Συνέδριο της ΕΛ.ΑΣ. για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Συνέδριο της ΕΛ.ΑΣ. για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε γονείς και παιδιά για την ασφάλεια διαδίκτυο. Τι δήλωσε ο Μ. Σφακιανάκης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε./ Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργάνωσε το 3ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. 

Στο Συνέδριο, παρέστη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, ενώ μίλησε και ο υποδιευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Μ. Σφακιανάκης μίλησε για τις δράσεις της ΕΛΑΣ που αφορούν το διαδίκτυο

"Αυτό το οποίο γίνεται είναι μία πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, την οποία κάνει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά στο θέμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης. Τι κάνει; Προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά, να ευαισθητοποιήσει και τους γονείς ως προς τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει αυτός ο τεράστιος καινούργιος κόσμος, το διαδίκτυο. Αυτόν τον κόσμο τον οποίο δεν μπορούμε πια να αγνοήσουμε. Είναι ένα κομμάτι της ζωής όλων μας. Ζούμε όλοι με κάτι τέτοιο κοντά μας, μαζί μας, όλη μέρα. Παλιά, όταν εμείς ήμασταν παιδιά, παίζαμε στην πλατεία, οι γονείς μας ήξεραν με ποιον παίζουμε, ήξεραν τους γονείς του, εάν κάναμε κάτι στραβό, μας έλεγαν όχι με αυτόν, όχι με εκείνον, όχι τούτο, όχι το άλλο", τόνισε.

"Το sexting είναι μια νέα μόδα, είναι η μόδα εκείνη όπου όταν ανταλλάσσουν τα μηνύματα τα παιδιά μεταξύ τους μηνύματα και φωτογραφίες, κάποιος πονηρούλης όταν η πιτσιρίκα δεν του κάνει αυτά που θέλει δημοσιεύει σε κοινή θέα τις επικοινωνίες και τις φωτογραφίες. Κορίτσια τα οποία μετά από ένα ερωτικό ραντεβού με κάποιον στη συνέχεια αυτός πήρε το βίντεο το έβγαλε στο youtube, το έβγαλε σε διάφορα site porn και η κοπέλα αυτή τη στιγμή η μια συγκεκριμένη που ξέρω πάρα πολύ καλά, έχει αλλάξει τρία σχολεία και τόπο για να μπορέσει να επιβιώσει", επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης

Η διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες.

Συγκεκριμένα οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:

1η Θεματική Ενότητα

Τίτλος : "Οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το Διαδίκτυο"

Η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα δράσεων με στόχο την ενημέρωση μαθητών, γονέων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κατά την πλοήγησή τους σε αυτό. Οι δράσεις αυτές έχουν τύχει ευρύτατης αποδοχής. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω ενότητας, θα παρουσιασθεί αναλυτικά, μέσω βίντεο, το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα αυτό μέχρι και σήμερα, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των μελλοντικών δράσεων για το έτος 2014. Επιπλέον, θα προβληθεί το τηλεοπτικό και τα ραδιοφωνικά σποτ της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για το 2014, αφού πρώτα εγκριθούν από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

2η Θεματική Ενότητα

Τίτλος : "Το Διαδίκτυο στη ζωή μας: τι μέλλει γενέσθαι"

Tο διαδίκτυο αποτελεί μια “Παγκόσμια Ηλεκτρονική Κοινότητα”, οι “κάτοικοι” της οποίας, ανεξάρτητα από υπηκοότητα, ηλικία, θρήσκευμα και χρώμα, μοιράζονται πληροφορίες και ανταλλάσσουν ελεύθερα απόψεις πέρα από γεωγραφικά και κοινωνικά σύνορα. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ένα παγκόσμιο θαύμα που με τις υψηλές του ταχύτητες δίνει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών. Για τους χρήστες κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα όμως για τους νέους ανθρώπους, το Διαδίκτυο αποτελεί πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης. Συνεπώς, το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι να αναλύσει και να προβάλει όλα τα παραπάνω αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του Διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί απολογισμός των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων και οι εισηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να αναφερθούν σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις μέσα από το διαδίκτυο, οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, και να προσεγγίσουν το μέλλον του διαδικτύου.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Εμμανουήλ Ρασιδάκης, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κα. Παναγιώτα Φάκου, οι Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου και κ. Νικόλαος Παντελής, οι Αντεισαγγελείς Εφετών κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Μπρης Γαλινός, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ιωάννης Δραγάτσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ – COSMOTE κ. Μιχαήλ Τσαμάζ, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευάγγελος Ζερβέας και ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. κ. Ιωάννης Λασκαρίδης, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ.

SHARE:

24Media Network