ΣτΕ: “Όχι” στην αναστολή της έκπτωσης Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΣτΕ: “Όχι” στην αναστολή της έκπτωσης Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Το ΣτΕ απέρριψε σχετική αίτηση της Βασιλικής Θάνου και ακόμη τριων στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το σκεπτικό της απόφασης.

Στην απόρριψη της αίτησης αναστολής της Βασιλικής Θάνου και ακόμη τριων στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις τόσο της πρώην πρωθυπουργού, όσο και της τέως αντιπρόεδρου Άννας Νάκου, αλλά και των μελών, Νικ. Ζευγώλη και Ιω. Παύλοβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις συζητήθηκαν πριν μερικές ημέρες σε σχηματισμό Ολομέλειας, με τους προσφεύγοντες να ζητούν το «πάγωμα» της έκπτωσης τους από τα συγκεκριμένα αξιώματά τους.

Μεταξύ άλλων, υποστήριζαν ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Να σημειωθεί πως ήδη πριν από μερικές εβδομάδες το Συμβουλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση των ίδιων προσώπων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τελευταία «μάχη, αναμένεται να δοθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2019, οπότε έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρωσής τους.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποίες είναι αυτές οι εκκρεμότητες αλλά και αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας φέρονται να αναφέρουν δε ότι έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη στην εν λόγω Επιτροπή τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες, ενώ προσθέτουν πως οι λόγοι ακυρώσεως που επικαλούνται οι προσφεύγοντες «δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα