Στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την προσέλευσή του στα δικαστήρια για την απολογία του
Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την προσέλευσή του στα δικαστήρια για την απολογία του EUROKINISSI

Ίδια απόφαση και για τη γυναίκα του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό που προέρχεται από εγκληματικές πράξεις, υπολογίζεται στα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα. Το σκεπτικό εισαγγελέα και ανακριτών.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, μετά από μαραθώνιες απολογίες. Το ζευγος Παπαντωνίου αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή, μετά τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτών.

Ύστερα από μία διαδικασία που μετρά περισσότερες από 24 ώρες, ξεκινώντας από το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώνοντας λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ της Τρίτης, οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, συμφώνησαν με την εισαγγελέα Τσιρώνη, στέλνοντας και τους δύο κατηγορούμενους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη φυλακή.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου στα δικαστήρια για την απολογία του
Ο Γιάννος Παπαντωνίου στα δικαστήρια για την απολογία του EUROKINISSI

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι πλέον ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ που κρίνεται προσωρινά κρατούμενος για υπόθεση που σχετίζεται με εξοπλιστικά προγράμματα, μετά τον Άκη Τσοχατζοπουλο.

Μαραθώνια απολογία Παπαντωνίου

Περίπου 16 ώρες ώρες χρειάστηκαν για να απολογηθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος ολοκλήρωσε τις εξηγήσεις του το πρωί της Τρίτης, όταν και ο πρώην υπουργός εξήλθε από το ανακριτικό γραφείο.

Στιγμιότυπο από την προσέλευση του Γιάννου Παπαντωνίου στα δικαστήρια για την απολογία του
Στιγμιότυπο από την προσέλευση του Γιάννου Παπαντωνίου στα δικαστήρια για την απολογία του

Ακολούθησε η απολογία της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, η οποία και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Για ζημία 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων κάνει λόγο το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, το ποσό που προέρχεται από εγκληματικές πράξεις, υπολογίζεται στα 2.800.000 ελβετικά φράγκα και διακινήθηκε μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές τραπεζικών λογαριασμών έτσι ώστε μέσα από τις εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις να χαθεί η αρχική προέλευσή τους.

Η αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου δε, εκτιμάται στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την προσέλευσή τους στον ανακριτή
Η σύζυγος του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την προσέλευσή τους στον ανακριτή EUROKINISSI

Η υπόθεση ήρθε ξανά πρόσφατα στην επιφάνεια, αφού το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να αποφανθεί αν έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Αν δηλαδή, τελέστηκε επ’ αφορμή των καθηκόντων του ή και μπορεί να διερευνηθεί από τους ανακριτές ή αν έλαβε χώρα κατά την άσκησή του και κατ’ επέκταση έχει παραγραφεί σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε αντίθεση με την πράξη της δωροδοκίας που θα πρέπει να κρίνουν οι πρώην συνάδελφοι του κατηγορούμενου, η νομολογία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι πάγια, καθώς το αδίκημα θεωρείται διαρκές και εκφεύγει το διάστημα που ήταν υπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παπαντωνίου, Δικαιοσύνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ολοκλήρωσε την απολογία της η Σταυρούλα Κουράκου

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Γ. Παπαντωνίου

Στον ανακριτή ο Γιάννος Παπαντωνίου

SHARE:

24Media Network