Τέλος η καθημερινή ενημέρωση από Χαρδαλιά και Τσιόδρα, όμως “δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία”

Τέλος η καθημερινή ενημέρωση από Χαρδαλιά και Τσιόδρα, όμως “δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία”
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Αν επανέλθει η τακτική ενημέρωση, τότε θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει, ανέφερε με νόημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Την τελευταία ενημέρωση όπως τουλάχιστον αυτή είχε καθιερωθεί τις τελευταίες 72 ημέρες, έδωσαν από κοινού και σήμερα ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Η ενημέρωση θα συνεχίζεται από τα συναρμόδια Υπουργεία όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο ή όταν προκύπτει κάποιου είδους εξέλιξη γύρω από το μέτωπο του κορονοϊού, αφού πλέον δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του «lockdown», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υφυπουργός.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε μία νέα φάση της προσπάθειας μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε και ο κ. καθηγητής οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαμε μέχρι σήμερα.

Έχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα. Για οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και από εμάς στην Πολιτική Προστασία αλλά και από τα αρμόδια Υπουργεία.


Δεν βρισκόμαστε πλέον στην περίοδο του «lockdown», ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη.

Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινά ενημέρωση με τον κύριο Τσιόδρα αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά. Πιστεύουμε όμως ότι δεν θα συμβεί, αν, εκτός από τις εξελίξεις στον ιατρικό τομέα, η Πολιτεία λειτουργήσει συντεταγμένα, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα και όλοι οι πολίτες λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας περίοδο».

Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

«Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν δημοτικά, ανοίγουν νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Έχει εξηγηθεί και από τον κ. Τσιόδρα, γιατί αυτό είναι καλό για τα παιδιά και για τις οικογένειές τους. Επίσης, έχουν ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας οι κανόνες. Πιο συγκεκριμένα, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρα απόσταση στα θρανία τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15 τότε το τμήμα θα διαιρείται σε δύο υποτμήματα και θα λειτουργούν εκ περιτροπής: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή το ένα, Τρίτη, Πέμπτη το άλλο και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.

Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τις 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί κανονικά. Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Προβλέπεται επίσης φυσικός αερισμός των αιθουσών, ενώ η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές και στο σχολείο, αλλά και στα σχολικά λεωφορεία. Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης του γονέα ή κηδεμόνα, περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

Από την 1η Ιουνίου 2020 ανοίγουν κανονικά μαζί με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. Οι κανόνες επαναλειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους για τα δημοτικά, αλλά και τα νηπιαγωγεία. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά έως τις 31 Ιουλίου του 2020».

Ευτυχώς αποφύγαμε να ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις όμως χρειάζεται ακόμα σοβαρότητα και πειθαρχία

«Επίσης, έχουν τεθεί υγειονομικοί κανόνες για το πώς κινούμαστε σε σχολεία, σε εστιατόρια, σε παραλίες, σε εκκλησίες, σήμερα μάλιστα που γιορτάζουμε και την Ανάσταση, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Από την τήρηση τους εξαρτάται να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε έως τώρα. Ένα είναι το σίγουρο, ότι δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία. Ο ιός θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμη και δεν σηκώνει παιχνίδια, όπως έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές χώρες όλου του κόσμου.

Εμείς ευτυχώς αποφύγαμε να ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις. Χρειάζεται και στις επόμενες φάσεις να δείξουμε την ίδια σοβαρότητα, την ίδια πειθαρχία. Σε αυτούς τους δύο μήνες καθημερινής επικοινωνίας, προσπαθήσαμε δίχως ωραιοποιήσεις να δίνουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά στοιχεία και να εξηγούμε τι κάνουμε. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον «Α» ή τον «Β» χειρισμό, με το ένα ή με το άλλο μέτρο. Ουδείς έχει το αλάθητο και πάντα είμαστε ανοιχτοί σε κριτική που είναι ένα συστατικό στοιχείο της ίδιας της δημοκρατίας μας, αλλά ήμασταν πάντα ειλικρινείς και ποτέ δεν κρύψαμε την πραγματικότητα.

Η ειλικρίνεια θεωρούμε ότι είναι το βασικό στοιχείο για να χτιστεί μία σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης. Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα της δεύτερης φάσης που αφορά στην σταδιακή αποκλιμάκωση και άρσης των περιορισμών. Από το δύσκολο «Μένουμε σπίτι», έχουμε περάσει στο εξίσου δύσκολο «Μένουμε ασφαλείς», δηλαδή το να τηρούμε τους όρους ατομικής υγιεινής και προστασίας είναι το μεγάλο στοίχημα που θα μας οδηγήσει οριστικά και αμετάκλητα από δω και πέρα στη νέα καθημερινότητά μας.

Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον κ. Τσιόδρα, 72 ημέρες από τις 16/3, σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης. Να είστε σίγουροι ότι με τον καθηγητή θα συνεχίσουμε καθημερινά την εξαιρετική συνεργασία μας πίσω από τις κάμερες των έξι, παρακολουθώντας κάθε ημέρα τις εξελίξεις.

Παραμένει άλλωστε το δικό μας μοναδικό στοίχημα ευθύνης που από την πρώτη στιγμή κληθήκαμε να διαχειριστούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Από αύριο λοιπόν και η επικοινωνία μας μπαίνει σε μία νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που σιγά-σιγά διαμορφώνονται. Ένας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε επιφυλακή, παραμένουμε συνεπείς στην τήρηση των κανόνων και των οδηγιών και παραμένουμε υπεύθυνοι στην καθημερινότητά μας. Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι από την Πολιτική Προστασία και το φιλόξενο Υπουργείο Υγείας καλή δύναμη, καλή συνέχεια σε όλους μας. Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές. Στην Πολιτική Προστασία δεν σταματάμε, παραμένουμε σε επιφυλακή, πάντα έτοιμοι σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα