Στο Θριάσιο Νοσοκομείο κορυφώνεται το δράμα της φονικής καταιγίδας

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο κορυφώνεται το δράμα της φονικής καταιγίδας

"Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων", δηλώνει στο News 24/7 ο διοικητής του Θριάσιου Νοσοκομείου. Γιατί η διαδικασία της ταυτοποίησης νεκρών καθίσταται δύσκολη και επώδυνη, σύμφωνα με νοσηλευτές. Αναλυτικά η μακάβρια λίστα

Της Μίκας Κοντορούση

Ώρες αγωνίας ζουν οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και το ιατρικό προσωπικό στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο οποίο από την Τετάρτη το πρωί μεταφέρονται οι σοροί των αδικοχαμένων της φονικής πλημμύρας που έπληξε τη δυτική Αττική.

Σε εξέλιξη τα τελευταία δύο 24ωρα βρίσκεται η διαδικασία της ταυτοποίησης, ενώ δεκάδες είναι οι απλοί πολίτες που περνούν το κατώφλι του δημόσιου νοσοκομείου, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν ανάμεσα σε νεκρούς και τραυματίες, συγκαταλέγεται κάποιο πρόσωπο από το ευρύτερα στενό τους περιβάλλον. Η διαδικασία της αναγνώρισης μάλιστα είναι πρακτικά δύσκολη και επώδυνη, καθώς όπως αναφέρουν νοσηλευτές στο News 24/7 «αρκετοί από τους νεκρούς έχουν παραμορφωθεί από τα χτυπήματα που υπέστησαν, λίγο πριν τον πνιγμό». 

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 16 νεκρά άτομα, εκ των οποίων 5 γυναίκες και 11 άντρες, ενώ εντατικές είναι οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των υπόλοιπων τεσσάρων αγνοουμένων.

«Πρόκειται για πρωτόγνωρες εικόνες. Δηλαδή να προσέρχονται τόσα θύματα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο News 24/7 ο διοικητής του Θριάσιου Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Παλαιορούτης.

«Ωστόσο, σταθήκαμε στο ύψος μας. Αν και δεν εφημερεύαμε, γιατροί, νοσηλευτές, κλινικές και ΤΕΠ ήμασταν σε εγρήγορση από την πρώτη κιόλας στιγμή», συνέχισε ο κ. Παλαιορούτης που διοικεί το νοσοκομείο μόλις τους τελευταίους 11 μήνες.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε αναλυτικά ότι: «Από τους 16 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί οι 14. Είκοσι τρεις άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, από τους οποίους οι 11 παραμένουν στην παθολογική, την ορθοπεδική την καρδιολογική και την πνευμονολογική κλινική, ενώ οι υπόλοιποι 12 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Διασωληνωμένη ωστόσο, παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μία γυναίκα άνω των 70 ετών, με συμπτώματα υποθερμίας και σοκ. Δεν είχε κατάγματα ή σοβαρά σπασίματα, μόνο επιπόλαια τραύματα και εκδορές».

Όπως μάλιστα εξηγεί ο κ. Παλαιορούτης, το Θριάσιο ανέλαβε αποκλειστικά την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. «Ήταν απόφαση του κεντρικού σχεδιασμού να εξυπηρετηθούν εδώ όλα τα περιστατικά. Και έτσι και έγινε», δήλωσε, ενώ και σήμερα όλη μέρα το προσωπικό του νοσοκομείου δήλωνε σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να υποστηρίξει επιπλέον περιστατικά. «Είμαστε δεύτερη ημέρα σερί και την Παρασκευή εφημερεύουμε. Οπότε με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει, θα σταθούμε στο πλευρό όσων μας χρειάζονται. Ευχόμαστε μόνο ο αριθμός των νεκρών να μην αυξηθεί», κατέληξε ο διοικητής.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί, στα Επείγοντα του νοσοκομείου υπήρχαν και άνδρες της αστυνομίας, από το Α.Τ. Πετρούπολης, προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση ανάγκης ή και για συμπαράσταση των συγγενών.

Την ίδια στιγμή άλλωστε, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου προειδοποιούσε ότι «τα νούμερα των νεκρών και τραυματιών μπορούν να μεταβληθούν από λεπτό σε λεπτό» .

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις ταυτοποιήσεις:

-Νεκρός 50χρονος άντρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες και ανασύρθηκε από το υπόγειο του σπιτιού του στο Γεφυράκι της Νέας Περάμου (περνούσε χείμαρρος μέσα από το σπίτι του και παρέμενε αγνοούμενος από την Τετάρτη)

-Νεκρή γυναίκα εντοπίστηκε ίσως από ιδιώτες και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο (δεν εντοπίστηκε από Πυροσβεστική, Αστυνομία ή Λιμενικό)

– Νεκρός άνδρας 30-35 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 5-6 χλμ. Μάνδρας -Θηβών, στη Μάνδρα Αττικής

– Νεκρός άνδρας 70 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, στη Μάνδρα Αττικής (είναι το σπίτι που ο χείμαρρος πέρασε κυριολεκτικά μέσα από αυτό)

– Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στην συμβολή Αγ. Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα Αττικής

– Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Αγ. Σωτήρα, στη Μάνδρα Αττικής

– Νεκρός άνδρας περίπου 30 ετών ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 26 χλμ, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας –Θηβών

– Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι, στη Μάνδρα Αττικής

– Νεκρή γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε από οικία επί της οδού Στρατηγού Ρόκα στη Μάνδρα Αττικής

-Νεκρός άντρας περίπου 50 ετών ανασύρθηκε από το Λιμενικό στην θαλάσσια περιοχή του Λιμένα Ελευσίνας

– Νεκρός άντρας περίπου 80 ετών ανασύρθηκε από το Λιμενικό από την θαλάσσια περιοχή των ΕΛ.ΠΕ. στο Ασπρόπυργο-

– Νεκρός άντρας περίπου 45-50 ετών ανασύρθηκε από προαύλιο χώρο επιχείρησης στο 2–3 χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας – Θηβών

– Νεκρός άντρας περίπου 60-65 ετών ανασύρθηκε από προαύλιο χώρο επιχείρησης, επί της οδού Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα Αττικής

– Νεκρή γυναίκα 90 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικά της οικία της επί της οδού Αίαντος στη Μάνδρα Αττικής

– Νεκρός ηλικιωμένος άνδρας 89 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε μέσα από την οικία του επί της οδού Αγαμέμνονος στη Μάνδρα Αττικής

– Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα 82 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το υπόγειο της οικίας της επί της οδού Κοροπούλη, στη Μάνδρα Αττικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα