Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δήμος Χίου κατά της επέκτασης του hot spot

Επεισόδια τα ξημερώματα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2016, στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σούδα της Χίου. Λίγο μετά τις 03.00 ομάδα μεταναστών ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες, που κατέληξαν τελικά σε πρόκληση πυρκαγιάς στον καταυλισμό. Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ και ο αποκλεισμός μεταναστών στο ένα σημείο του καταυλισμού για να μπορέσει να επέμβει η πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, έξι λυόμενοι οικίσκοι έχουν καεί ολοσχερώς και έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε άλλους δύο.
(EUROKINISSI)
Επεισόδια τα ξημερώματα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2016, στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σούδα της Χίου. Λίγο μετά τις 03.00 ομάδα μεταναστών ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες, που κατέληξαν τελικά σε πρόκληση πυρκαγιάς στον καταυλισμό. Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ και ο αποκλεισμός μεταναστών στο ένα σημείο του καταυλισμού για να μπορέσει να επέμβει η πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, έξι λυόμενοι οικίσκοι έχουν καεί ολοσχερώς και έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε άλλους δύο. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ζητεί να "παγώσει" με προσωρινή διαταγή η υπουργική απόφαση με την οποία παρέχεται άδεια χοροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspot) στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δήμος Χίου και ζητεί να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή η υπουργική απόφαση με την οποία παρέχεται άδεια χοροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spot) στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στη θέση Μαδόνι της Δημοτικής Ενότητας Καμποχώρων της κοινότητας Χαλκειούς, εμβαδού 5.265 τ.μ. με διώροφο κτίσμα.

Όπως είναι γνωστό, το περασμένο έτος το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τυπικούς λόγους, απέρριψε την αίτηση 110 τοπικών φορέων της Χίου (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), όπως και κάτοικων του νησιού που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 8 Ιανουαρίου 2016 υπουργική απόφαση που προβλέπει τη «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

ADVERTISING

Με τη σημερινή αίτησή του, ο Δήμος ζητεί να «παγώσει» προσωρινά, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 30-11-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και τουτοποίησης στη Χίο.

Ο Δήμος Χίου αναφέρει ότι το 2016 παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο για τρία έτη η χρήση μέρους (τμήματος) του επίμαχου ακινήτου για την κατασκευή δομών προσωρινής φιλοξενίας και έργων υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, περίφραξη, κ.λπ.). Στη σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπονται μετασκευές, κατασκευές, και άλλα έργα.

Παρ' όλα αυτά το Δημόσιο δεν τήρησε την εν λόγω σύμβαση, σημειώνει ο Δήμος Χίου, καθώς προκήρυξε εργασίες για την τοποθέτηση μόνιμων διώροφων κοντέινερ, κατασκευές από σκυρόδεμα, κ.λπ.

Ο Δήμος Χίου υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς, μεταξύ άλλων, επέρχεται αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων των υπαρχουσών εγκαταστάσεων χωρίς καμία μελέτη, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς πολεοδομικά κριτήρια, κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης, κατά παραβίαση των συνταγματικών αρχών της χρηστής διοίκησης και της προστασίας της νησιωτικότητας, κ.λπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η ΒΙΑΛ δεν κλείνει, διαμηνύει ο Μουζάλας

Εικόνες ντροπής στη Χίο: Πρόσφυγες σκαρφάλωσαν στα δέντρα για να μην πνιγούν

SHARE:

24Media Network