Συνεχίζεται για περισσότερες από 10 ώρες η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Συνεχίζεται για περισσότερες από 10 ώρες η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου
Στιγμιότυπο από την προσέλευση του Γιάννου Παπαντωνίου στα δικαστήρια για την απολογία του Eurokinissi

Ερωτήματα για τη σύμβαση τω έξι φρεγατών και τους τραπεζικούς λογαριασμούς θέτουν οι ανακριτές.

Τις δέκα ώρες απολογίας μετρά πλέον ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος από νωρίς το πρωί απολογείται για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και του επίκουρου, Γιώργου Ευαγγέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί σωρεία ερωτήσεων σε πρώτο στάδιο για τις συμβάσεις των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Άμυνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ανακριτών στράφηκε προς τις απαντήσεις του κατηγορούμενου γύρω από στοιχεία της δικογραφίας που αφορούν σε “λεπτομέρειες επί εγγράφων της υπόθεσης». Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ο συγκεκριμένος κύκλος ερωτήσεων φαίνεται να προκάλεσε εκνευρισμό στο Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος υποστηρίζει πως η σύμβαση υπήρξε προσοδοφόρα για το ελληνικό Δημόσιο.

Αναφορικά με το δεύτερο μέρος των ερωτήσεων, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγη ώρα, οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν καταπιαστεί με ερωτήματα που αφορούν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή το υπό διερεύνηση αδικημα.

Ήδη στις ερωτήσεις γύρω από τα 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έχει ξεπλύνει, ο πρώην υπουργός απαντά αρνητικά, χαρακτηρίζοντας «πεντακάθαρους» τους τραπεζικούς λογαριασμούς που η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ύποπτους. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατηγορία που του αποδίδεται: «Δεν υπάρχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά να αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες, όπως η «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», χωρίς καμιά απολύτως ένδειξη, ηλεκτρονική διαβίβαση ή μαρτυρική κατάθεση, μεταφοράς χρημάτων μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων». Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο ίδιος έδωσε στη Δικαιοσύνη τους ελβετικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς για διερεύνηση, τους οποίους, οπως είπε, είχε ανοίξει πολύ πριν την υπουργική του θητεία, οπταν εργαζόταν στο εξωτερικό, αλλά και ότι «μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής».

Τελος, μιλά για «ένα πρωτοφανές σενάριο” που εφηύραν οι εχθροί του: «Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναληψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιουν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβουν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπωντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα