγράφου προχώρησε σε παράταση ακόμα δύο ετών.

Μετά την πάροδο πέντε ετών – το ανώτατο διάστημα που προβλέπεται – αναζητήθηκαν οι συγγενείς του για την διαδικασία της εκταφής αλλά δεν βρέθηκε κανείς και ο Δήμος Ζωγράφου προχώρησε σε υπηρεσιακή εκταφή.

Τα οστά του Στάθη Ψάλτη φυλάσσονται προσωρινά σε ξεχωριστό μέρος στο οστεοφυλάκιο προκειμένου να τοποθετηθούν στον ειδικό χώρο που διατηρεί ο Δήμος Ζωγράφου στο Κοιμητήριο και φιλοξενεί όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που τίμησαν την Πόλη μας και την Ελλάδα”.

Τι λέει ο αδερφός του

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί μίλησε και ο αδερφός του Στάθη Ψάλτη, Γιάννης Ρώτας, ο οποίος δήλωσε πως δεν ήταν ενήμερος.

“Δεν με ενημέρωσαν. Τίποτα, κανένας. Μίλησα με την ανιψιά μου και κανόνισε με την Άννα Φόνσου να μεταφερθεί στο Α’ Νεκροταφείο, όχι σε οστεοφυλάκιο, σε κανονικό τάφο. Η Μαρία Ψάλτη είναι χάλια. Έχω καταστεναχωρηθεί. Θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την τελευταία γυναίκα του. Δεν έχω ιδέα, γιατί δεν έχω επαφές”.

Η ανάρτηση της Καίτης Φίνου

Στην κόρη του Στάθη Ψάλτη είχε αναφερθεί η ηθοποιός Καίτη Φίνου, η οποία σε ανάρτησή της χθες είχε γράψει πως ενημερώθηκε για τον πατέρα της από άλλους, ενώ διέψευσε ότι την αναζήτησε ο Δήμος Ζωγράφου.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook:

“Σταθάκο μου…

Κανείς δεν σε ξέχασε απ’ όλους όσους σ’ αγάπησαν πραγματικά.

Έγιναν πράγματα εν αγνοία πολλών και περισσότερο των συγγενών εξ’ αίματος -να σημειώσω δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ για την εκταφή… Η κόρη του Μαρία Ψάλτη το έμαθε πριν λίγες ώρες από τα τηλέφωνα που της έκαναν φίλοι της. Είναι θυμωμένη, λυπημένη, εξοργισμένη για όσα λέγονται γιατί δεν την ειδοποίησε ποτέ και κανείς. Δεν θα τον άφηνε ποτέ τον πατέρα της “μόνο του”.

Ευχαριστεί την Κα Μπάρκουλη που το γνωστοποίησε!

Όλα θα διευθετηθούν όπως πρέπει να γίνει, για την ψυχή του….

Ευχαριστεί και το ΣΕΗ και την Άννα Φόνσου για πράγματα που θα μάθετε από τα κανάλια μάλλον, που διψούν για τέτοιες ειδήσεις……

*Όσο για μένα (επειδή τον επισκέφθηκα πριν 2 εβδομάδες) έμεινα άφωνη γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε ειδοποιηθεί έστω από το σωματείο. Γιατί κατ’ εμέ αφού λέει ο Δήμος πως δεν εύρισκαν κανένα μήπως θα έπρεπε να μάθουν το τηλέφωνο των συγγενών του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών;

Να αναπαυθεί η ψυχή σου Στάθη μου και θα βρίσκεσαι σύντομα εκεί που σου αξίζει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα