Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο Νιγηριανού στο ΑΤ Ομονοίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο Νιγηριανού στο ΑΤ Ομονοίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, μετα τον θάνατο του Νιγηριανού Εμπουκά την περασμένη εβδομάδα.

Κοινότητες μεταναστών, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, πραγματοποιούν το μεσημέρι της Πέμπτης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου, έξω από το Α.Τ. Ομονοίας.

Η διαμαρτυρία αφορά στον θάνατο του Νιγηριανού Εμπουκά, ο οποίος στις 8 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε στο ΑΤ Ομονοίας για εξακρίβωση στοιχείων και λίγες ώρες αργότερα πέθανε.

ADVERTISING

Οι διαδηλωτές κρατούν ενα πανό που γράφει "Τέλος στις δολοφονίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Δικαιοσύνη για τον Εμπουκά" ενώ μιλούν στα ΜΜΕ για τον θάνατο του Νιγηριανού. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι συλλογικότητες: "Στις 8 Φλεβάρη, ο Εμπουκά, μετανάστης από την Νιγηρία, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, μεταφέρθηκε για εξακρίβωση στοιχείων στο ΑΤ Ομόνοιας και λίγες ώρες αργότερα ο άνθρωπος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πέθανε μέσα στο τμήμα. Η οικογένεια του Εμπουκά, από την πρώτη στιγμή άρχισε να τον αναζητά παντού χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το πρωί της επόμενης ημέρας η γυναίκα του άτυχου μετανάστη πήγε στο ΑΤ της Ομόνοια να ρωτήσει αν η αστυνομία ξέρει κάτι. Οι αστυνομικοί του τμήματος ενώ ήξεραν τι είχε γίνει, δεν έδωσαν καμία πληροφορία, και στο τέλος είπαν στη γυναίκα ότι "αφού περάσουν 24 ώρες ελάτε να κάνετε δήλωση εξεφάνισης".

Την ίδια ημέρα το απόγευμα η αστυνομία του ίδιου τμήματος τηλεφωνικά ενημέρωσε τον δικηγόρο της οικογένειας ότι ο Εμπουκά πέθανε λι ότι η σωρός του έχει μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Με λίγα λόγια η αστυνομία παρά τις ανησυχείες της οικογένειας, για παραπάνω από 24 ώρες έκρυψε το θάνατο του Εμπουκά από την οικογένεια του. Το περιστατικό έχει συμβεί μέρες πριν αλλά δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά και δεν δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά της αστυνομίας, μέχρι που οι κοινότητες έμαθαν για το περιστατικό και η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί στα social media και στα ΜΜΕ.

Ακόμα και τώρα οι «εξηγήσεις» της αστυνομίας δεν δίνουν καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πως και το γιατί πέθανε ένας άνθρωπος που μεταφέρθηκε στο τμήμα για έλεγχο στοιχείων. Ένας ανθρωπος που βγήκε από το σπίτι του το πρωί και δεν γύρισε ποτέ. Γιατί; Ο θάνατος ή καλύτερα η δολοφονία του Εμπουκά αποδεικνύει για ακόμα μια φορά, το πόσο βάρβαρη είναι η στάση της ελληνική αστυνομίας καθημερινά απέναντι στους πρόσφυγες, μετανάστες και φτωχούς. Το ΑΤ της Ομόνοιας έχει μεγάλη ιστορία και η λίστα των θυμάτων και των περιστατικών του είναι ατελείωτη. Τα βασανιστήρια, οι ξυλοδαρμοί, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι καθημερινή πρακτική και φαινόμενα των αστυνομικών τμημάτων και ειδικά εκείνου της Ομόνοιας. Όλη η διαχείριση της υπόθεσης από όλες τις πλευρές θυμίζουν την περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου: αστυνομική βαρβαρότητα και επιχείρηση συγκάλυψης. Η κυβέρνηση και υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. έχουν επίσης μεγάλη ευθύνη γιατί συγκάλυψαν την υπόθεση και δεν έχουν κάνει τίποτα για το άβατο του ΑΤ Ομονοιας. Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Εμπουκά. Ζητάμε άμεσα να διαλευκανθούν οι αιτίες και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε/ σκοτώθηκε ο Εμπουκά. Ζητάμε άμεσα την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση. Ζητάμε να σταματήσουν οι εκφοβισμοί των κοινοτήτων και των εκπροσώπων των προσφύγων και των μεταναστών. Απαιτούμε να σταματήσει η βαρβαρότητα της ελληνικής αστυνομίας εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Απαιτούμε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι δολοφονίες της αστυνομίας".

SHARE:

24Media Network