Στο ΣτΕ η υπόθεση του ασύλου των Τούρκων αξιωματικών

Στο ΣτΕ η υπόθεση του ασύλου των Τούρκων αξιωματικών
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλειμάν Οζκαινακτσί θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι πρέπει να δικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, η υπόθεση του ασύλου του Σουλειμάν Οζκαινακτσί, ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στον οποίο έχει μεν χορηγηθεί άσυλο αλλά έχει ανακληθεί προσωρινά.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλειμάν Οζκαινακτσί θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού, καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες διά του Βασίλη Παπαδόπουλου, ενώ ήταν να ζητηθεί η υπόθεση στις 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη.

Η αρμόδια επιτροπή υπό τον Νικόλαο Σακελλαρίου και με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων Αθανάσιου Ράντου και Χρήστου Ράμμου με την υπ΄ αριθμ. 2/2018 πράξη τους αποφάνθηκαν ότι η υπόθεση του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου πρέπει να δικαστεί στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη.

Η επιτροπή έκρινε ότι στην υπόθεση αυτή «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 1ΣΤ της Συμβάσεως της Γενεύης του 1951 «περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων» και του άρθρου 12 παρ. 2 περ. β’ της οδηγίας 2011/95/ΕΕ που ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ/μα 141/2013, καθώς επίσης και της ερμηνείας του άρθρου 64 του ν. 4375/2016 σχετικά με την προβλεπόμενη σε αυτό ενδοστρεφή δίκη».

Τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης και θα οριστεί ο εισηγητής της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα