Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που αστυνομικοί βγαίνουν από τη φλεγόμενη κλούβα και οι αντιδράσεις

Φθορές σε κλούβα της αστυνομίας προκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου η ρίψη άνω των 30 μολότοφ από αγνώστους κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη

Στόχος αγνώστων έγινε για μια ακόμη φορά κλούβα που παραμένει στατική έξω από το τουρκικό Προξενείο στην συμπρωτεύουσα. Το όχημα δέχτηκε 30 μολότοφ

Φθορές σε κλούβα της αστυνομίας προκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου η ρίψη άνω των 30 μολότοφ από αγνώστους κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή και βρήκαν "καταφύγιο" στο άσυλο του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου.

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που αστυνομικοί βγαίνουν από τη φλεγόμενη κλούβα και οι αντιδράσεις

Το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. Τυλίχτηκε κυριολεκτικά στις φλόγες, ενώ οι αστυνομικοί το εγκατέλειψαν άρον – άρον, την ώρα που πυκνοί μαύροι καπνοί έβγαιναν από το σημείο. Η κλούβα παρέμεινε στη μέση του οδοστρώματος, όσο οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή.

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που αστυνομικοί βγαίνουν από τη φλεγόμενη κλούβα και οι αντιδράσεις

Σε βίντεο του τοπικού μέσου kallikrateia.gr από τη χθεσινοβραδινή επίθεση φαίνεται η διμοιρία να εγκαταλείπει το όχημα, που εν τω μεταξύ έχει παραδοθεί στις φλόγες:

Ήταν ενέδρα θανάτου

Για δολοφονική ενέδρα, κάνει λόγο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), σχολιάζοντας τη χθεσινή επίθεση, κοντά στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωση της, η Ένωση επισημαίνει ότι θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για το περιστατικό, από το οποίο, όπως τονίζει, δεν υπήρξε –ευτυχώς- τραυματισμός αστυνομικού, παρά μόνο υλικές ζημιές στο λεωφορείο (κλούβα) που μετέφερε τη διμοιρία-«στόχο».

Από την ΕΑΥΘ συνδέουν την επίθεση με το γεγονός πως η διμοιρία παραμένει στατική, επί 24ώρου βάσεως έξω από το τουρκικό Προξενείο. “Μέχρι σήμερα, η διμοιρία έχει δεχτεί πολυάριθμες επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός” σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

“Νέα πρωτοφανής επίθεση σημειώθηκε εναντίον διμοιρίας ΥΑΤ, η οποία ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν μετά την λήξη ωραρίου, έπεσε σε ενέδρα και δέχθηκε σφοδρή επίθεση με δεκάδες μολότοφ.
Πλην των υλικών ζημιών στο λεωφορείο, ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικού.

Αλλεπάλληλες φορές, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει επισημάνει ότι η στατική διμοιρία, επί 24ωρου βάσεως, έξω από το τούρκικο προξενείο καθιστά τους αστυνομικούς σε ζωντανούς στόχους. Μέχρι σήμερα, η διμοιρία έχει δεχτεί πολυάριθμες επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Ως συνήθως, η αντίδραση της Ηγεσίας ήταν η περιμετρική κάλυψη του σημείου και προσαγωγές για ύποπτα άτομα.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την επιλεκτική ευαισθησία των αρμοδίων, οι οποίοι αντιδρούν άμεσα σε κατ' έγκληση πλημμεληματικά αδικήματα εναντίον πολιτικών, προχωρώντας χωρίς χρονοτριβές σε ταυτοποιήσεις προσώπων και συλλήψεις.

Αντιθέτως, σε κακουργηματικές πράξεις σαν την σημερινή, περιορίζεται απλά στην περιμετρική επίβλεψη του χώρου.
Είναι απορίας άξιο, σε ποιο ευνομούμενο κράτος οι εγκληματίες του ποινικού δικαίου απροκάλυπτα αποπειρώνται να αφαιρέσουν ζωές εργαζομένων και η αστυνομία να παραμένει αδρανής λόγω "ασύλου";

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι αστυνομικοί είναι οι πλέον εκτεθειμένοι εργαζόμενοι.

Για πόσα ακόμα χρόνια, οι επιθέσεις με μολότοφ θα προσεγγίζονται επιδερμικά;

Θα το βροντοφωνάζουμε, έως ότου εμπεδωθεί, ότι στις υποχρεώσεις μας δεν συγκαταλέγεται η δολοφονία μας από θερμοκέφαλους ιδεοληπτικούς. Υποχρέωση μας είναι να φυλάσσουμε την κοινωνική ειρήνη της χώρας και να ενεργούμε βάσει των Νόμων της.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για την παράνομη ακινητοποίηση των συναδέλφων στο σημείο (η οποία αντίκειται στα ΠΔ που προβλέπουν διαφορετική χρήση και διάθεση των διμοιριών), αλλά και για τις εντολές που δόθηκαν μετά την επίθεση για την σύλληψη των δραστών. Επίσης, θα ερευνήσουμε αν ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας για το περιστατικό ή αν αντιμετωπίστηκε σαν επίθεση "ρουτίνας".

Όσο βασιλεύει η ατιμωρησία, έμμεσα επικυρώνεται και η ανομία. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών απρόκλητης βίας έναντι των αστυνομικών, και πλέον να αποδίδεται δικαιοσύνη στους εν δυνάμει δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ.”

Πηγή: 

Seleo

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε λεωφορείο των ΜΑΤ

Νέος γύρος επεισοδίων γύρω απ' το Πολυτεχνείο τα ξημερώματα

SHARE: