Τοξικό ατύχημα της Ελντοράντο στη Ρεντίνα

Τοξικό ατύχημα της Ελντοράντο στη Ρεντίνα

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα από διαρροή φορτίου σε φορτηγό της εταιρείας. Εντολή για έρευνα από τον δήμαρχο Βόλβης

Για χημική ανάλυση εστάλη δείγμα από την ποσότητα του συμπυκνώματος μετάλλων που μετέφερε το φορτηγό της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" και το οποίο έπεσε στο έδαφος σε περιοχή της Ρεντίνας, στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από ατύχημα.

Εντολή να ερευνηθεί το περιστατικό έδωσε ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ενώ στο σημείο του ατυχήματος μετέβη άμεσα κλιμάκιο με μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για να συντάξει την έκθεση αναφορικά με το συμβάν.

ADVERTISING

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η κινητοποίηση των υπηρεσιών ήταν άμεση, καθώς υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για ιδιαιτέρως τοξικά συμπυκνώματα μετάλλου (αρσενοπυρίτες). Επίσης, θα διερευνηθεί αν τα φορτηγά έχουν τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά του υλικού αυτού.

Παράλληλα, το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης.

"Έγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι ο τρόπος που προχωρά η επένδυση της επεξεργασίας χρυσού και διχάζει και εγκυμονεί κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο, να κινδυνέψει η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου" δήλωσε ο κ. Γαλαμάτης, με αφορμή το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το μπαράζ διαφημιστικών δημοσιεύσεων της εταιρείας εξόρυξης περί του ασφαλούς της "επένδυσης", αστυνομία, πυροσβεστική, δημοτικές αρχές και πολίτες κινητοποιήθηκαν άμεσα με το που γνωστοποιήθηκε η διαρροή από αυτόπτες μάρτυρες, όπως αναφέρει η "Εφημερίδα των Συντακτών".

Όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη Ρουμανία και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα ότι το σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε στην καναδική εταιρεία Gabriel Resources να εξορύξει χρυσό και άργυρο στη Rosia Montana των Καρπαθίων θα πρέπει να απορριφθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.

Τι είδε ο αυτόπτης μάρτυρας

"Επιστρέφαμε στη Χαλκιδική μέσω του παραλιακού δρόμου του Σταυρού, όταν είδαμε το σταματημένο φορτηγό λίγο έξω από το χωριουδάκι της Ρεντίνας", μας λέει ο αυτόπτης μάρτυρας Ι.Β. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας). "Αναγνωρίσαμε αμέσως το φορτηγό της μεταφορικής που συνεργάζεται με την Ελντοράντο.

Το υλικό ήταν χυμένο στο οδόστρωμα και σαφώς είχε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρασία από όση προβλέπεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσει αμέσως στο νερό.

Έπειτα, παρόλο που η εταιρεία αρνείται να μας απαντήσει επ' αυτού, είναι γνωστό πως για τον διαχωρισμό των συμπυκνωμάτων σε μέταλλα χρησιμοποιείται κυάνιο. Καλέσαμε αμέσως την αστυνομία, την τροχαία και τις δημοτικές αρχές".

Ο λόγος της βαθύτατης ανησυχίας των κατοίκων είναι πως στα 5,5 χιλιόμετρα που διανύουν τα φορτηγά μέχρι τη Σίνδο περνάνε από κατοικημένες περιοχές και μέσα στην παραλιακή ζώνη.

Ουδείς μέχρι τώρα έχει ενημερώσει αν οι οδηγοί των φορτηγών έχουν την απαραίτητη από τον νόμο εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίσουν μια τυχόν διαρροή τοξικών υλικών.

Η αστυνομία καλείται να διευκρινίσει αν το όχημα έφερε την απαραίτητη σήμανση κι αν ήταν διαμορφωμένο σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, παρόλο που έσπευσαν άμεσα στον τόπο του ατυχήματος, οι πυροσβέστες επί τουλάχιστον τρεις ώρες δεν λάμβαναν εντολές από την αστυνομία για την περισυλλογή του υλικού.

Η αρμόδια εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια εξέτασης και ο οδηγός του οχήματος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου και ανακρινόταν μέχρι αργά το βράδυ. Αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η προανακριτική διαδικασία θα συνεχιστεί.

Η έρευνα καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως η σύσταση του μεταφερόμενου φορτίου αρσενοπυρίτη, η τοξικότητά του, αλλά και το αν πληρούνταν οι όροι μεταφοράς του.

Παράλληλα με τις αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητη έρευνα θα διενεργήσει ο Δήμος Βόλβης.

Όπως δήλωσε και στην "Εφ.Συν." ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης:

"Έχουμε ήδη στείλει τα δείγματα σε εργαστήριο. Μόλις θα πάρουμε τα αποτελέσματα θα προχωρήσουμε σε όλα τα νόμιμα μέσα". Δείγματα επίσης περισυνέλεξαν και κάτοικοι από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Καμία ανακοίνωση

Η εταιρεία από την πλευρά της, και παρά τους πηχυαίους τίτλους που κατέκλυζαν από νωρίς χτες το βράδυ το Διαδίκτυο περί "τοξικού ατυχήματος", δεν είχε εκδώσει καμία ανακοίνωση. Το site thestival.gr ωστόσο δημοσίευσε δήλωση που αποδίδει στην Ελντοράντο ότι "από την πλευρά της εταιρείας τονίζεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς η πτώση των συμπυκνωμάτων έγινε στο εσωτερικό του βουλκανιζατέρ" (sic).

Το χτεσινό ατύχημα φέρνει την Ελντοράντο αντιμέτωπη με μια σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο και με τη δημόσια υγεία. "Ανοίγει ένα τεράστιο θέμα και θα υπάρξει συνέχεια", δηλώνει στην "Εφ.Συν." το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων Ακάνθου.

"Το χτεσινό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανεύθυνων κι επικίνδυνων χειρισμών της Ελληνικός Χρυσός. Είναι μια ακόμα απόδειξη της αφερεγγυότητας και της αδιαφορίας της εταιρείας για τη δημόσια υγεία. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να θέσουν την εταιρεία προ των ευθυνών της".

Ταυτόχρονα, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, που εδρεύει στην Ιερισσό, υπέβαλε χτες αναφορά στις δικαστικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου εγκαλεί την εταιρεία για σωρεία παραβάσεων και παρατυπιών.

(Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)

SHARE:

24Media Network