To News 24/7 στον Έβρο: Μετανάστες και πρόσφυγες ψάχνουν περάσματα στα νότια του ποταμού

To News 24/7 στον Έβρο: Μετανάστες και πρόσφυγες ψάχνουν περάσματα στα νότια του ποταμού
Μετανάστες και πρόσφυγες στον Έβρο AP

Στον νότιο Έβρο στρέφουν τις ελπίδες τους για είσοδο στη χώρα όσοι από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πήραν απόφαση πως δεν θα περάσουν τον φράχτη στον Βορρά. "Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι" λέει ο πρόεδρος των συνοροοφυλάκων.

Εναλλακτικούς τρόπους να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναζητούν ολοένα και περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες τους στο τελωνείο στις Καστανιές Έβρου, μπροστά στον φραγμό της Αστυνομίας και του στρατού.

Οι εντάσεις, που κρατούσαν μέχρι και την Κυριακή στη νεκρή ζώνη ανάμεσα σε Καστανιές και Αλεξανδρούπολη, έχουν για την ώρα εκτονωθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή δε μπορούν να προκύψουν νέες.

Πρόσφυγες πίσω από φράχτη στις Καστανιές AP

 

Με τις ελληνικές δυνάμεις να ενισχύουν συνεχώς το συρματόπλεγμα, στον μήκους 10.3 χιλιομέτρων φράχτη, αλλά και με τις ομάδες του στρατού και της Αστυνομίας να παρατάσσονται καθημερινά αυξημένες απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, έχει γίνει ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη δίοδος έχει σφραγιστεί.

Συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών,στα ελληνοτουρκικά σύνορα Eurokinissi

Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι ικανό να αποθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία να φύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη. Οσο συνεχίζονται οι παραινέσεις, οι φρουδες ελπίδες και οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν για ανενόχλητη διάβαση των συνόρων από όσους το επιθυμούν, μετανάστες και πρόσφυγες δύσκολα θα εγκαταλειψουν τις προσπάθειές τους.

Αναζητώντας τα περάσματα – Η σειρά του νότιου Έβρου

Από την Καθαρά Δευτέρα, όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ, έχει παρατηρηθεί κινητικότητα κατά μήκος του Εβρου, με χιλιάδες ανθρώπους να κινούνται προς τις νοτιοτερες περιοχές του ποταμού ο οποίος συνδέει Ελλάδα και Τουρκία.

Μιλώντας στο News247.gr, τόσο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοροοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρίλας, επιβεβαίωσαν πως χθες το απόγευμα έγινε μαζική προσπάθεια περίπου 1.000 μεταναστών μεταναστών και προσφύγων να περάσουν τον Έβρο και να μπουν στο ελληνικό έδαφος σε μια περιοχή κοντά στις Φέρες.

Παρακολουθώντας την έντονη κινητικότητα στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν σταδιακά και τα σημεία εκείνα, στο τελωνείο των Κήπων, τις Φέρες, το Τυχερό, τον Πέπλο και άλλα χωριά. Υπενθυμιζεται πως μιλάμε για σημεία όπου δεν υπάρχει φράχτης, κάτι που ενδεχομένως κάνειτο πέρασμα να φαντάζει ευκολότερο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε μιλώντας στο News247.gr, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης “Έχουμε ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν, οι κάτοικοι στα χωριά  βοηθούν και οι δυνάμεις Αστυνομίας και στρατού ενισχύονται συνεχώς”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοροοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρελας, εκτίμησε πως οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για το αν θα συγκεντρωθούν ακόμα περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που θα επιδιώκουν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Έχουμε πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι” δήλωσε στο News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα