ΣτΕ: 'Πράσινο φως' για τη μεταβίβαση των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ

Στην περιφέρεια Αττικής περνούν 177 διαμερίσματα του προσφυγικού συνοικισμού στην Λ.Αλεξάνδρας,μετά από τροπολογία που έκανε δεκτή ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.Σκοπός η προστασία των προσφυγικών ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων ενώ κάποια απ΄ αυτά θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του γειτονικού αντικαρκινικού Νοσοκομείου 'Αγιος Σάββας,Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Στην περιφέρεια Αττικής περνούν 177 διαμερίσματα του προσφυγικού συνοικισμού στην Λ.Αλεξάνδρας,μετά από τροπολογία που έκανε δεκτή ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.Σκοπός η προστασία των προσφυγικών ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων ενώ κάποια απ΄ αυτά θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του γειτονικού αντικαρκινικού Νοσοκομείου 'Αγιος Σάββας,Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ 137 διαμερισμάτων στα Προσφυγικά στους Αμπελοκήπους, απορρίπτοντας παράλληλα σχετική αίτηση του δήμου Αθηναίων. Ποιο το σκεπτικό της απόφασης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη μεταβίβαση των 137 από τα συνολικά 228 διαμερίσματα του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμεία Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα, απέρριψε τη σχετική αίτηση του δήμου Αθηναίων, καθώς δεν απέδειξε ότι έχει την κυριότητα των ακινήτων αυτών στα προσφυγικά.

Υπενθυμίζεται, ότι το συγκρότημα των διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού) είναι χαρακτηρισμένο «νεώτερο μνημείο» από το έτος 2003.

Ο δήμος Αθηναίων είχε προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η μερική μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των ακινήτων που έχει στην κυριότητά του, δηλαδή των 137 διαμερισμάτων, είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ που προστατεύουν την περιουσία, καθώς δεν καταβλήθηκε η προβλεπόμενη αποζημίωση στη δημοτική αρχή, ενώ υποστήριζε ότι ουδέποτε απώλεσε την κυριότητα των επίμαχων ακινήτων.

Σύμφωνα με το ΣτΕ (507/2018), η εν λόγω έκταση των 17.215 τ.μ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο για την ανέγερση προσφυγικών κατοικιών με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, η οποία ελήφθη στις 16Απριλίου 1940.

Το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του δήμου Αθηναίων ότι τα ακίνητα του προσφυγικού συνοικισμού ανήκουν στην κυριότητά του, καθώς δεν απέδειξε την κυριότητα επί των συγκεκριμένων ακινήτων, αλλά ούτε προσκόμισε κάποια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που να του αναγνωρίζει το δικαίωμα κυριότητας. Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η κυριότητα των ακινήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, στα οποία εάν θέλει μπορεί να προσφύγει ο εν λόγω δήμος. Κατά συνέπεια δεν προκαλείται καμία βλάβη στα συμφέροντα του δήμου, σημειώνει το ΣτΕ, αφού τα ακίνητα αυτά δεν είναι δικά του.

Επίσης, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό του δήμου Αθηναίων ότι παράνομα μεταβιβάστηκαν μερικά από τα ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς είναι χαρακτηρισμένα «νεώτερα μνημεία» και σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24), τις διεθνείς συμβάσεις των Παρισίων (ν.1126/1981) και της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης (ν. 2039/1992), δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων.

Τέλος, αναφέρει το ΣτΕ ότι από μόνη της η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά, αλλά και βασικά χωρίς να αποχαρακτηρίζονται από μνημεία, είναι νόμιμη.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network