Συγκέντρωση στη Βουλή υπέρ της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της άμβλωσης

Παγκόσμια ημέρα αμβλώσεων. Στιγμιότυπα από την συγκέντρωση υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση από γυναικείες οργανώσεις. Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI / ΕΛΕΝΗ ΡΟΚΟΥ)
Παγκόσμια ημέρα αμβλώσεων. Στιγμιότυπα από την συγκέντρωση υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση από γυναικείες οργανώσεις. Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI / ΕΛΕΝΗ ΡΟΚΟΥ) EUROKINISSI

Περιστατικά, στα οποία γιατροί δημόσιων νοσοκομείων αρνούνται να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης είτε για ζητήματα συνείδησης είτε λόγω φόρτου εργασίας, κατήγγειλαν διαδηλώτριες

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν οργανώσεις φεμινιστικές και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεκδικώντας καθολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, πληροφόρηση για την αντισύλληψη και δημόσια και ασφαλή πρόσβαση στην άμβλωση.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για το «Δικαίωμα στην Έκτρωση», παράλληλα με διαδηλώσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

«Τελευταία έχουν καταγραφεί περιστατικά, όπου γιατροί δημόσιων νοσοκομείων αρνούνται να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, είτε προβάλλοντας ζητήματα συνείδησης, όπως στη Σάμο και τη Λάρισα, είτε λόγω «φόρτου εργασίας» όπως συνέβη στην Κρήτη, αναγκάζοντας έτσι τις γυναίκες να επισκεφθούν ιδιωτικές κλινικές. Αναιρείται έτσι, το κατοχυρωμένο με νόμο δικαίωμα της άμβλωσης», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σίσσυ Βωβού και η Στέλλα Σάμου, από την ομάδα «Μωβ».

Τα περισσότερα περιστατικά αμβλώσεων καταγράφονται σε κοπέλες σχολικής ηλικίας, γεγονός, που αναδεικνύει έλλειψη ενημέρωσης, συνεχίζουν οι δυο γυναίκες. Προσθέτουν, πως οι οργανώσεις θα καταθέσουν ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες δομές, όπου οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, θα μαθαίνουν για το σώμα τους και τρόπους αντισύλληψης, ώστε να προλαμβάνονται οι εκτρώσεις.

Επίσης, πάγιο αίτημα των οργανώσεων αποτελεί το να επιτρέπεται, τουλάχιστον σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως οι τοξικομανείς, να προχωρούν σε διακοπή κύησης και πέραν των τριών μηνών (στους οποίους αναφέρεται έως τώρα ο νόμος), χωρίς να συντρέχει άλλος ειδικός λόγος.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network