Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Κασιδιάρης τώρα καταδικάζει τη βία – “Ιστορική κριτική” τα άρθρα για τον Χίτλερ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Κασιδιάρης τώρα καταδικάζει τη βία – “Ιστορική κριτική” τα άρθρα για τον Χίτλερ
Απολογία του πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στην δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων Eurokinissi

Σε εξέλιξη η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη στο Εφετείο. "Ξεκάθαρα είμαι αντίθετος και καταδικάζω οποιαδήποτε πράξη βίας και εγκλήματα πολέμου", υποστήριξε. Μετά από 2,5 χρόνια υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής επανεμφανίστηκαν και βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα για να παρακολουθήσουν την απολογία του. Παρούσα στο δικαστήριο και η μητέρα του Παύλου Φύσσα.

Ξεκίνησε στο Μέγαρο του Εφετείου η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη, στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Στην αρχή της απολογίας του, σχετικά με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, έκανε λόγο για “κατασκευασμένη κατηγορία από πολιτικούς κύκλους”. “Δεν είναι προσωπική άποψη, τεκμηριώνεται από ντοκουμέντα”, υποστήριξε.

Για την κατηγορία της οπλοκατοχής, είπε: “Στόχος να προφυλακιστώ για να μην παράγω πολιτική. Είναι ένα πρωτοφανές αδιανόητο έγκλημα. Ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι, με τους οποίους έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση, το είπαν. Κατείχα νόμιμη άδεια από ήταν αστυνομία”.

Σχετικά με άρθρα που είχε γράψει ο ίδιος, με αναφορές στον Χίτλερ, αλλά και το τατουάζ στο χέρι του, είπε:

«Δεν θα σχολιάσω άρθρα που αποτελούν ιστορική κριτική και κινούνται στα πλαίσια της νόμιμοτητας. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Ξεκάθαρα είμαι αντίθετος και καταδικάζω οποιαδήποτε πράξη βίας και εγκλήματα πολέμου».

Απολογία του πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων Eurokinissi

Για την ομοιόμορφη ενδυμασία, είπε:

“Έχω καταθέσει και φωτογραφία του Ηλ. Παναγιώταρου που είναι σε συγκέντρωση με μαγιό. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να έρθει όπως θέλει. Εγώ έλεγα ότι είναι καλό να φοράτε το μπλουζάκι του κόμματος, αλλά αυτό δεν ήταν υποχρεωση. Δεν υπήρχε εντολή για τίποτα στο κόμμα.

Πρόεδρος: Στο Μελιγαλά που κυκλοφορούν άτομα ως άγημα με συγκεκριμένη ενδυμασία;

Κατηγορούμενος: Βαδίζοντας προς το μνημείο είδα μια εικόνα των συγκεντρωμένων που δεν μου έκανε καλή εντύπωση. Είναι χώρος μνήμης και δεν μπορούμε να είμαστε σαν να πηγαίνουν σε πικ νικ. Τότε είχα φαεινή ιδέα και το έχω μετανιώσει, να πάμε με βηματισμό και όποιος ήταν εκεί, ακολούθησε. Οι άνθρωποι το προσπάθησαν, αλλά δεν το κατάφεραν.

Πρ: Μια χαρά φαίνεται να κάνουν βηματισμό…

Κατηγ: Είχα τη φαεινή ιδέα, αλλά ήταν παντελώς ασύντακτοι. Αν ήξερα ότι θα πάρει τόση δημοσιότητα…

Πρ: Βέβαια οι φασαρίες που ακολούθησαν μετά, οι διαπληκτισμοί, δεν βοήθησαν να τιμήσουν τους νεκρούς…

Κατηγ: Υπήρξε μία έντονη λεκτική αντιπαράθεση με το δήμαρχο Μελιγαλά, που λύθηκε μετά. Πήρα το λόγο και έβαλα τα πράγματα στην κανονική τους βάση.

Η Μάγδα Φύσσα στην απολογία του πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων Eurokinissi
 

Ερωτηθείς για τη δολοφονία Φύσσα, ο Κασιδιάρης είπε: “Καταδικάζω αυτό το έγκλημα δύο φορές. Εκτός του ότι χάθηκε ένας συμπολίτης μας, δόθηκε και το έναυσμα για να χτυπηθεί με παράνομο τρόπο ένα κόμμα”.

Περίπου 30 άτομα βρίσκονται αυτή την ώρα στην πλευρά του ακροατηρίου όπου κάθονται υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Είναι η πρώτη φορά που υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έχουν έρθει στην ακροαματική διαδικασία μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2017, δηλαδή πριν δυόμιση χρόνια.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο έχουν συγκεντρωθεί μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, που διαμαρτύρονται για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ ενημερώνουν τους πολίτες για την απολογία Κασιδιάρη.

Πανό της ΚΕΕΡΦΑ έξω από την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi
 

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες

Ο Ηλίας Κασιδιάρης που κατηγορείται όπως και οι υπόλοιποι 17 πρώην βουλευτές της ΧΑ για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πιθανώς θα ακολουθήσει την «επίσημη» γραμμή που έχει χαράξει το κόμμα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολιτική δίωξη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στην καταγραφή συνομιλιών του, προκειμένου να καταγγείλει παρεμβάσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Μεταξύ των ερωτήσεων που αναμένεται να τεθούν στο -κατά πολλούς- δεξί χέρι του Νικ. Μιχαλολιάκου είναι -σύμφωνα και με τα όσα έχουν προηγηθεί στους υπόλοιπους βουλευτές- οι θέσεις ευθύνης του Ηλ. Κασιδιάρη, καθώς φέρεται να ήταν υπεύθυνος κομματικής ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών. Στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου δεν αποκλείεται να μπει η γρήγορη ανέλιξή του στα κλιμάκια της Χρυσής Αυγής, η θέση του δίπλα στο γενικό γραμματέα, αλλά και αποσπάσματα ομιλιών του.

Απολογία του πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων Eurokinissi

Χαρακτηριστική είναι ομιλία του στα Χανιά, η οποία αναφέρεται στο βουλευτικό αξίωμα. «Ασε το βουλευτή και τα βουλευτιλίκια, γιατί αυτά τα πράγματα όπως ξέρεις πολύ καλά εδώ και χρόνια δεν τα γουστάρουμε. Εκμεταλλευόμαστε βεβαίως ορισμένα προνόμια. Έχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει και αυτόφωρο άμα γίνει κανά επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας» έλεγε τότε ο κατηγορούμενος.

Άγνωστο πάντως, παραμένει αν ο Ηλ. Κασιδιάρης θα παραμείνει ψύχραιμος κατά την απολογία του, ιδίως όταν θα δεχθεί τις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ή θα δείξει συμπεριφορές που έχει παρουσιάσει ενίοτε, όπως στο χαστούκι κατά της Λιάνας Κανέλλη ή στην επίθεση σε βάρος κάμεραμαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Απολογία του πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων Eurokinissi
 

 Το «βίαιο χαρακτήρα» του άλλωστε, είχαν επισημάνει και οι δικαστικοί λειτουργοί στη διάταξη για την προφυλάκισή του, στην οποία αναφέρονταν συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ των οποίων:

-Στη Χερσόνησο Κρήτης με άκρως απαξιωτική και εξυβριστική συμπεριφορά εναντίον αστυνομικών

-Η παρότρυνση μέσω άρθρου προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής προς βίαιες και εγκληματικές ενέργειες

-Στην εκδήλωση για την Πηγάδα του Μελιγαλά

-Στην επίθεση και χειροδικία του κατά της Λιάνας Κανέλλη

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του απολογία (σ.σ. είχε αφεθεί ελεύθερος), είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το εις βάρος του κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη εναντίον του είναι καθαρά πολιτική.

Απολογία του πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version