Συντάξεις: Προκρίνεται μαχαίρι 11% για τις πάνω από τα 1.000 ευρώ

Συντάξεις: Προκρίνεται μαχαίρι 11% για τις πάνω από τα 1.000 ευρώ

Μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016, με την ελληνική πλευρά να παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί τρόπος για να καλυφθεί ένα ποσό που προσεγγίζει το 0,5% του ΑΕΠ

Με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, πρόκειται να συναντηθεί τελικά σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Η συνάντηση ορίστηκε για να παρασχεθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία προς την ελληνική πλευρά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η διαδικασία ποσοτικοποίησης των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στην Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, που έχει προταθεί προς τους δανειστές

Οι επικεφαλής των θεσμών σύμφωνα με τα  dikaiologitika.gr, δέχτηκαν τη συγκεκριμένη τροποποίηση, μπροστά στον κίνδυνο η ελληνική πλευρά να φανεί και πάλι ανέτοιμη και να προκληθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Έτσι και αλλιώς, τα τεχνικά κλιμάκια είχαν και χθες επαφές με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, για τον ίδιο λόγο. Τα διαφορετικά μοντέλα παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, επιδιώκεται να συγκερασθούν, έτσι ώστε να προκύψει μια τελική και με ακρίβεια κοστολογημένη πρόταση, για να μπορέσει να τεθεί ως «βάση συζήτησης» με τους θεσμούς.

Πάντως, το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά το υπουργείο Εργασίας εμφανίστηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση απροετοίμαστο, «φέρνει πιο κοντά» τις όποιες περικοπές στις συντάξεις. Οι θεσμοί έχουν έτοιμο το σχετικό σενάριο, όπως έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο 3ο Μνημόνιο.

Μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016, με την ελληνική πλευρά να παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί τρόπος για να καλυφθεί από την παραπάνω δέσμευση ένα ποσό που προσεγγίζει το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή έως και 900.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη «τρύπα» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές 11% στις συντάξεις από 1.000 ευρώ και άνω.

Η βάση της ελληνικής πρότασης παραμένει η δημιουργία ενός υπερ - ταμείου που θα αναλάβει την απονομή των συντάξεων, με επίκεντρο το ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) και του ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι) στο ΙΚΑ, όχι όμως και του ΟΓΑ, που διατηρεί την αυτονομία του.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες σε εισφορές και σε παροχές, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι εισφορές (άνω του 100%) κυρίως στον ΟΓΑ, ενώ θα υπάρξει αύξηση, μικρότερης έκτασης και στις εισφορές στον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, αναμένεται να γίνει επανέλεγχος όλων των συντάξεων που χορηγούνται ήδη, στα πλαίσιο νέων κλιμακωτών ποσοστών αναπλήρωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον περικοπές.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika:

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με αποσύνδεση του βαθμολογίου

Πάνω από 900.000 οχήματα κυκλοφορούν χωρίς τέλη κυκλοφορίας
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network