Τίποτα δεν πάει χαμένο από τα σκουπίδια

Τίποτα δεν πάει χαμένο από τα σκουπίδια

Πρωτοποριακό πρόγραμμα κομποστοποίησης από τον Δήμο Βριλησσίων

Του Δημήτρη Μπαλή

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων σκουπιδιών, με όσα παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες. Δυστυχώς, παρά τις όποιες κινήσεις των Δήμων, η ανακύκλωση δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο και ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν κάνουν ανακύκλωση τη στιγμή που ένας μπλε κάδος βρίσκεται δίπλα τους.

Καθημερινά παραδείγματα αποδεικνύουν ότι ο Ελληνας δεν συνετίζεται εύκολα με τα καλά διεθνή πρότυπα και μόνο με διαρκή αστυνόμευση και ενδεχόμενα πρόστιμα, μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά. Αντί λοιπόν της πρόληψης, γιατί θα πρέπει να εφαρμόζουμε την καταστολή; Γιατί οι πολίτες δεν διαχωρίζουν, ως οφείλουν, τα σκουπίδια, από αυτά που μπορούν να ανακυκλωθούν και σε εκείνα που είναι οργανικά; Πόσω μάλλον αν μάθουν, ότι ακόμα και τα οργανικά μπορούν να ανακυκλωθούν, να γίνουν λίπασμα.

Υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και που στα κτήματά τους ή ακόμα και στις ταράτσες τους, κάνουν τη λεγόμενη κομποστοποίηση. Σε επίπεδο Τοπική Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Βριλησσίων λειτουργεί ήδη αναπτυγμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα υλικά.

Επίσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Πληρώνω όσο Πετάω» (LIFE PAYT) θα τοποθετήσει πιλοτικά και κλειδωμένους κάδους που θα χρησιμοποιούνται με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες για μέτρηση του όγκου απορρίμματος και συνδεόμενα οφέλη με τη μείωση των απορριμμάτων, συμβάλλοντας έτσι και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης απορριμμάτων κι ενός δικαίου συστήματος κοστολόγησης που συνδέεται με την παραγωγή απορριμμάτων κάθε πολίτη.

Χθες μάλιστα, διοργανώθηκε η ημερίδα με θέμα «ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ», από τον Δήμο Βριλησσίων, στο πλαίσιο της δράσης «ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ» του Πιλοτικού Προγράμματος Κομποστοποίησης Διαλογή στην Πηγή που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και αφορά στην εγκατάσταση και αξιοποίηση του δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ Αριστείδης Βρούστης, ο συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βασίλης Λιόγκας και η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αλέξης Μαυραγάνης: «Από τους πρώτους μήνες του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και θετικά με περισσότερους από 700 τόνους για το 2016 να έχουν μετατραπεί σε ένα νέο προϊόν, υψηλής ποιότητας κομπόστ (Φυσικό Λίπασμα), ποσότητα που διαφορετικά θα είχε οδηγηθεί στις χωματερές, ενώ από τη διαδικασία αυτή τα δημοτικά τέλη έχουν ήδη μειωθεί κατά 5% για το τρέχων έτος. Για τη δημοτική αρχή, το μεγάλο στοίχημα είναι η νέα γενιά, γι’ αυτό υλοποιούμε συνέχεια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, με επίκεντρο τα παιδιά που είναι ο ιδανικός επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος».

Την ίδια μέρα, στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, παιδιά από το Δήμο Βριλησσίων συμμετείχαν σε «έξυπνα» διαδραστικά παιχνίδια της Κοιν.Σ.Επ. knowl μαθαίνοντας ποια είναι τα οργανικά απόβλητα που τοποθετούνται στους καφέ κάδους καθώς και για τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης.

SHARE:

24Media Network