ΣτΕ: Ο ΕΦΚΑ πρέπει να καταβάλει και ιδιωτικά νοσήλια

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να καταβάλει νοσήλια ασφαλισμένων ακόμα και σε μη συμβεβλημένα ιδιωτικά νοσοκομεία, εφόσον υπήρχε πληρότητα σε δημόσια.

Στην υποχρέωση του ΕΦΚΑ να καταβάλει τη νοσοκομειακή περίθαλψη ασφαλισμένων σε περίπτωση που χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ιδιωτικές κλινικές ακόμα και μη συμβεβλημένες, εφόσον στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπήρχαν κλίνες ή οι απαραίτητες μέθοδοι διάγνωσης, έκρινε το ΣτΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέληξε πως ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

ADVERTISING

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από προσφυγή ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ, καθώς ο φορέας αρνήθηκε να του καταβάλει τα νοσηλεία του νεογέννητου μωρού του, ύψους 24.370 ευρώ, με το σκεπτικό ότι η νοσηλεία αφορούσε σε ιδιωτική κλινική. Αν κι δέχθηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, επικαλέστηκε το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εσωτερικού και ενέκρινε στον ασφαλισμένο μόνο το ποσό των 8.599 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο πατέρας άσκησε ένσταση και ζητούσε το υπόλοιπο ποσό που είχε καταβάλλει για τα νοσήλια του παιδιού. Ο ασφαλιστικός φορέας του έδωσε επιπλέον 5.500 ευρώ, αλλά ο ασφαλισμένος άσκησε νέα προσφυγή ζητώντας τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ που είχε καταβάλλει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΤΕ, ΕΦΚΑ
SHARE:

24Media Network