Στέλλα Κάσδαγλη: ‘Η νευρική ανορεξία είναι εθισμός όπως τα ναρκωτικά’

Στέλλα Κάσδαγλη: ‘Η νευρική ανορεξία είναι εθισμός όπως τα ναρκωτικά’

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέλλα Κάσδαγλη, η οποία αντιμετώπισε την νευρική ανορεξία, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7, τονίζοντας πως "πρόκειται για ψυχική ασθένεια και χωρίς ειδικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί"

Ο θάνατος της δημοσιογράφου Νανάς Καραγιάννη, φέρνει στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας από το οποίο πάσχουν ολοένα και περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή η “Φυλή των Φίλων” η δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέλλα Κάσδαγλη, η οποία αντιμετώπισε την νευρική ανορεξία, τόνισε πως “εάν περάσουν 3 χρόνια, μετά είναι δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση”. Η κα Κάσδαγλη η οποία γνωρίζει καλά για το θέμα της νευρικής ανορεξίας έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο για τον θάνατο της Νανάς Καραγιάννη.

“Πρόκειται για ψυχική ασθένεια και χωρίς ειδικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”, σημείωσε, εφιστώντας τη προσοχή. Τόνισε μάλιστα, ότι “τα άτομα αυτά προσπαθούν να επιβληθούν στον εαυτό τους όταν πεινάνε και επιλέγουν τη μοναξιά για να μην νιώσουν πίεση από τον κοινωνικό τους περίγυρο”.

Σημείωσε ότι “σήμερα υπάρχουν παιδιά 8,9,10 ετών που εμφανίζουν συμπτώματα”.

Παράλληλα, τόνισε ότι “η Ελλάδα χωλαίνει στην αντιμετώπιση της ανορεξίας, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες για την αντιμετώπιση του προβλήματα και κυρίως για παιδιά πάνω από 15 ετών”.

Σημείωσε, δε, πως “με την πρόληψη δεν καταφέρνουμε και πολλά γιατί αυτοί που εκδηλώνουν την ασθένεια την χτίζουν μέσα τους από χρόνια”.

Μεταξύ άλλων, η κα Κάσδαγλη τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζει η οικογένεια, η οποία ωστόσο είναι μέσα στο πρόβλημα και δυσκολεύεται να καταλάβει. “Οι πάσχοντες αρνούνται πολλές φορές βοήθεια λέγοντας ότι ελέγχουν αυτό που γίνεται”.

“Στην ανορεξία φοβάσαι να γίνεις καλά”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “πας στον οδοντίατρο όταν σε πονάει το δόντι αλλά σε ψυχίατρο όταν έχεις νευρική ανορεξία”.

“Η πάθηση ξεπερνάει την ανθρώπινη κατανόηση…Δεν μπορείς να φας με τη βία, χρειάζεται υποστήριξη”, τόνισε και σημείωσε πως “οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν το πρόβλημα και συνεχώς αυξάνεται. Από τον 18 αιώνα έχει καταγραφεί κρούσμα νευρικής ανορεξίας”.

“Η νευρική ανορεξία είναι εθισμός όπως τα ναρκωτικά”, είπε και ανέφερε πως η ίδια άλλαξε μέχρι και σχολείο για να μην την  βλέπουν όπως ήταν.

“Μπήκα στη διαδικασία να θεραπευτώ γιατί ένιωσα πολύ δυστυχισμένη”, κατέληξε η Στέλλα Κάσδαγλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα