Στην κρίση του ΣτΕ η “συμφωνία συμβιβασμού” Δημοσίου και Siemens

Στην κρίση του ΣτΕ η “συμφωνία συμβιβασμού” Δημοσίου και Siemens

Το Δ' Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου ανέπεμψε τη "συμφωνία συμβιβασμού" στην κρίση της Ολομέλεια, δεχόμενο ότι η Siemens "δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκατ. ευρώ"

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, για τη συνταγματικότητα ή μη της «συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Siemens.

Αυτό αποφάσισε το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ προκειμένου να κριθεί οριστικά η προσφυγή του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η «συμφωνία  συμβιβασμού» είναι αντισυνταγματική.

Το  Δ’ Τμήμα έκανε δεκτό ότι έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της  «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις  επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφανθεί για τις διατάξεις του νόμου 4072/2012, με τις οποίες επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις, κ.λπ. που συνδέονται με την δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά  της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της Ελλάδος, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι τη «συμφωνία  συμβιβασμού» υπέγραψαν από  το Ελληνικό δημόσιο ο τότε υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, εκ μέρους της Ελληνικής Siemens Α.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ξύνης και ο γενικός νομικός σύμβουλος  Robert Sikellis και από την  Siemens AG οι γενικοί νομικοί σύμβουλοι Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα