Το Μεσοπρόθεσμο και το ποτάμι της Αγανάκτησης

Το Μεσοπρόθεσμο και το ποτάμι της Αγανάκτησης
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Εκτεταμένα επεισόδια και μεγάλες καταστροφές γύρω από το Σύνταγμα συνόδευσαν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Η ένταση, οι συγκρούσεις, οι αντιδράσεις και το χρονικό μιας ημέρας που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων (Vids+Pics)

Ως μια από τις πιο κρίσιμες και γεμάτες γεγονότα ημέρες της μεταπολίτευσης, θα μείνει στην ιστορία η Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011. Το NEWS 247 κάλυψε λεπτό προς λεπτό όλα τα γεγονότα

Η Βουλή βρέθηκε σε κλοιό διαδηλωτών που είχαν στόχο να εμποδίσουν τη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Από νωρίς το πρωί είχαμε ένταση, με τραυματισμούς πολιτών, αλλά και επίθεση με γιαούρτι στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη .

Τα πρωινά επεισόδια, όπως αποδείχθηκε ήταν απλώς η αρχή, για ό,τι επρόκειτο να επακολουθήσει.

Την ώρα που στη Βουλή εξελισσόταν η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, έξω από το κτίριο, στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα ξεσπούσαν βίαιες συγκρούσεις, καθώς οργισμένοι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο Μεσοπρόθεσμο και τα σκληρά μέτρα που αυτό φέρνει.

 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν κουκουλοφόροι μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την πλατεία Συντάγματος, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι συγκρούσεις που κράτησαν ώρες, έδιωξαν τους διαδηλωτές από την πλατεία. Εκατοντάδες πολίτες κατέφυγαν στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα,

.

(Η φωτογραφία είναι από τον χρήστη του Twitter

)

Παρά τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ,

, ο σταθμός θύμιζε θάλαμο αερίων.

Το “Ναι” στο Μεσοπρόθεσμο

Την ίδια στιγμή και ενώ στο κέντρο της Αθήνας ήταν σε εξέλιξη μια πραγματική μάχη, στη Βουλή ολοκληρωνόταν η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Με 155 “Ναι” και 138 “όχι”

και ακόμα πιο δύσκολες ημέρες έρχονται για τον ελληνικό λαό.

Η είδηση της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου έγινε

.

Η διαδικασία έκρυβε εκπλήξεις, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής αρνήθηκε να το στηρίξει, ψήφισε κατά και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ.

Η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου από την πλευρά της, ψήφισε “ναι” και ουσιαστικά έθεσε εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Από τα αξιοσημείωτα της ψηφοφορίας, η αλλαγή στάσης από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδη. Ενώ εδώ και ημέρες προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει, τελικά “πείστηκε” από την ομιλία του πρωθυπουργού και ψήφισε “ναι”.

Το απόγευμα της Τετάρτης, φεύγοντας από τη Βουλή,

στην οδό Βουκουρεστίου.

Η αναζωπύρωση των επεισοδίων

Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τα επεισόδια γενικεύτηκαν. Το Σύνταγμα θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ έγινε πλιάτσικο σε τράπεζα στην Πανεπιστημίου και καταστράφηκαν καταστήματα.

.

Λόγω των επεισοδίων εκκενώθηκε το ξενοδοχείο King George, ενώ φωτιές ξέσπασαν περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ(PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Phasma

 

Η κολασμένη ατμόσφαιρα ανάγκασε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών -όσοι είχαν παραμείνει- να φύγουν, την ώρα που οι κουκουλοφόροι συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο.

Ο κλεφτοπόλεμος κουκουλοφόρων-ΜΑΤ συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τους “γνωστούς-αγνώστους” να εκτοξεύουν μολότοφ και αντικείμενα και τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά σε κάθε ευκαιρία.

Τα εκτεταμένα επεισόδια διέλυσαν τελικά την ειρηνική διαδήλωση των “Αγανακτισμένων” και των απεργών, την ώρα που το φως της δημοσιότητας έβλεπε βίντεο που προκάλεσε ερωτηματικά,

.

29-6-2011-ΑΘΗΝΑ-ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ-ΨΗΦΙΣΗ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ// ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.(EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) Eurokinissi

 

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 99 άτομα και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Αναλυτικά, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», εκ των οποίων σε έναν 15χρονο έγινε προληπτικά εισαγωγή, 6 στην Πολυκλινική Αθηνών, 7 στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένας στο «Σωτηρία».

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 17 συλλήψεις και 43 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν και 26 αστυνομικοί.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την Αθήνα να μετρά τις πληγές της, το κέντρο της πόλης να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και τους πολίτες όλης της χώρας να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη απαισιοδοξία γνωρίζοντας ότι πολύ σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα σκληρά μέτρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα