Στη ΓΑΔΑ ο “Μάξιμος Σαράφης” – Καταθέτει τη Δευτέρα

Στη ΓΑΔΑ ο “Μάξιμος Σαράφης” – Καταθέτει τη Δευτέρα
Εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα "Μάξιμου Σαράφη" από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, στην ΓΑΔΑ, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 Eurokinissi

Ο προστατευόμενος μάρτυρας παρουσιάστηκε οικειοθελώς στις αρχές. Το απόγευμα της Δευτέρας η εξέτασή του από αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Στην ΓΑΔΑ παρουσιάστηκε αυτοβούλως περίπου στις 7 το απόγευμα ο προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Αστυνομία ενημέρωσε αρμοδίως την επιτροπή η οποία δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνέλθει σήμερα το βράδυ και αφού εμφανίστηκε ο μάρτυρας αυτοβούλως δόθηκε η εντολή να αρθεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του και δόθηκε ραντεβού για την εξέτασή του την προσεχή Δευτέρα, πιθανόν μετά τις 4 το απόγευμα (η ακριβής ώρα θα προκύψει ύστερα από συνεννόηση των μελών της επιτροπής).

Ο μάρτυρας από την πλευρά του δήλωσε ότι θα καταθέσει μετά και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι θα τηρηθούν οι προβλέψεις του νόμου για τον τρόπο που θα καταθέσει και έτσι είναι ελεύθερος να επιστρέψει στο σπίτι του.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει επικοινωνήσει η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», αλλά οι αστυνομικοί της αρμόδιας Υπηρεσίας εκτιμούν πως μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι κάτι περισσότερο από πιθανό να επικοινωνήσει και εκείνη.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Εισαγγελία διαφθοράς: “Θα καταθέσουν όπως επιθυμούν οι ίδιοι”

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε την Παρασκευή, ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν την Πέμπτη σχετικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα