Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Το φαινόμενο του “ασφυκτικού θανάτου” και η “περίεργη” σύμπτωση

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Το φαινόμενο του “ασφυκτικού θανάτου” και η “περίεργη” σύμπτωση
Τα τρία κορίτσια στην Πάτρα INTIME

Επανέλεγχο των εκθέσεων των παιδιών που πέθαναν στην Πάτρα ζητούν οι ιατροδικαστές. Τα κοινά ευρήματα που παρουσιάζονται στα δύο κορίτσια. Τι λένε οι δικηγόροι.

Επανεξέταση των εκθέσεων της Ίριδας και της Μαλένας, ώστε να προσδιοριστούν κοινά στοιχεία, αλλά και της ιατροδικαστικής έκθεσης της 9χρονης Τζωρτζίνας, η οποία δείχνει θάνατο από απροσδιόριστη αιτία, ζητούν οι ιατροδικαστές.

Στην κίνηση αυτή έχουν οδηγήσει τα νέα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, σε συνδυασμό των καταθέσεων των ιατρών και άλλων εμπλεκομένων.

Όπως αναφέρει το Pelop.gr, σύμφωνα με ιατροδικαστή, στην περίπτωση της Μαλένας, ο χαρακτηρισμός της ιατροδικαστού που έκανε τη νεκροψία για «εκτεταμένη κενοτοποιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων» μπορεί να προέλθει από τρία γεγονότα:

1. Μεταβολικό σύνδρομο

2. Τοξική αντίδραση

3. Έλλειψη οξυγόνου

Σημειώνεται πως και στις δύο περιπτώσεις (Μαλένα και Ίριδα) φαίνονται στις εκθέσεις αλλοιώσεις εγκεφάλου από ανοξυγοναιμία.

Οι περισσότεροι πλέον ιατροδικαστές των Αθηνών «πιέζουν» ώστε να υπάρξει επανεκτίμηση. Κι αυτό γιατί και οι γιατροί των νοσοκομείων, όπου νοσηλεύθηκαν τα τρία κορίτσια, δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς επήλθαν οι θάνατοι.

Τι λένε οι δικηγόροι

«Εγώ έχω στα χέρια μου δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις για τη Μαλένα και την Ίριδα, που είναι ξεκάθαρες. Και δεν προκύπτει το παραμικρό. Αν κάποιος εκτιμά ότι υπάρχει εγκληματική ενέργεια, θα πρέπει να αναιρέσει τις ιατροδικαστικές που καταγράφουν την επίσημη αιτία των θανάτων» είχε δηλώσει ο πρώην συνήγορος της οικογένειας Δασκαλάκη, Γιάννης Κόττας.

Από την πλευρά του και ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα εγκλήματος: «Υπάρχει ένα συγκλονιστικό βίντεο, στο οποίο φαίνεται, δυστυχώς, τι συμβαίνει στο τρίτο παιδί. Σ’ αυτό, η Τζωρτζίνα ανεβάζει πάρα πολλούς σφυγμούς και μετά ξαφνικά πέφτουν απότομα. Αυτό το έχουν πει οι γιατροί και από Πάτρα και από Ωνάσειο, όπου πέθανε το κορίτσι. Αυτό αποδεικνύει πως πρέπει να φύγουν κάποιες ‘’σκιές’’, που ‘’φωτογραφίζουν’’ τη μητέρα, καθώς αυτός είναι ο μηχανισμός που έκανε το παιδί να αποβιώσει! Ήδη έχω έρθει σε επαφή με καρδιολόγους. Κάποια πράγματα δεν τα βγάζω από το μυαλό μου. Δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί αυτές τις ανακοπές. Δυστυχώς, με όλους τους γιατρούς που έχω έρθει σε επαφή, μου λένε πως σαφέστατα υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται πως ο γονιδιακός έλεγχος που έχει ολοκληρωθεί αφορά μόνο την καρδιά. Για τα υπόλοιπα μέρη, θα ληφθούν τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου γύρω στον Μάιο.

Η “περίεργη” σύμπτωση

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών ερευνών βρίσκεται και μία… περίεργη «σύμπτωση». Η Μαλένα και η Ιριδα πέθαναν στον ύπνο τους, ενώ στον ύπνο της έπαθε και το πρώτο περιστατικό η Τζωρτζίνα, που την οδήγησε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας. Επίσης στον ύπνο της έπαθε την πρώτη ανακοπή, αλλά στον ύπνο της ήταν και ο θάνατός της, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» της Αθήνας

Στις περιπτώσεις έλλειψης οξυγόνου – ασφυκτικού θανάτου, θα πρέπει να τονιστεί πως τα μικρά παιδιά δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις προσώπου π.χ. στα μάτια, όπως οι ενήλικες. Κάτι το οποίο διεφάνη και από τον πρόσφατο ασφυκτικό θάνατο των 2 παιδιών της οικογένειας στην Ανδραβίδα. Δεν υπήρχαν αλλοιώσεις στα μάτια παρότι ο θάνατός τους ήταν από πνιγμό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του μακελάρη. Όμως, ο ασφυκτικός θάνατος αφήνει «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο.

Λέων: “Το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου και στα δύο παιδιά δεν μπορεί να αποκλειστεί”

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέοντος. «Υπάρχουν ευρήματα τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο περιστατικό (τη Μαλένα και την Ίριδα) τα οποία οδηγούν στο να διευρυνθεί η πιθανότητα ενός ασφυκτικού θανάτου» τονίζει. Και συμπληρώνει: «Στην τρίτη περίπτωση, της Τζωρτζίνας, δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα ώστε να μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει κοινό χαρακτηριστικό με τους άλλους δύο θανάτους. Εκτιμώ ότι για την Τζωρτζίνα δεν έχουμε αποτελέσματα γιατί προφανώς οι συνάδελφοι έχουν μία περαιτέρω δυσκολία με την έννοια ότι το παιδί ήταν νοσηλευόμενο και προφανώς του παρασχέθηκαν και οι πρώτες βοήθειες, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με αποτέλεσμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να έχουμε ακόμη λιγότερες πιθανότητες να δούμε χαρακτηριστικά σημεία ενός ασφυκτικού θανάτου, εάν πρόκειται για τέτοιον βέβαια».

Ο κ. Λέων τονίζει ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου για τη Μαλένα και την Ιριδα επισημαίνοντας πως, όπως φαίνεται από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, υπάρχουν ορισμένα κοινά ευρήματα στους δύο πρώτους θανάτους: «Στο παιδί το οποίο απεβίωσε πρώτο, έχει διαπιστωθεί κυάνωση ονύχων χειρών, εκδορές στη ρινική χώρα, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση όπως επίσης και εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων. Επίσης και στο κορίτσι που έφυγε από τη ζωή δεύτερο, από την ιατροδικαστική διαπιστώθηκαν κυάνωση ονύχων χειρών, δερματικές αλλοιώσεις περιστοματικά, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση αλλά και αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας στον εγκέφαλο».

Κατερινόπουλος: Οι μώλωπες και το Πατρινό Γραφείο Τελετών

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο εν αποστρατεία αξιωματικός της ΕΛΑΣ Θανάσης Κατερινόπουλος, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη βεβαιότητά του πως πρόκειται για έγκλημα.

«Εδώ δεν δικάζουμε κανέναν, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι πως για εμένα ανθρώπινο χέρι αφαίρεσε τις ζωές των παιδιών», είπε και πρόσθεσε: «Πέρα από την αναμονή των εξετάσεων πιστεύω ότι το Τμήμα των εγκλημάτων κατά ζωής κάνει εξαιρετική δουλειά και σύντομα θα έχουμε δράστη ή δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης για τον θάνατο των μικρών παιδιών. Δεν στοχοποιούμε κανένα, αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε τα δεδομένα. Αυτοί οι άνθρωποι έπαιξαν τρεις φορές τζόκερ και τράβηξαν τον πρώτο αριθμό και τις τρεις φορές;».

Έκανε μάλιστα μια αποκάλυψη, λέγοντας ότι: «Τα επιστημονικά δεν μπορώ να τα αμφισβητήσω, αλλά τα αστυνομικά είναι ανοικτά. Θα κάνω έτσι και μια έκκληση στους παλιούς μου συναδέλφους. Ας βρουν εκείνο το Γραφείο Τελετών στην Πάτρα κι ας ρωτήσουν ποιος έφτιαξε εκείνο το παιδί και ποιος πήγε και ενημερώθηκε -κατά πληροφορίες – αν καλύφθηκαν οι μώλωπες που είχε. Δεν αναφέρομαι στο παιδί που είχε εκδορές. Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί που ήρθαν σε μένα πήγαν και στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Αν δεν πήγαν, ας πάει αυτό σ’ αυτούς».

Αυτό που ουσιαστικά είπε ο κ. Κατερινόπουλος είναι ότι κάποιος ζήτησε από το Γραφείο Τελετών να καλυφθούν οι μώλωπες σε ένα από τα παιδιά και ο ίδιος άνθρωπος επέστρεψε πριν την κηδεία για να δει αν αυτό έγινε σωστά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα