Το Ρέθυμνο δείχνει τον δρόμο: Πώς κατάφερε να σώσει τον τουρισμό του

Το Ρέθυμνο δείχνει τον δρόμο: Πώς κατάφερε να σώσει τον τουρισμό του
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Δήμος του Ρεθύμνου έχει καταφέρει να φέρει χιλιάδες αθλητές και επισκέπτες στην πόλη με τις πολλές και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις που αναλαμβάνει.

Ο Δήμος Ρεθύμνης καταφέρνει να διοργανώνει με επιτυχία διεθνείς και εθνικές αθλητικές διοργανώσεις που φέρνουν χιλιάδες αθλητές και επισκέπτες.

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ποδήλατο, βόλεϊ, τένις, πινγκ πονγκ, σκάκι, μπριτζ, στίβος, μαραθώνιοι βουνού και εξοχής, beach volley. Αυτά είναι τα βασικά αθλήματα που το Ρέθυμνο καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να αγκαλιάσει μέσω διεθνών και εθνικών διοργανώσεων, καθιστώντας τον προορισμό ισχυρό και δημοφιλή, στον τομέα του Αθλητικού Τουρισμού.

ADVERTISING

Ο αθλητικός τουρισμός είναι η αιτία για την μετακίνηση 220 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρονιά και είναι υπεύθυνος για την πώληση του 22% των τουριστικών πακέτων στην Ευρώπη. Το Ρέθυμνο, ένας από τους παλαιότερους παραθεριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, επενδύει σήμερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Αθλητικό Τουρισμό, προσελκύοντας και διοργανώνοντας τα αρκετά τελευταία χρόνια σημαντικές εκδηλώσεις.

Ο Δήμος συμπράττει με τους ιδιώτες και όλοι μαζί με τους διοργανωτές λειτουργούν ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή που φέρνει στην πόλη χιλιάδες αθλητές, παράγοντες, συνοδούς και βέβαια θεατές από όλο τον κόσμο. Αποτέλεσμα αυτού η πραγματοποίηση πολυήμερων διοργανώσεων με μεγάλη επιτυχία. Αυτή ακριβώς η επιτυχία, που βασίζεται όχι μόνο στη διαδικασία της διοργάνωσης αλλά και στην εθελοντική συμμετοχή και τη φιλοξενία των απλών Ρεθεμνιωτών, στρώνει το δρόμο για μελλοντικές εκδηλώσεις, μεγάλες ή μικρότερες.

Το παράδειγμα του Ρεθύμνου είναι τρανό, με αθλητικές διοργανώσεις όπως το Mini Socca που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική παραλία του Ρεθύμνου για εφτά ημέρες τον Οκτώβριο του 2019 με συμμετέχοντες πολυάριθμες ομάδες νέων από όλα τα μέρη του κόσμου. Το TRIMORE M.T. Rethymno, με διεθνείς συμμετοχές στον τρίαθλο ποδηλασίας, κολύμπι, δρόμος και διαδρομές που συνδύασαν παλιά πόλη και θάλασσα το Σεπτέμβρη του 2020 και το 2021. Το Golden Age Festival με διαφορετικές αθλητικές αλλά και πολιτιστικές συναντήσεις για ανθρώπους τρίτης ηλικίας από κάθε άκρη της γης, με 500 συμμετοχές για εφτά ημέρες τον Οκτώβρη του 2021 (η διοργάνωση είχε προγραμματισθεί για το 2020 όπου υπήρχαν και δυστυχώς χάθηκαν λόγω Covid 3.500 συμμετοχές) και πολλές άλλες.

dimosrethymnoy1.jpg
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στρατηγική υπόθεση για το Δήμο Ρεθύμνης

Η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου υπεύθυνη για τον Τουρισμό την Επιχειρηματικότητα και τον Εθελοντισμό κα. Πέπη Μπιρλιράκη μιλώντας στο NEWS 24/7 εξηγεί ότι ο Δήμος Ρεθύμνης τα τελευταία 10 χρόνια είναι προσηλωμένος στην εξέλιξη του θεματικού Τουρισμού. «Έχοντας την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης ως σύμβουλο και εταίρο, ο Δήμος μέσω του τμήματος Τουρισμού του, έχει καταρτίσει επιχειρηματικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη συγκεκριμένων θεματικών μορφών, οι οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν και να δυναμώσουν το τουριστικό μας προϊόν σε μεγαλειώδη βαθμό. Πεποίθησή μας είναι ότι, εκτός από το γενικό Τουρισμό, ο οποίος έχει εξελιχθεί εξ αρχής από τον ιδιωτικό τομέα, οι Δήμοι και η Πολιτεία πρέπει να αναπτύσσουν τις υποδομές για υποδοχή όλων των θεματικών επισκεπτών που μπορεί να υποδεχτεί ο τόπος μας. Σημειωτέον ότι επίσημες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο θεματικός επισκέπτης είναι ο πιο ολοκληρωμένος υποστηρικτής και των υπηρεσιών αλλά και των προϊόντων του τόπου μας».

Η κα. Μπιρλιράκη επισημαίνει ότι ο συνδυασμός των τουριστικών με τις αθλητικές υποδομές, του κλίματος και του φυσικού περιβάλλοντος, η θέση του Ρεθύμνου στο νησί και στη Μεσόγειο, καθώς και η τοπική φιλοξενία προσφέρουν όλα τα δεδομένα για μια πετυχημένη διοργάνωση. «Παγκόσμιες, πανελλήνιες και παγκρήτιες διοργανώσεις έχουν αφήσει πίσω τους φανατικούς οπαδούς του τόπου μας και επαναλαμβανόμενους επισκέπτες».

«Τα τελευταία χρόνια, εκτός των μικρότερων διοργανώσεων, οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις μεταφράζονται σε δεκάδες χιλιάδες διανυκτερεύσεις για τους ξενοδόχους, με το αντίστοιχο έσοδο στην αγορά του Ρεθύμνου. Οι συνοδοί αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές κυκλοφορούν, ψωνίζουν, τρώνε, κάνουν διάφορες δράσεις στην πόλη και σε σημεία ενδιαφέροντος. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι, σχεδόν πάντα επιστρέφουν ως επισκέπτες διακοπών και ότι διαφημίζουν δωρεάν τον τόπο μας όσο είναι εδώ, μέσω φωτογραφιών και βίντεο στα social media, κλπ. αλλά και όταν επιστρέφουν σπίτι τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι αθλητές φεύγουν με ονόματα "φίλων" ντόπιων στην ατζέντα τους», συμπλήρωσε.

Το Ρέθυμνο δείχνει τον δρόμο: Πώς κατάφερε να σώσει τον τουρισμό του
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ/KATAKIS G.

Πως το καταφέρνει αυτό το Ρέθυμνο;

Ο Δημήτρης Λαχνιδάκης Δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου και εντεταλμένος σε θέματα αθλητισμού σε δηλώσεις του στο NEWS 24/7 τονίζει: «Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το Ρέθυμνο προσελκύει διοργανώσεις μεγάλου πανελλαδικού ή ακόμη και παγκόσμιοι βεληνεκούς: Το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη κάθε μορφής αθλητικής δραστηριότητας, με στόχο την εμπλοκή όσο το δυνατό περισσότερων επισκεπτών, δημοτών και ιδιαίτερα νέων. Και δεύτερον η άψογη διοργάνωση και υλοποίηση όλων των αντίστοιχων διοργανώσεων που έχουν γίνει στην πόλη μας με την έμπρακτη και διαρκή στήριξη των διοργανωτών από την μεριά του Δήμου και όλων των τοπικών φορέων έχει σαν αποτέλεσμα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των διοργανωτών αθλητικών event».

Αναφορικά με το θέμα των υποδομών ο κ. Λαχνιδάκης λέει ότι προφανώς ή πόλη δεν είναι ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, όμως μέσα από έντονη προσπάθεια και σωστή διαχείριση των υπαρχόντων υποδομών καταφέρνουν να καλύψουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες των διοργανωτών. Σχετικά με την ατζέντα των μελλοντικών διοργανώσεων ο κ. Λαχνιδάκης λέει: «Παρ΄ όλα τα προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η πανδημία, είμαστε σε επαφές με διάφορους φορείς και αθλητικές οργανώσεις ώστε να τρέξουμε διάφορες εκδηλώσεις στο επόμενο διάστημα. Οι προτάσεις που έχουμε είναι για αγώνες βόλεϊ, τρίαθλο, ποδόσφαιρο, αγώνες δρόμου, κολυμβητικούς και άλλα.

Το Ρέθυμνο δείχνει τον δρόμο: Πώς κατάφερε να σώσει τον τουρισμό του
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τα οφέλη στην ξενοδοχειακή αγορά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μπάμπης Μπιρλιράκης μιλώντας στο NEWS247, τονίζει: «Πολλών χρόνων επιδίωξη για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας, το νησί μας, την πόλη μας, καθώς και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και ιδιαίτερα μετά από δύο «άρρωστες» τουριστικές περιόδους όπως αυτές του 2000 2021 της πανδημίας, έρχονται να αποτιμηθούν και να δικαιωθούν - σήμερα τουλάχιστον - όσον αφορά μία από τις γνήσιες μορφές του εναλλακτικού τουρισμού, τον Αθλητικό Τουρισμό. Όπως εξηγεί ο τομέας αυτός αφορά πάνω από 220 εκατ. ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 22% των τουριστικών πακέτων στην Ευρώπη.

Το Ρέθυμνο δείχνει τον δρόμο: Πώς κατάφερε να σώσει τον τουρισμό του
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Εμείς εδώ στο Ρέθυμνο έχουμε απτά και επιτυχημένα παραδείγματα για να το βασίσουμε. Οι επιτυχημένες διεθνείς και εθνικές αθλητικές διοργανώσεις που συνέβησαν στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, είχαν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα της περιοχής μας και στην οικονομία της πόλης μας. Τα οφέλη για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μας ήταν αρκετά σημαντικά, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πραγματοποιήθηκαν σε περιόδους που τόνωσαν τις χαμηλές πληρότητες της εποχής και μας έδωσαν τη δυνατότητα να τις διαχειριστούμε με μεγαλύτερη άνεση και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες και ποιοτικότερη φιλοξενία». Ο κ. Μπιρλιράκης τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η πλήρης ενεργή εμπλοκή όλων των επαγγελματιών της πόλης που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την φιλοξενία αλλά και τον αθλητισμό. Όπως εξηγεί «για όλο το διάστημα της διεξαγωγής των εκδηλώσεων και λόγω της χωροταξικής φυσιογνωμίας της πόλης μας επικρατεί μια εορταστική ατμόσφαιρα που βιώνεται από το σύνολο των συμμετεχόντων επισκεπτών αλλά και των ντόπιων και αποτελεί ιδανικός συνδυασμός εμπειρίας και απόλαυσης.

Το Ρέθυμνο δείχνει τον δρόμο: Πώς κατάφερε να σώσει τον τουρισμό του
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες το Ρέθυμνο διοργάνωσε το ποδηλατικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Short Track & Eliminator, ενώ πρόσφατα πιστοποιήθηκε ως μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο με το σήμα «bike friendly».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κρήτη, Τουριστικά Νέα
SHARE:

24Media Network