Τα ευρήματα της Αστυνομίας στη Μανωλάδα

Τα ευρήματα της Αστυνομίας στη Μανωλάδα

O Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημέρωσε την Πέμπτη το πρωί για το περιστατικό τραυματισμού αλλοδαπών, στη Μανωλάδα Ηλείας. Καταδίκασε το γεγονός, προσβάλλει τον πολιτισμό μας, είπε

Η ΕΛΑΣ, δια του εκπροσώπου Τύπου της, ενημέρωσε ΜΜΕ και πολίτες για τα ευρήματα από το σημείο επίθεσης κατά αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα. Παράλληλα καταδίκασε το γεγονός κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση των ανθρώπων αλλά και προσβολή του πολιτισμού της Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών ημεδαπών, ηλικίας 39, 27 και 21 ετών, οι οποίοι χθες το απόγευμα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, εργαζόμενοι ως επιστάτες καλλιέργειας φράουλας, πυροβόλησαν σε βάρος περίπου διακοσίων (200) αλλοδαπών εργατών γης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 28 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί διαπληκτισμός των αλλοδαπών εργαζομένων με τους τρεις επιστάτες για την μη καταβολή δεδουλευμένων ημερομισθίων έξι μηνών, μετά τον οποίο οι τρεις αναζητούμενοι αποχώρησαν από το σημείο. Λίγη ώρα αργότερα επανήλθαν, κρατώντας δύο κυνηγετικά όπλα και ένα πιστόλι και πυροβόλησαν προς το μέρος των συγκεντρωμένων αλλοδαπών.

Άμεσα χθες το απόγευμα συνελήφθη, στη Λάππα Αχαΐας, ο 57χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης της επιχείρησης – καλλιέργειας φράουλας, ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας ακόμα 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο (2) από τους τρεις (3) αναζητούμενους.

Στο χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

· Πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο

· Πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων

· Δέκα πέντε σιδερένιους σωλήνες

· Δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα

Ακόμα, στην κατοχή του 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατέσχεσαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει.

Σημειώνεται ότι από τους επτά συνολικά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, από τις έως τώρα ενδείξεις, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Για όλες τις αστυνομικές ενέργειες και την εξέλιξη των περιστατικών ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι τόσο η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας είναι αποφασισμένη να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα εκμετάλλευσης αλλοδαπών, τα οποία προσβάλλουν τον πολιτισμό της χώρας μας.

Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι με την ψήφιση πλέον πριν από εννέα (9) ημέρες του νέου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας δίνονται πλέον αρμοδιότητες για την ανασφάλιστη εργασία και στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, που εκκρεμεί, θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την επικράτεια για το ζήτημα αυτό.

Όπως έγινε γνωστό επίσης από την ΕΛΑΣ, με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας το περιστατικό στη Μανωλάδα και η διερεύνησή του ανατέθηκαν στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραγωγοί φράουλας Μανωλάδας: "Τα ΜΜΕ μας συκοφαντούν στηριζόμενα σε μεμονωμένο αλλά κατακριτέο περιστατικό"

Μετανάστης στη Μανωλάδα: "Δουλεύουμε 6 μήνες και δεν έχουμε πληρωθεί"

SHARE: