Το βίντεο – ντοκουμέντο του NEWS 24/7 που έφτασε σε κάθε άκρη δημοκρατικής γης

Το βίντεο – ντοκουμέντο του NEWS 24/7 που έφτασε σε κάθε άκρη δημοκρατικής γης
H στιγμή που το πλήθος ξεσπά σε πανηγυρισμούς μετά την ανακοίνωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. NEWS 24/7

Μια φωνή στον χρόνο - η στιγμή που ο κόσμος ξεσπά, διορθώνοντας μια ιστορική ανορθογραφία. Το βίντεο που κοινοποιήθηκε μαζικά και κατέγραψε τη λύτρωση ενός λαού από το τέρας του ναζισμού.

Η καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση, Χρυσή Αυγή, ήταν μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ο Guardian έγραψε για τη “μεγαλύτερη δίκη ναζιστών, μετά τη Νυρεμβέργη” και αυτό αρκεί για να κατανοήσουν όλοι την εμβέλεια του γεγονότος.

Διεθνή ΜΜΕ, αλλά και πολίτες από όλο τον πλανήτη έστρεψαν το βλέμμα τους στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν το τέλος της ναζιστικής οργάνωσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα την έκβαση της υπόθεσης και δεκάδες χιλιάδες βρέθηκαν έξω από το Εφετείο.

Το NEWS 24/7 και ο ρεπόρτερ Μάνος Φραγκιουδάκης, κατέγραψαν την ιαχή του πλήθους ακριβώς τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης.

Το βίντεο αποτυπώνει με τον πιο ηχηρό τρόπο το ξέσπασμα του ελληνικού λαού για τη διόρθωση μιας ανορθογραφίας στην ιστορία της χώρας μας, που έχει υποφέρει από το ναζισμό.

Γι’ αυτό και η απήχηση και η μετάδοσή του σε εκατομμύρια μάτια, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια και κοινοποιήσεις, είχε μια ανεπανάληπτη αλληλεπίδραση στο κοινό, στα ΜΜΕ και σε γνωστούς ακτιβιστές απ’ όλη την υφήλιο.

Ήταν πράγματι κάτι πρωτόγνωρο, έδειξε με εμφατικό τρόπο τη δύναμη της ψηφιακής ενημέρωσης και του διαδικτύου και δημιούργησε ένα ποτάμι συναισθημάτων, το οποίο διαμοιράστηκε στα πιο απρόσμενα μέρη, τα οποία συνήθως ενημερώνονται από άλλες πλατφόρμες όπως η ελεύθερη τηλεόραση (η οποία παραδόξως δεν έδωσε όλα τα 17 δευτερόλεπτα δημοσιότητας που αναλογούσαν σε αυτό το μοναδικό πολιτικο-κοινωνικό στιγμιότυπο).

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της απήχησης, αρκεί να πούμε πως το video παρακολούθησαν πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η διάδοσή του συνεχίζεται ακατάπαυστα. Περίπου 1.1 εκατομμύρια χρήστες στο Twitter, 820 χιλιάδες Facebook users, αλλά και 50 χιλιάδες Youtube viewers, βλέπουν και ξαναβλέπουν αυτή την συγκινητική στιγμή, που έχει πλέον χαραχθεί στη συλλογική μνήμη.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, Rosanna Αrquette, γνωστή για τις αντιφασιστικές της ιδέες και ακτιβίστρια:
 

Ο Noah Hurowitz, δημοσιογράφος του Columbia Journalism Review και του Rolling Stone, αλλά και συγγραφέας:

Παράλληλα, η εικόνα όπως την κατέγραψε ο φακός του NEWS 24/7, μεταδόθηκε σε δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση, καθώς και Mέσα του εξωτερικού, που είχαν στρέψει το βλέμμα τους, στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όσο, όμως κι αν οι αριθμοί εντυπωσιάζουν, η σημασία του ιστορικού αυτού ντοκουμέντου, ξεφεύγει από τα όρια οποιασδήποτε μέτρησης.

Είναι το timing και η απεικόνιση μιας νίκης, ενός θριάμβου της ζωής πάνω στην ιδεολογία του θανάτου και της αποκτήνωσης, που δίνουν τη μέγιστη αξία σε αυτό το ντοκουμέντο του NEWS 24/7.

Η ιαχή χαράς ενός λαού

Όπως περιγράφει ο ρεπόρτερ του News 24/7 Μάνος Φραγκιουδάκης, που κατέγραφε την στιγμή: “Ήταν η μεγαλύτερη αντιφασιστική συγκέντρωση των τελευταίων ετών. Ήδη από τις 09:00 που άρχισαν οι πρώτοι να φτάνουν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, άρχισε να προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως βρίσκονταν μαζί, άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, τους οποίους έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να κάνουν ξεχωριστές πορείες και συγκεντρώσεις ακόμη κι αν έχουν τα ίδια ή παρόμοια αιτήματα.

