Θα ξεπαγιάσουμε με τοπίο στην αιθαλομίχλη: Τριπλό όχι Στουρνάρα- Γεωργιάδη- Μανιάτη στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013,  για την αναζήτηση λύσεων για την αιθαλομίχλη που πνίγει τις μεγάλες πολεις της χώρας.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013, για την αναζήτηση λύσεων για την αιθαλομίχλη που πνίγει τις μεγάλες πολεις της χώρας. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης μετά τη σύσκεψη Στουρνάρα, Μανιάτη, Γεωργιάδη (vid)

Στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

"Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι η λύση για την αιθαλομίχλη", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ, επαναλαμβάνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε ξανά παράθυρο για λαθρεμπόριο.

Υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης ακόμη φέτος, περίπου 200 εκατ. και ο κόσμος πρέπει να κάνει χρήση του επιδόματος αυτού, καθώς έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ.ευρώ έως τώρα, πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε πως η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται κυρίως στην αποθεματοποίηση που είχε γίνει από το 2012 εν όψει της αύξησης της τιμής του και στις ήπιες καιρικές συνθήκες.

Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

*Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

*Κατά 3,4% στην ύφεση

*Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

*Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά.

Ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης προέτρεψε του πολίτες να χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια και για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου να κάνουν χρήση του δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως δήλωσε το μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ ήδη στη Θεσσαλονίκης μέχρι την Παρασκευή  και τόνισε ότι στην Αττική  υπάρχουν πάνω από 150.000 οικογένεια δικαιούχοι του  κοινωνικού τιμολογίου. Επίσης πρόσθεσε ότι αρμόδιος για να θέσει έκτακτα μέτρα είναι ο περιφερειάρχης και ότι συνολικά 2.000.000 Έλληνες δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης. Ενώ πρόσθεσε ότι οι πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά αιθαλομίχλης είναι τα Ιωάννινα, η Κοζάνη η Φλώρινα, η Θεσσαλονίκη και η  Αθήνα

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε καθαρό το μήνυμα του υπουργού Στουρνάρα για την αναγκαιότητα εξίσωσης του φόρου  στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και υποστήριξε ότι όσοι αντιδρούν εξυπηρετούν τα συμφέροντα, ενω τόνισε ότι τα νοσοκομεία έιναι σε ετοιμότητα, αν και μέχρι στιγμής το ποσοστό 10%  των αναπνευστικών περιστατικών, χαρακτηρίζονται φυσιολογικά  για την εποχή.

Έκτακτα μέτρα για την αιθαλομίχλη

Περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναικού πρακτορείου ειδήσεων τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα.

SHARE:

24Media Network