Θεοφάνεια: Με τσουχτερό κρύο και πολλά μποφόρ ο αγιασμός των υδάτων

Ο Αγιασμός των Υδάτων
Ο Αγιασμός των Υδάτων Eurokinissi

Παρά τις δυσκολίες που έφερε η κακοκαιρία "Ηφαιστίων", ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε με επιτυχία αλλά όχι παντού. Πιστοί αψήφησαν το τσουχτερό και τόλμησαν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά.

Παρά το πολικό ψύχος και τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν σε όλη τη χώρα, δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που βούτηξαν στην παγωμένη θάλασσα για να πιάσουν το Σταυρό κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων. Ωστόσο σε αρκετές περιοχές η τελετή Αγιασμού των υδάτων δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Στον Πειραία χοροστατούντων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Πειραιά και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τελέστηκε το πρωί με κάθε λαμπρότητα στην Ιερό Ναό της Αγ. Τριάδος στον Πειραιά, η πανηγυρική θεία λειτουργία των Θεοφανείων και η τελετή αγιασμού των υδάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απελευθέρωσε τρία λευκά περιστέρια που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή ρίψης του τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά για τον αγιασμό των υδάτων και συγκεκριμένα στην προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνας Πειραιώς.

Στο σημείο βρίσκονταν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία απέδωσαν τιμές στην τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού.

Μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Υποβρυχίων Καταστροφών, απόστρατοι και εν ενεργεία, βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρα της τελετής, είπε ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Τόνισε ότι “το 2020 μπορεί και πρέπει να είναι έτος ανάπτυξης για όλους, έτος μεταρρυθμίσεων, αποκατάστασης της μεσαίας τάξης και της κοινωνικής συνοχής”. Ο υπουργός Ναυτιλίας ευχήθηκε στους ναυτικούς της πατρίδας μας να ταξιδεύουν σε ήρεμες θάλασσες και διαβεβαίωσε ότι “γίνονται όσα πρέπει ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στις πατρίδες τους και στις οικογένειές του όσοι κρατούνται παράνομα”.

Εκ μέρους της βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης απηύθυνε θερμό χαιρετισμό σε όλους τους Έλληνες ανά την υφήλιο. “Να τους ευχηθώ καλή δύναμη στους δύσκολους καιρούς που περνάμε” τόνισε ο κ. Τραγάκης. Ανέφερε ότι οι συνθήκες αυτή την περίοδο στην περιοχή μας είναι αρκετά δύσκολες και ευχήθηκε όλοι με συναίνεση στη βουλή να προσφέρουν για το καλό του ελληνικού λαού.

«Περισσότερο φως στους ανθρώπους και στους πολιτικούς» ευχήθηκε με δήλωσή της, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Να προστατεύουσε το σπίτι μας τη Γη και την ειρήνη» ανέφερε και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.

Ο βουλευτής Πειραιά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ευχήθηκε καλή χρονιά, δύναμη και ψηλά το ηθικό, για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. “Μπροστά στις δυσκολίες που περάσαμε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα” τόνισε.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι η γιορτή των Θεοφανείων είναι μία από τις σημαντικές στιγμές της Χριστιανοσύνης και ευχήθηκε αυτή η χρονιά να είναι φωτισμένη για όλους τους Έλληνες.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε χρόνια πολλά και θεία φώτιση και πρόσθεσε: «Αυτή η ημέρα να είναι μέρα της επανεκίνησης για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την υγεία όλων”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης είπε ότι σήμερα είναι μία σημαντική μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία, την πατρίδας μας και τον Πειραιά και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με υγεία. “Είμαι σίγουρος ότι το 2020 θα είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους” πρόσθεσε.

Στη θεία λειτουργία των Θεοφανείων και στην τελετή ρίψης του τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά παρέστησαν επίσης ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύρχος Νικόλαος Τσούνης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύρχος Θεόδωρος Κλιάρης και βουλευτές των κομμάτων.

Θεσσαλονίκη

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στη Θεσσαλονίκη από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Αθανασίου. Από τους 20 άντρες που βούτηξαν στα νερά του Θερμαϊκού τον σταυρό έπιασε ο 36χρονος Μιχαήλ Αποστολίδης από τη Νεάπολη, ο οποίος φέτος βούτηξε για 22η χρονιά ,ενώ έχει πιάσει τον σταυρό 16 φορές μέχρι σήμερα. Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εσωτερικών/Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δημάρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και βουλευτές οι οποίοι στις δηλώσεις που έκαναν ευχήθηκαν να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή αλλά και σε όλη την υφήλιο.

Ο Μιχαήλ Αποστολίδης που έπιασε το σταυρό δήλωσε ότι η πίστη είναι το κίνητρο που το ωθεί να βουτήξει και πρόσθεσε ότι φέτος το έκανε για τον πατέρα του ο οποίος πρόκειται να χειρουργηθεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών/ Μακεδονίας -Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου μετά το τέλος του αγιασμού των υδάτων δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εύχομαι ολόψυχα η χάρη του Αγίου Πνεύματος να φωτίζει όλους ξεκινώντας από εμάς τους κυβερνώντες για να πράττουμε το καθήκον μας, για να πράττουμε το καλύτερο, αυτό που αξίζει ο ελληνικός λαός, αυτό που αξίζει η παρτίδα μας. Η επιφοίτηση αυτή να είναι και στον ελληνικό λαό για να στηρίζει όσους κάνουν καλά το καθήκον τους, όσους κάνουν τα καλύτερα δυνατόν γι αυτόν. Και βεβαίως να φωτίζει και όλους τους γείτονες αλλά και όλη την ανθρωπότητα έτσι ώστε να επικρατήσει η ειρήνη σε όλο τον κόσμο, αγαθό το οποίο δικαιούται όλη η υφήλιος”.

Καλή φώτιση σε όλους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους το 2020 ευχήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: “Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ με τη δουλειά μας για να βελτιώνουμε καθημερινά τη ζωή των συμπολιτών μας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία”.

“Εχει ξεκινήσει μια καινούργια χρονιά, μια καινούργια εξαιρετικά σημαντική δεκαετία για τη χώρα και για την πόλη μας. Εύχομαι να έχουμε όλοι τη φώτιση έτσι ώστε αυτή η δεκαετία στο τέλος της να έχει αφήσει θετικά αποτυπώματα για την πόλη μας. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι πολύ για να έχουμε στο τέλος αυτής της περιόδου ένα θετικό αποτέλεσμα” δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ευχήθηκε καλή χρονιά και καλή φώτιση σε όλους και πρόσθεσε: “Να ευχηθούμε αυτή η νέα χρονιά που ξημέρωσε πριν από λίγες ημέρες να είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους και για την πατρίδα μας και πάνω απ΄ όλα μια χρονιά γεμάτη ειρήνη γιατί οι προκλήσεις στην περιοχή μας, στη γειτονιά μας εντείνονται διαρκώς. Και γι αυτό τον λόγο ευχόμαστε την ειρήνη και εργαζόμαστε και κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε αυτή την ειρήνη στην πατρίδα μας”.

Πάτρα

Περισσότερα από 30 άτομα αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην πόλη της Πάτρας και βούτηξαν το πρωί στα παγωμένα νερά του βόρειου λιμανιού, για να πιάσουν τον σταυρό.

Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένα 19χρονος, ο όποιος είχε βουτήξει άλλες πέντε φορές στο παρελθόν.

Αμέσως μετά ο 19χρονος παρέδωσε τον σταυρό στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο, ο οποίος με την σειρά του τού δώρισε έναν επιστήθιο σταυρό, ενώ στους υπόλοιπους που έπεσαν στην θάλασσα, ο μητροπολίτης τους δώρισε από μία εικόνα.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η τελετή κατάδυσης του τιμίου σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στον μόλο της Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και πλήθους πιστών.

Μυτιλήνη

Σε συνθήκες «Ηφαιστίωνα» πραγματοποιήθηκαν οι τελετές αγιασμού των υδάτων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ιδιαίτερα στο λιμάνι της Χίου η τελετή έγινε με ριπές ανέμου έντασης εννέα μποφόρ. Μάλιστα τρεις τολμηροί Χιώτες βούτηξαν στα φουρτουνιασμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν το σταυρό που έριξε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Τολμηροί Μυτιληνιοί και Σαμιώτες βούτηξαν στα λιγότερο φουρτουνιασμένα νότια λιμάνια της Μυτιλήνης και της Σάμου για να πιάσουν τον σταυρό που έριξαν αντίστοιχα, οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και Σάμου κ. Ευσέβιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα