ΚΕΘΕΑ: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση στο υπουργείο Υγείας – Αμετακίνητη η κυβέρνηση

ΚΕΘΕΑ: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση στο υπουργείο Υγείας – Αμετακίνητη η κυβέρνηση
Συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, την Παρασκευή 4 Οκτώβριου Eurokinissi

"Δεν θα σταματήσουν την προσπάθειά τους να μην προχωρήσει η ΠΝΠ" δηλώνουν οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, με την συμπαράσταση φορέων και επιστημόνων. "Διασφαλίζουμε την οικονομική διαχείριση" η απάντηση του Βασίλη Κικίλια.

Αμετακίνητος στην πρόθεση να αλλάξει o τρόπος λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και ο χαρακτήρας του αυτοδιοίκητου, όπως προβλέπει η ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου,είναι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με όσα μετέφερε στους εκπροσώπους του φορέα που δέχτηκε στο γραφείο του σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, μαζί με μέλη του Δ.Σ. πήγαν στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας από τον κ. Κικίλια να μην γίνει αλλαγή στο αυτοδιοίκητο του φορέα, με τον ίδιο ωστόσο να απορρίπτει το αίτημά τους. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, στόχος της κυβέρνησης είναι να διορίζει η ίδια την διοίκηση του φορέα, με στόχο διασφαλιστεί η σωστή οικονομική διαχείριση, χωρίς να μειωθεί η επιχορήγησή του, ενώ δεν θα επηρεάζονται τα θεραπευτικά προγράμματα.

Κικίλιας: «Διασφαλίζουμε την οικονομική διαχείριση»

«Το ΚΕΘΕΑ επιτελεί μια πολύ σημαντική και ευαίσθητη κοινωνική αποστολή. Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να είναι η ενίσχυση αυτής της αποστολής και των δράσεών του. Το ΚΕΘΕΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, καθώς επιχορηγείται ετησίως με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζουμε τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του. Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν θα επηρεάσει καθόλου το σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ. Επιπλέον, δίνουμε δύναμη στα μέλη του, μιας και η Γενική Συνέλευση μετατρέπεται από όργανο που περιοριζόταν απλώς στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και των ιδεολογικών θεμάτων, αλλά και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης».

Συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, την Παρασκευή 4 Οκτώβριου Eurokinissi

«Ο υπουργός δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει»

Οι αντιδράσεις, τόσο των μελών του ΔΣ, όσο και των εργαζομένων αλλά και πλήθους επιστημόνων και πολιτών, είναι έντονες, με δεδομένο πως το ΚΕΘΕΑ ουδέποτε απασχόλησε την κοινή γνώμη με ζητήματα κακής διαχείρισης των χρημάτων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, υπογράμμισε πως «Ο υπουργός δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει. Είναι πεπεισμένος ότι έχει 100% δίκιο. Μας είπε χαρακτηριστικά πως δεν θα θίξει το μοντέλο θεραπείας “εξάλλου δεν το ξέρω”. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες και ελπίζουμε πως δεν θα αρνηθεί να μας δει. Θα είναι προσβολή για όλους μας». Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνεται πλήρως για το πώς διατίθενται τα χρήματα που διαχειρίζεται το ΚΕΘΕΑ «μέχρι τελευταίου ευρώ», ενώ έγινε μνεία και στην δωρεά που πρόσφατα είχε κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Θεραπευτικό Κέντρο, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει κρατική εμπλοκή, να μην περάσουν από τα χέρια της κυβέρνησης και να τα διαχειριστεί η διοίκηση του οργανισμού.

«Το πρόβλημά τους είναι η Θεραπεία»

Πλην των μελών του Δ.Σ. του οργανισμού, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, μίλησε και ο Δημήτρης Κολοκάθης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι γίνεται προσπάθεια να μπουν ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της απεξάρτησης: «Στον σύλλογο εργαζομένων, με την αιτιολόγηση και τον τρόπο που επιχειρείται να αλλαχθεί το καθεστώς, αισθανόμαστε βαθύτατα θιγμένοι. Έχει συκοφαντικές προεκτάσεις. Είναι ένας οργανισμός του οποίου το μοντέλο διοίκησης δεν έδωσε ποτέ αφορμή για πρωτοσέλιδα ή σχόλια για την διαχείριση των χρημάτων. Είναι ψευδές ότι δεν ελέγχονται τα χρήματα, ελέγχονται κάθε χρόνο.

Η ΠΝΠ ήρθε να προλάβει την εκλογή νέου συμβουλίου που θα γινόταν την ερχόμενη Κυριακή. Επίσης γίνεται για να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Είναι γνωστό ότι εξέχουσες προσωπικότητες από όλα τα κόμματα συνεργάζονται με το ΚΕΘΕΑ.

Θεωρούμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αύριο να δούμε συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην απεξάρτηση ή να μπουν ιδιωτικά συμφέροντα σε οργανισμούς και κλινικές. Πολύ φοβόμαστε ότι ανοίγει αυτόν τον δρόμο. Ως πολίτες πλέον θα πρέπει να θεωρούμε αδιανόητο ότι με ΠΝΠ έχουμε φτάσει στο σημείο να αποδεχόμαστε αλλαγές που αφορούν απλά τη διοίκηση ενός οργανισμού. Τέλος, το ΚΕΘΕΑ είναι σύμβουλος στον ΟΗΕ επειδή η διοίκηση του δεν ορίζεται από την κυβέρνηση. Μήπως αυτή η αλλαγή θα κάνει το ΚΕΘΕΑ να εκπέσει από τον ΟΗΕ;»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια και ο Δημήτρης Γιαννάτος, κοινωνιολόγος και σύμβουλος απεξάρτησης που εργάζεται στο ΚΕΘΕΑ: «Αυτή η αιφνίδια ΠΝΠ είναι σαδιστικού περιεχόμενου. Αυταρχική και αδέξια. Συκοφαντική και προσβλητική για όσους πέρασαν και έγιναν καλά μέσω του ΚΕΘΕΑ αλλά και για όσους δεν έγιναν καλά αλλά θυμούνται πολύ ζεστά το ΚΕΘΕΑ.Είναι συκοφαντία και για το ΔΣ και όσους έχουν περάσει από το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και σίγουρα τους γνωρίζει ο υπουργός.

Το πρόβλημά τους είναι ότι το ΚΕΘΕΑ σημαίνει Κέντρο θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Η λέξη Θεραπεία είναι το πρόβλημα. Θα ήθελαν να λέγεται Κέντρο Διαχείρισης Εξαρτημένων Ατόμων. Ή Κέντρο Οικονομικής διαχείρισης εξαρτημένων ατόμων ακόμα καλύτερα. Θεωρούμε ότι είναι μια πράξη που συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος.

Παρ’ ολο που δεν είμαι ψυχίατρος, θα πω ότι ο υπουργός δεν έχει ενσυναίσθηση γιατί φέρνει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της ΝΔ που θα πρέπει να εφευρίσκουν δικαιολογίες και να απολογούνται στις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν το ΚΕΘΕΑ και το έργο του».

«Θέλουν να αλλάξουν τα στεγνά προγράμματα»

Την στήριξή τους στο ΚΕΘΕΑ δείχνουν εκτός από πολιτικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25, πολλοί φορείς και εκπρόσωποι προγραμμάτων και συλλογικοτήτων.

Ενδεικτικά, η επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα, παρευρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας: «Το 18 ΑΝΩ, η δημόσια μονάδα απεξάρτησης, συνεργάστηκε και δώσαμε πολλούς αγώνες για να μπορεί το ΚΕΘΕΑ να εφαρμόζει προγράμματα με αυτό το μοντέλο και να ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες που έχει η κοινωνία να υπάρχουν προγράμματα. Στη χώρα δεν υπάρχουν όσα προγράμματα θα έπρεπε και έρχεται η κυβέρνηση να καταστρέψει και αυτά που υπάρχουν.

Ακούστηκαν φόβοι ότι μπορεί να μπει ο ιδιωτικός τομέας στο ΚΕΘΕΑ. Να αλλάξει η φυσιογνωμία των στεγνών προγραμμάτων και να μπουν από το παράθυρο τα υποκατάστατα. Το ερώτημα είναι γιατί με τόσο προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση θέλει να. Ελέγχει τα οικονομικά. Τα οικονομικά που κάθε χρόνο το υπουργείο ήλεγχε με απόλυτη διαφάνεια; Οι εξαρτημένοι για να πάνε σε πρόγραμμα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη. Η κυβέρνηση λέει μείνετε εκεί που είστε στις πιάτσες. Τα ναρκωτικά λένε είναι ένα δικαίωμα που έχει ο καθένας να ορίζει Είναι ένα μέσο πολιτικού ελέγχου της νεολαίας. Την θέλει εκεί, στις πιάτσες. Δεν πρέπει να περάσει αυτή η κίνηση».

Τέλος, παρόντες ήταν και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΚΕΘΕΑ που έχουν συλλέξει σειρά υπογραφών από επιστήμονες, δικηγόρους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενάντια στην αλλαγή του αυτοδιοίκητου, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης που δήλωσε πως «Είναι μια πολιτική απόφαση, μια συνέχεια στην πολιτική απαξίωση των κοινωνικών δομών ώστε οι πιο αδύναμοι αυτού του κόσμου να πληρώνουν ή να πεθαίνουν» και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, που υπογράμμισε πως θα συμμετέχουν σε οποιονδήποτε αγώνα να μην αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας καθώς «Το ΚΕΘΕΑ επειδή το έχουμε ζήσει με τους ανθρώπους μας στις φυλακές είναι μια νησίδα σωτηρίας και δεν πρέπει να χαθεί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα