Στον ανακριτή ο Γιάννος Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου
Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου EUROKINISSI

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, έχει κληθεί προκειμένου να απολογηθεί την Πέμπτη στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για βαρύτατα κακουργήματα, αναμένεται να περάσει την Πέμπτη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου.

Η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα, τον έχει κλητεύσει για να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

ADVERTISING

Για την υπόθεση, η οποία αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα, ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει ήδη λάβει μία προθεσμία στις αρχές του καλοκαιριού, ζητώντας να λάβει γνώση της δικογραφίας για να προετοιμάσει τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς.

Τίποτα βέβαια, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να του δοθεί και νέα προθεσμία, εφόσον το αιτηθεί. Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, το ποσό που προέρχεται από εγκληματικές πράξεις, υπολογίζεται στα 2.800.000 ελβετικά φράγκα και διακινήθηκε μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές τραπεζικών λογαριασμών έτσι ώστε μέσα από τις εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις να χαθεί η αρχική προέλευσή τους.

Η αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου δε, εκτιμάται στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, που επίσης έχει κλητευθεί προς απολογία, αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες.

Η υπόθεση ήρθε ξανά πρόσφατα στην επιφάνεια, αφού το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να αποφανθεί αν έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Αν δηλαδή, τελέστηκε επ’ αφορμή των καθηκόντων του ή και μπορεί να διερευνηθεί από τους ανακριτές ή αν έλαβε χώρα κατά την άσκησή του και κατ’ επέκταση έχει παραγραφεί σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε αντίθεση με την πράξη της δωροδοκίας που θα πρέπει να κρίνουν οι πρώην συνάδελφοι του κατηγορούμενου, η νομολογία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι πάγια, καθώς το αδίκημα θεωρείται διαρκές και εκφεύγει το διάστημα που ήταν υπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη, Σκάνδαλα, Παπαντωνίου

24Media Network