Η ατμόσφαιρα όμως την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου του 2020, ήταν εντελώς διαφορετική. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία φορώντας μάσκες προστασίας λόγω της πανδημίας, άνθρωποι όλων των ηλικιών εξέφραζαν την ίδια αγωνία για την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Τα πανό και τα συνθήματα είχαν το ίδιο αίτημα χωρίς περιστροφές: “Οι ναζί στη φυλακή”. Ένα πλακάτ, εμπνευσμένο από την επικαιρότητα που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, έγραφε: “Όσοι σωπαίνουν είναι ασυμπτωματικοί φασίστες”.

Δεκάδες δημοσιογράφοι από εγχώρια και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βρίσκονταν από νωρίς έξω από το δικαστήριο. Οι διαπιστευμένοι συντάκτες πέρασαν στην αίθουσα ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να βρουν το κατάλληλο σημείο για να καταγράψουν την αντίδραση του κόσμου την ώρα της απόφασης.

Με το πλήθος να πλημμυρίζει και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από το μετρό των Αμπελοκήπων μέχρι αρκετά κάτω από το κτίριο του δικαστηρίου, κανένας φακός δεν μπορούσε να καταγράψει την πλήρη έκταση της συγκέντρωσης, εκτός αν βρισκόταν ψηλά. ‘Οσο πλησίαζε η ώρα της ανακοίνωσης, οι ταράτσες των γύρω πολυκατοικιών γέμιζαν από φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους. Οι πρώτοι πανηγυρισμοί ήρθαν με την -αναμενόμενη- ανακοίνωση της ενοχής του Γιώργου Ρουπακιά για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα: “Ένοχος για όλα, όπως κατηγορείται, ο δολοφόνος του Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς” ενημέρωσε ο εκφωνητής από την μικροφωνική εγκατάσταση που είχε στηθεί επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο κόσμος ξέσπασε στα πρώτα χειροκροτήματα, ωστόσο όλοι περίμεναν την κρισιμότερη ανακοίνωση.

Εκείνη ήρθε λίγα λεπτά αργότερα. Το σήμα των εταιρειών κινητής είχε πέσει, κάνοντας αδύνατη τη ζωντανή μετάδοση της στιγμής μέσω διαδικτύου. Η ταράτσα της πολυκατοικίας, στη γωνία της Αλεξάνδρας με τη Λουκάρεως, απ’ όπου έχει τραβηχτεί το βίντεο του NEWS 24/7, έδινε σε όσους δημοσιογράφους βρίσκονταν εκεί, ορατότητα σε όλη την Λεωφόρο, τα γύρω στενά, τις παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις. “Την προσοχή σας”, ακούστηκε να λέει ο εκφωνητής. “Επόμενη ανακοίνωση του Τριμελούς Εφετείου. Η Χρυσή Αυγή, αποτελεί, εγκληματική οργάνωση”. Η πανηγυρική ιαχή των συγκεντρωμένων, η εκτόνωση της αγωνίας και η λύτρωση μετά από χρόνια αναμονής, διαπέρασε τα ηχεία των καμερών. Οι περίπου 25.000 άνθρωποι που βρίσκονταν επί της Αλεξάνδρας, συντονίστηκαν σε μια αντιφασιστική κραυγή που ενώθηκε με αυτή της Μάγδας Φύσσα λίγα μέτρα μακριά και διαπέρασε τα σύνορα της χώρας.

Πέρα από τα παραπάνω, η καταγραφή αποδείχθηκε λίγη ώρα αργότερα πως ήταν χρήσιμη και για την άμεση και πέραν πάσης αμφιβολίας διάψευση της ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Οι αναφορές της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργού για τον χρόνο και την έναρξη των επεισοδίων που ακολούθησαν, βρήκαν απέναντί τους ως αδιάψευστο μάρτυρα την πραγματικότητα της εικόνας, που κατέγραψε πως η διάλυση της συγκέντρωσης από την Αστυνομία ξεκίνησε ακριβώς 40 δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση, ενώ καμία μολότοφ δεν εκτοξεύτηκε προτού ξεκινήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις την εκτόξευση νερού και χημικών προς το συγκεντρωμένο πλήθος που πανηγύριζε”.

Η καταγραφή της ιστορικής στιγμής θα μείνει για να μπορούν να επιστρέφουν σε αυτήν και οι επόμενες γενιές -στην 7η Οκτωβρίου 2020, δέκα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι. Και να μαθαίνουν, ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, στο τέλος η δημοκρατία θα βγαίνει πάντα νικήτρια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα