Στο πλευρό των αστέγων, όχι μόνο τα Χριστούγεννα

Στο πλευρό των αστέγων, όχι μόνο τα Χριστούγεννα

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ στέλνει το δικό του μήνυμα για το νέο έτος, περιγράφοντας την εμπειρία των δράσεων του street work στο πλευρό των αστέγων.

Κάθε χρόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων είθισται να γίνονται “viral” στα social media φωτογραφίες αστέγων συμπολιτών μας δίπλα στα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, δίπλα από πολυκαταστήματα και στολισμένες βιτρίνες. Κάθε χρόνο όμως, οι άστεγοι παραμένουν εκεί, μακριά από τα “φώτα” της δημοσιότητας της ημέρες που δεν είναι γιορτές, ως απόκληροι μιας κοινωνίας που κάνει πως δεν βλέπει.

Η κρίση πολλαπλασίασε τα ζητήματα της αστεγίας, πολλαπλασίασε όμως και την αλληλεγγύη που συνεχίζει τη δράση της αθέατα και με μια συνέπεια που θα έπρεπε να παραδειγματίζει και την ίδια την Πολιτεία. Μια από τις οργανώσεις που λειτουργούν ενεργά στους δρόμους με street work είναι και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία εδώ και δέκα χρόνια πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις τα βράδια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε πεζούλια, παγκάκια και υπόγειες διαβάσεις στο κέντρο και όχι μόνο της Αθήνας μοιράζοντας δέματα τροφίμων αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Το NEWS 24/7 συνομίλησε με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, κ. Ιωάννη Πεταλά, ο οποίος καταθέτει τη δική του εμπειρία από τις παρεμβάσεις βοήθειας, ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα που αφορά κάθε μέρα του έτους.

Σχετικά με το πώς ξεκίνησαν οι δράσεις της Αποστολής αλλά τους στόχους της, ο κ. Πεταλάς λέει: “Η «Αποστολή» σηματοδοτεί τον θεμέλιο λίθο για την προσφορά και την διακονία στον συνάνθρωπο και προορισμός της είναι η φιλανθρωπία, η ενίσχυση των λιγότερο ευνοουμένων κοινωνικών ομάδων και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους, μέσω της παροχής κάθε δυνατής βοήθειας. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’. Σκοπός της είναι η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, η ουσιαστική παρέμβαση και βοήθεια για την αντιμετώπιση κάθε κοινωνικού προβλήματος, δίνοντας ελπίδα, διέξοδο και άμεση ανταπόκριση στις προσδοκίες των συνανθρώπων μας. Στόχοι της «Αποστολής» είναι πέραν της δυναμικής δραστηριοποίησης στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και συνοχής, της υγείας αλλά και του πολιτισμού, να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στους τομείς περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών, η βοήθεια και η στήριξη σε ευπαθείς οικογένειες και παιδιά, να επαναπροσδιορίζει τους στόχους της με γνώμονα τις ανάγκες των συνανθρώπων μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό”.

Οι “αόρατοι” άνθρωποι της κρίσης

“Το προφίλ των ανθρώπων που περιμένουν τη βοήθεια της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» είναι τοξικοεξαρτημένοι, αποφυλακισμένοι, άποροι που περιφέρονται στους δρόμους, στις πλατείες και στις στοές για να βρουν καταφύγιο να περάσουν τη νύχτα τους κατασκευάζοντας με χαρτόκουτα την πρόχειρη διαμονή τους. Στους παραπάνω ανθρώπους έχουν προστεθεί, συνταξιούχοι, οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι, συνάνθρωποί μας που η κρίση τους οδήγησε σε αδιέξοδο, το οποίο έγινε απελπισία και απόγνωση και τελευταία και καρκινοπαθείς που την ημέρα στοιβάζονται στις ουρές των Ογκολογικών Νοσοκομείων, στη συνέχεια στις ουρές των συσσιτίων και το βράδυ τούς περιμένει η “ελευθερία” της απομόνωσης και του ασκητισμού στη γωνία κάποιου δρόμου ή στο προαύλιο κάποιας Εκκλησίας, μιας πλατείας ή όπου αλλού”, αναφέρει ο κ. Πεταλάς, ενώ σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρεται, απαντά: “Τα δέματα τροφίμων που προσφέρει κάθε φορά το κλιμάκιο της «Αποστολής» στις βραδινές εξορμήσεις του στους αστέγους περιλαμβάνουν στερεά τροφή, γλυκίσματα, νερό και χυμούς φρούτων, ενίοτε όμως η ανθρωπιστική βοήθεια συνοδεύεται από κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, υποδήματα και είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις περιστάσεις και τα αιτήματα όσων έχουν ανάγκη”.

βάλσαμο στην ψυχή όσων υποφέρουν αλλά και όσων προσφέρουν

“Ανανεώνουμε σε τακτική βάση τα ραντεβού μας, γίνεται χαρτογράφηση των αναγκών και των συνθηκών που βιώνουν οι άστεγοι, οι οποίες, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τώρα και της πανδημίας, ολοένα και αυξάνονται, συνεπεία του οποίου, η «Αποστολή» αναπροσαρμόζει και τις ανθρωπιστικές της παρεμβάσεις”, προσθέτει ο ίδιος, ενώ σημειώνει πως οι δράσεις street work συνεχίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη χρονιά, και υπό οποιαδήποτε καιρική συνθήκη.

Δράση της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ για τους αστέγους

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους ίδιους στις δράσεις σας. Τι σας ζητάνε. Πως αισθάνονται. Πως περιγράφουν τη ζωή τους; “Ακούμε τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους ανησυχίες, μας βάζουν για λίγο στον κόσμο τους. Η αιτία της κατάστασης τους είναι διαφορετική για τον καθένα, μια διαφορετική ιστορία πόνου… Αντικρύζουμε αμήχανα να αποτυπώνουν σε ένα χαρτόνι ότι πεινάνε και προσπαθούμε σύμφωνα και με την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, να νιώσουν έστω και για λίγο ότι δεν είναι μόνοι, δεν τους έχουν εγκαταλείψει όλοι, να βρούν καταφύγιο κατανόησης, στοργής, φροντίδας και αρωγής μέσα από τις δράσεις της «Αποστολής». Να προσθέσω ότι μας παραδειγματίζει και μας συγκινεί γενικότερα η αξιοπρέπεια και η ευγνωμοσύνη αυτών των ανθρώπων προς τον καθένα που δίνει, άλλος από το υστέρημα ή περίσσευμα του, άλλος ηθικά, άλλος υλικά και προσευχητικά. Είναι κάτι που εμείς το εισπράττουμε με ένα πηγαίο ευχαριστώ από καρδιάς, με ένα χαμόγελο, άλλοτε μέσα από ένα βλέμμα τους που σιγοψιθυρίζει σε χρειάζομαι, σε περίμενα, θέλω να έρθεις ξανά! Όλα αυτά αποτελούν βάλσαμο στην ψυχή όσων υποφέρουν αλλά και όσων προσφέρουν!”.

Με ποιο τρόπο και τι κριτήρια μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στο Πρόγραμμα «Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ»: “Κάθε πολίτης μπορεί να γίνει εθελοντής του προγράμματος «Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ» . Η ανιδιοτελής προσφορά προς τον πλησίον είναι ο τρόπος και το κριτήριο που καθιστά κάποιον εθελοντή, αρκεί να θέλει να γίνει διάκονος του θελήματος του συνανθρώπου του!”. “Η επόμενη δύσκολη και γεμάτη ανάγκες, για τον αναξιοπαθούντα αδερφό, επόμενη ημέρα, αποτελεί τον κάθε επόμενο στόχο για την «Αποστολή»!”, προσθέτει ο κ. Πεταλάς.

Τέλος, ως μήνυμα για το νέο έτος, ο ίδιος μας απαντά: “Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα να απλώνουμε το χέρι μας προς τους αστέγους, δίνοντας το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου ότι, δεν θα είναι μόνοι και αντιμέτωποι στις δύσκολες και πολλές φορές ακραίες καιρικές συνθήκες και κυρίως στη καθημερινή τους σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα . ΑΓΑΠΗ…! Αγάπη όμως σημαίνει έξοδος. Έξοδος από τον ίδιο μας τον εαυτό και πορεία προς τον συνάνθρωπο. Θυσιαστικά, υπερβατικά…αυτή η υπέρβαση είναι Αγάπη… η δική μας αποστολή! Καλή και ευλογημένη χρονιά!”.

Ο Ιωάννης Πεταλάς, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Η «Αποστολή» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β´ από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο αυτής. Είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με εθνική και διεθνή εμβέλεια, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα