Στην τελική ευθεία η δίκη των οροθετικών γυναικών

Στην τελική ευθεία η δίκη των οροθετικών γυναικών

Τί κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης κατά τη δεύτερη συνεδρίαση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη των οκτώ οροθετικών γυναικών, οι οποίες κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, μετά τη σύλληψή τους τον Απρίλιο του 2012, όποτε και διαπομπεύθηκαν με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και πλέον η δίκη αναμένεται κατά την επόμενη συνεδρίαση να μπει στο στάδιο των απολογιών των οκτώ κατηγορουμένων γυναικών για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα η μητέρα μίας εκ των οκτώ κατηγορουμένων, η οποία εμφανώς συγκινημένη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε η κόρη της και η οικογένειά της προκειμένου η πρώτη να φύγει από τον κόσμο των ναρκωτικών. “Θέλω να σας πω μόνο ότι το παιδί μου ουδέποτε διέπραξε αυτά για τα οποία το κατηγορούν. Ξέρω το χαρακτήρα της. Είναι ευαίσθητο παιδί, μεγάλωσε σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον”.

Πρόσθεσε μάλιστα, αντικρούοντας την κατηγορία ότι η κατηγορούμενη εκδιδόταν για να αποκτήσει τα απαραίτητα χρήματα για τις ναρκωτικές ουσίες, ότι η οικογένειά της την προμήθευε τα απαραίτητα ποσά. “Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα για τον εθισμό τα ζητούσε από την οικογένεια της. Εμείς καλύπταμε τις ανάγκες της. Με τίποτα το παιδί μου δεν έκανε αυτά που λένε” τόνισε και εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι γιατροί και ψυχίατροι τη συμβούλευαν διαφορετικά εκείνη δεν μπορούσε να φερθεί σκληρά στην κόρη της. “Ο εθισμός με τις ουσίες είναι χειρότερος από τον καρκίνο. Ο καρκίνος παλεύεται, οι ουσίες όχι” είπε χαρακτηριστικά.

Καταγγελτικός ήταν από την πλευρά του, ο πανεπιστημιακός Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής στο ΚΕΘΕΑ επί 18 έτη, ο οποίος υποστήριξε κατά την κατάθεσή του ότι “αντί για αυτές τις γυναίκες στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα έπρεπε να βρίσκονται άλλοι. Ο τότε υπουργός Υγείας και ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ”. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι γυναίκες βρέθηκαν στην περιοχή της Ομόνοιας προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους. “Επρόκειτο για μία γενικευμένη επιχείρηση “σκούπας”, έτσι έγιναν οι συλλήψεις” ανέφερε και συνέχισε: “Η εκμετάλλευση των χρηστών είναι δυστυχώς κάτι συνηθισμένο. Πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη ότι εκδίδονταν. Συνήθως οι εξαρτημένοι είναι οι αδύναμοι. Η ευθύνη βαραίνει αυτούς που τους εκμεταλλεύονται. Είχαμε εικόνα για τις κοπέλες από τα προγράμματα προσέγγισης εξαρτημένων χρηστών στο δρόμο. Ξέραμε ότι ήταν εξαρτημένες, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για την ασθένεια”.

Οι μάρτυρες επανέλαβαν και κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, ότι η εξέταση HIV που έγινε στις κατηγορούμενες, δεν ήταν σύμφωνη με τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ αυτών και γιατρός του ΚΕΘΕΑ, η οποία επεσήμανε στο δικαστήριο πως η λήψη δείγματος γίνεται με τη συναίνεση του ασθενούς και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη έγκριση δύο ιατρών. “Κανείς εκτός από τον ασθενή δεν ενημερώνεται για τα αποτελέσματα και σαφέστατα δεν ενημερώνεται η αστυνομία” αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα