Τέμπη: Αντιφάσεις από τον Σταθμάρχη στην κατάθεσή του

Τέμπη: Αντιφάσεις από τον Σταθμάρχη στην κατάθεσή του
Φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αντιφατικοί ήταν οι ισχυρισμοί του Σταθμάρχη στις καταθέσεις του, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μία σειρά από δικαιολογίες σε διαφορετικές φάσεις της κατάθεσής του επικαλέστηκε ο 59χρονος Σταθμάρχης που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη της Λάρισας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η γραπτή του απολογητική κατάθεση στην φάση της προανάκρισης ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και ενώ είχαν προηγηθεί αρκετές ήξεις, αφήξεις από την πλευρά του.

Το πρωί ενώπιον της εισαγγελέως και πριν η κατάθεσή του πάρει επίσημη μορφή, δηλαδή ενώ ήταν ακόμα σε επίπεδο συζήτησης για την κατανόηση των γεγονότων, ο Σταθμάρχης Λάρισας ισχυρίστηκε πως εκείνος πάτησε τον διακόπτη για την αλλαγή της τροχιάς όμως το σύστημα δεν «υπάκουσε» στην εντολή του.

Με αυτόν τον ισχυρισμό, όπως αναφέρεται από την ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί της Τροχαίας πήραν πραγματογνώμονα και πήγαν στο Σταθμαρχείο όπου έβαλαν άλλον υπάλληλο να χειριστεί το σύστημα και να το λειτουργήσει επανειλημμένως.

Από την διαδικασία που την βιντεοσκοπούσαν, διαπίστωσαν πως το σύστημα λειτουργούσε άψογα και όσες φορές πατήθηκε το «κλειδί» η τροχιά άλλαξε.

Με αυτό το ισχυρό ντοκουμέντο στα χέρια τους οι άντρες της Τροχαίας επέστρεψαν πίσω και ενώ πλέον είχε αποχωρήσει η εισαγγελέας, αποκάλυψαν στον κατηγορούμενο πως οι ισχυρισμοί του δεν είχαν βάση και του παρουσίασαν και τις σχετικές αποδείξεις.

Στιγμιότυπο από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη news 24/7

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο, ο Σταθμάρχης ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία παρουσία δικηγόρου και το απόγευμα που έφτασε η δικηγόρος του στην Λάρισα, αφού συναντήθηκε για λίγη ώρα μαζί της όπως είχε δικαίωμα, ξεκίνησε η απολογητική του κατάθεση, κατά την οποία πλέον παραδέχτηκε πως ενδεχομένως έκανε λάθος χειρισμό, ο οποίος όμως οφείλεται στον φόρτο που είχε όπως ισχυρίστηκε και στο ότι εκείνη την ώρα τακτοποιούσε ένα άλλο τρένο στον Σταθμό της Λάρισας.

Στην ουσία δηλαδή απέδωσε το λάθος στην τροχιοδήγηση στον φόρτο που είχε.

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη Stringer / SOOC

Βεβαίως ενδέχεται να ζητηθούν συμπληρωματικές καταθέσεις από τους υπόλοιπους υπαλλήλους για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, ακόμη και έτσι όμως το ανθρώπινο λάθος και ο κακός χειρισμός φαίνεται να παραμένουν οι κρίσιμοι παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έχει οριστεί πραγματογνώμονας που θα συντάξει ενδελεχές πόρισμα που θα καταθέσει, ενώ το σύνολο του προανακριτικού υλικού θα τεθεί υπόψη της αρμόδιας εισαγγελέως και κυρίως υπόψη του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθεί να απολογηθεί.

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης βαρέων και επικίνδυνων σωματικών βλαβών από αμέλεια, όπως κατηγορίες που αφορούν στη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα