Το 'πάρτι' καλά κρατεί: Υπάλληλοι που έπεσαν στα μαλακά. Καμία ποινή για την τραγωδία στο Λούνα Παρκ Ελληνικού

9-9-2011-ΑΘΗΝΑ-Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το κτήριο του Υπουργείου Υγείας.
εργαζόμενοι, υπάλληλοι του υπουργείου, έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτηρίου,διαμαρτυρόμενοι για τα όσα επικριτικά είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους δημοσίους υπαλλήλους.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
9-9-2011-ΑΘΗΝΑ-Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το κτήριο του Υπουργείου Υγείας. εργαζόμενοι, υπάλληλοι του υπουργείου, έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτηρίου,διαμαρτυρόμενοι για τα όσα επικριτικά είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους δημοσίους υπαλλήλους.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Ο κ. Ρακιντζής επισημαίνει ότι κατά το έτος 2014 δεν θεσμοθετήθηκαν κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν πολύ προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς. Στην έκθεση περιλαμβάνονται η συνολική ετήσια δραστηριότητά του με στόχο την καταπολέµηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δηµόσιο τοµέα. Οι ενστάσεις για ατιμωρησία ή ποινές "χάδι"

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έκνομες πράξεις και παραλείψεις σε κάθε πτυχή της διοίκησης, συνοδευόμενες από ατιμωρησία ή ποινές "χάδι".

Κατά το 2014 κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης 2203 πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα αρµόδια όργανα του στενού δηµοσίου τοµέα και 765 αποφάσεις φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα. Ο ΓΕ∆∆ υπέβαλε 149 ενστάσεις κατά οριστικών αποφάσεων και άσκησε 3 προσφυγές κατά τελεσίδικης πειθαρχικής απόφασης. Πρόκειται για φαινόμενα ατιμωρησίας και επιεικών ποινών σε σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις.

Πάμε να δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα ενστάσεων που προέκυψαν από την τελευταία έκθεση Ρακιντζή:

-Μεταξύ άλλων αναφέρεται η περίπτωση υπαλλήλου του Τµήµατος Γεννήσεων του Ληξιαρχείου του ∆ήµου Αθηναίων, στην οποία δεν επιβλήθηκε ποινή για το πειθαρχικό παράπτωµα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόµους. Η υπάλληλος, σύµφωνα µε τις διαπιστώσεις της έκθεσης επιθεώρησης – ελέγχου του Σώµατος Επιθεωρητών – Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΣΕΕ∆∆), κατά το χρονικό διάστηµα 2011-2013 προέβη σε ασυνήθιστα µεγάλο αριθµό εκπρόθεσµων δηλώσεων καταχωρίσεων γεννήσεων παρότι οι γονείς εµφανίζονταν να προβαίνουν σε συµπληρωµατικές δηλώσεις γέννησης τέκνων που φέρεται να παρέλειψαν να δηλώσουν κατά την αρχική τους δήλωση, ενώ αυτά είχαν ήδη γεννηθεί κατά το χρόνο της προηγούµενης δήλωσής τους, δηλώθηκαν από τον υπόχρεο και βεβαιώθηκαν από τους µάρτυρες γεννήσεις, µεταξύ των οποίων µεσολαβεί χρονικό διάστηµα µικρότερο του έτους ή υπολείπεται του µέσου χρόνου κύησης, δηλώθηκαν γεννήσεις σε διευθύνσεις που φέρεται να έλαβαν χώρα σε ανύπαρκτες ταχυδροµικές διευθύνσεις και σε επαγγελµατικά κτίρια που σε καµία περίπτωση δεν αποτελούσαν κατοικίες. Κατά της απόφασης της οικείας Εκτελεστικής Επιτροπής ασκήθηκε ένσταση λόγω παντελούς έλλειψης αιτιολογίας από τον Γενικό Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης ενώπιον του αρµοδίου Πειθαρχικού Συµβουλίου .

-Σε άλλη περίπτωση, σε υπάλληλο του ∆ήµου Λαρισαίων επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι µηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών για το πειθαρχικό αδίκηµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι λάμβανε παράνοµα την σύνταξη της θανούσας µητέρας της, προκαλώντας οικονοµική ζηµία στο ΙΚΑ συνολικού ύψους 77.513,68 ευρώ. Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του ∆ευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου λόγω επιβολής επιεικούς ποινής.

-Ακόμα, σε υπάλληλο του ∆ήµου Ξάνθης επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης δώδεκα µηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών για το πειθαρχικό παράπτωµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, καθώς στις 12/09/2013 εισήλθε σε αρτοπωλείο της περιοχής και µε την απειλή όπλου το οποίο έφερε παράνοµα µαζί του επιχείρησε να εξαναγκάσει την υπάλληλο να του παραδώσει τις εισπράξεις. Επειδή η υπάλληλος αρνήθηκε και αντιστάθηκε την χτύπησε στο κεφάλι προκαλώντας της σωµατική βλάβη. Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του ∆ευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου λόγω επιβολής από το αρµόδιο Πειθαρχικό Συµβούλιο επιεικούς ποινής.

-Μια ακόμα υπόθεση είναι αυτή του δυστυχήματος στο αυτοσχέδιο λούνα παρκ του Ελληνικού όπου ένα 13χρονο αγοράκι είχε χάσει την ζωή του.

"Ένσταση κατά απόφασης του Δημάρχου Ελληνικού –Αργυρούπολης με την οποία δεν επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή στην Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Οικονομικών του Δήμου για το πειθαρχικό αδίκημα της αμέλειας, καθώς και της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος".

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης ελέγχου του ΣΕΕΔΔ για την υπόθεση της νόμιμης λειτουργίας Λούνα Πάρκ σε μισθωμένο χώρο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης στο οποίο σημειώθηκε την άνοιξη του 2014 θανατηφόρο ατύχημα ανηλίκου, η εγκαλούμενη υπάλληλος δεν εισηγήθηκε, ως όφειλε, τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης και την αποβολή της από το χώρο της εγκατάστασης παρά το γεγονός ότι δεν είχε χορηγηθεί σχετική άδεια και εξακολουθούσε η μισθώτρια εταιρεία να χρησιμοποιεί το χώρο αν και είχε λήξει η σύμβαση της μίσθωσης.

Κατά της εγκαλουµένης υπαλλήλου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, σύµφωνα µε τα άρθρα 98 και 259 του Ποινικού Κώδικα και διαβιβάστηκε στο αρµόδιο Πταισµατοδικείο για τη διενέργεια προανάκρισης. Επιπροσθέτως, ο ∆ήµαρχος όφειλε να είχε καλέσει την εγκαλούµενη σε απολογία για το πειθαρχικό παράπτωµα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόµους όπως ορίζεται στο εδάφιο γ’ της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν.3584/2007, όπως τροποποιήθηκε, συµπληρώθηκε και ισχύει µε τον ν.4057/2012, δεδοµένου ότι το πειθαρχικό παράπτωµα τελέστηκε µετά την έναρξη ισχύος του ν.4057/2012 και όχι για το παράπτωµα της αµέλειας, καθώς και της ατελούς ή µη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος.

Επίσης όφειλε να παραπέµψει την υπόθεση στο αµέσως ανώτερο πειθαρχικό όργανο, την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία µε τη σειρά της όφειλε να είχε παραπέµψει στο αρµόδιο Πειθαρχικό Συµβούλιο δεδοµένου ότι το πειθαρχικό παράπτωµα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόµους επισύρει ποινή που υπερβαίνει τις ποινές που δύναται τόσο αυτός όσο και η Εκτελεστική Επιτροπή δύνανται να επιβάλλουν.

- Σε υπάλληλο του Δήμου Βόλου επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι (6)μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών για το πειθαρχικό αδίκημα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, καθώς στις 21-09-2013συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για κατοχή από κοινού ποσότητας ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διάθεσή τους. Επίσης στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) κινητά τηλέφωνα ως μέσα διευκόλυνσης της εγκληματικής δραστηριότητας ενώ μετά από κατ’ οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δισκία ναρκωτικών ουσιών και φωτοαντίγραφα ιατρικών συνταγών του Ν. 3459/2006. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου λόγω επιβολής από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επιεικούς ποινής.

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση 132 εργαζόμενων ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι, οι οποίοι προσελήφθησαν από το ΑΠΘ για τη φύλαξη των χώρων του Πανεπιστηµίου, ωστόσο, απασχολούνταν στις διοικητικές υπηρεσίες του τελευταίου µε ειδικότητες υπαλλήλων γραφείου-γραµµατειακής υποστήριξης-κλητήρων.

∆ιαπιστώθηκε δε, ότι το µεγαλύτερο µέρος των εργαζοµένων αυτών εργαζόταν και συνέχιζε να εργάζεται επί σειράν ετών µε τις ίδιες ειδικότητες και µε διάφορες εργολαβικές εταιρείες µε τις οποίες το ΑΠΘ συνάπτει συµβάσεις για την φύλαξη και καθαριότητα των χώρων του.

Μάλιστα, οι διακηρύξεις και οι αντίστοιχες συµβάσεις που υπογράφονται µεταξύ των διαφόρων εταιρειών και του ΑΠΘ, περιέχουν ρητές προβλέψεις ότι το προσωπικό που θα απασχολείται στην εργολαβία του ΑΠΘ θα τυγχάνει της συναίνεσής του. Όπως αναφέρεται στα πορίσµατα του ελέγχου οι εν λόγω εργαζόµενοι έχουν προσφύγει στα ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια, ζητώντας να τους αναγνωριστεί σχέση εργασίας απευθείας µε το ΑΠΘ, αφού θεωρούν την εταιρεία ως παρένθετο πρόσωπο. Παρότι πρωτοδίκως έχει απορριφθεί το αίτηµά τους, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η τελική έκβαση του ζητήµατος.

Για το όλο θέµα ο ΓΕ∆∆ ενηµέρωσε τους Υπουργούς Οικονοµικών, Παιδείας & Θρησκευµάτων και ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης & Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, επισηµαίνοντας ότι, κατά την άποψή του, οι µεθοδεύσεις αυτές των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ αντιστρατεύονται τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και παρακάµπτουν τις κείµενες διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στον ∆ηµόσιο Τοµέα.

Όπως παρατηρεί στην έκθεση του ο κ. Ρακιντζής:

"Εν κατακλείδι, είναι ζωτικό ζήτημα να ανακαλύψουμε και στη χώρα μας όλοι -πολίτες, υπάλληλοι, διοικητικά όργανα και συνδικαλιστικοί φορείς- τις δύο αυτονόητες και θεμελιώδεις έννοιες πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε οργανωμένη κοινωνία και κάθε σοβαρό κράτος:

α) την έννοια της ατομικής ευθύνης, αυτής που δεν θα μας επιτρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τους άλλους, που δεν συγχέεται με τις ευθύνες των άλλων, αυτής που εξατομικεύει σε καθένα μας τη φράση του Καζαντζάκη “εσύ θα σώσεις τον κόσμο κι αν δεν σωθεί, εσύ θα φταις” και

β) την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο εμπεριέχεται η καλή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, που αίρεται πάνω από κάθε ατομικό, τοπικό, κομματικό ή άλλο συμφέρον".

Διαβάστε την συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης Ρακιντζή εδώ

Ολόκληρη η έκθεση αναλυτικά εδώ

SHARE:

24Media Network