Στην Κρήτη ο “Ιανός” – Η νύχτα έγινε μέρα από τους κεραυνούς

Στην Κρήτη ο “Ιανός” – Η νύχτα έγινε μέρα από τους κεραυνούς
cretapost/Μετεωκρήτες

Κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων και απομακρύνσεις δέντρων δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Κρήτη, από όπου περνά ο Ιανός τις τελευταίες ώρες. Ζημιές στην Γαύδο

Το πέρασμά του από την Κρήτη κάνει από το απόγευμα της Πέμπτης ο “Ιανός“, χωρίς όμως να καταγράφονται οι εικόνες καταστροφής που είδαμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές της Γαύδου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχείρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνολικά σε έξι περιπτώσεις σε περιοχές του νησιού.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγιναν τέσσερις απαντλήσεις υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής σε υπόγεια καταστημάτων και στο Ρέθυμνο σε δυο υπόγεια κατοικιών. Επίσης, στο Ρεθυμνο κόπηκαν δυο δέντρα, των οποίων χρειάστηκε η απομάκρυνση.

Την ώρα της καταιγίδας που διήρκησε στο Ηράκλειο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δρόμοι ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείου μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ και πτήσεις που ήταν να αφιχθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τελικά προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, όπως των Χανίων, λόγω της έντασης του καιρικού φαινομένου. Επιπλέον, αρκετές περιοχές του νησιού βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Ζημιές στην Γαύδο

Το πέρασμα του “Ιανού”, από τα νότια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκάλεσε ζημιές κυρίως σε υποδομές της ακριτικής Γαύδου, κατά τη διάρκεια της νύχτας

Σε σημεία του οδικού δικτύου του νησιού, υπήρξαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις, ενώ στην περιοχή Σαρακίνικο λάσπες και νερά προκάλεσαν ζημιές σε μια επιχείρηση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, “παρά την ένταση της βροχής δεν κινδύνευσαν πολίτες. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο Σαρακίνικο όπου και φούσκωσε το ρέμα, ενώ κατολισθήσεις υπάρχουν και σε σημεία του οδικού δικτύου.

Ήδη, μηχανήματα του δήμου εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών”.

Λόγω των ανέμων που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο τουριστικού σκάφος από τη Γαύδο.

Εκατοντάδες κεραυνοί σε λίγες ώρες

Την νύχτα μέρα έκαναν οι εκατοντάδες κεραυνοί που έπεσαν από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής στο νησί της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το Cretapost, Αρχικά η δραστηριότητα ξεκίνησε από τα δυτικά ενώ όσο περνούσε η ώρα προχωρούσε ανατολικά.

Μάλιστα, οι κεραυνοί έπεφταν τόσο στο θαλάσσιο χώρο βόρεια και νότια της Κρήτης όσο και στο νησί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα