Τουρισμός: Έρχονται οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού

Τουρισμός: Έρχονται οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού
Λουτρά Πόζαρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Σημαντικές πρωτοβουλίες και δυνατότητες δίνει το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό σε Δήμους και Περιφέρειες.

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας, και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», παρουσίασε την Τρίτη (14/12) στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Όπως τόνισε πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με καθαρά αναπτυξιακό πρόσημο, που ενισχύει την εικόνα της χώρας και έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος. Δύο βασικές καινοτομίες του Νομοσχεδίου εδράζονται στην θεσμοθέτηση ευέλικτων εργαλείων και στην σύνθεση δυνάμεων, μέσα από τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και την οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας (Ιαματικές Πηγές), που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, θα διασφαλίσουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και τέλος θα επιλύσουν χρόνια ζητήματα

Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού

Στους στόχους του νέου νομοσχεδίου είναι η τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με εργαλείο τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν πρότυποι τουριστικοί προορισμοί ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης του προορισμού και να υπάρξουν και παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Για την εκπλήρωση του έργου του, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού μπορεί να συμπράττει, μέσω σύναψης συμφώνων ποιότητας και μνημονίων συνεργασίας, με επαγγελματικές ενώσεις προσώπων, επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα, συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (cluster), με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος μέσω της συνδιαφήμισης, χρηματοδότησης μελετών, διαχείρισης και προβολής του προορισμού εγχώρια και διεθνώς, με εξειδικευμένους τουριστικούς οργανισμούς, τουριστικούς πράκτορες (tour operators) και αεροπορικές εταιρείες για την υλοποίηση προγραμμάτων συνδιαφήμισης.

Οι διαδικασίες συνδιαφήμισης χρηματοδοτούνται μέχρι ποσοστού 50% από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ή από τον οικείο Ο.Τ.Α. και κατά το υπόλοιπο ποσοστό από επαγγελματικές ενώσεις προσώπων ή επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Ιαματικές πηγές

Ένα ακόμη θέμα είναι η ανάπτυξη των ιαματικών πηγών που συνδέεται με την ευεξία, τον υγιεινό τρόπο ζωής και το wellness. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός «Δεν παίρνουμε τις ιαματικές πηγές από τους Δήμους, η ανώνυμη εταιρεία που θα τις εκμεταλλευτεί προέκυψε με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ. Οι Δήμοι πρέπει να μπορέσουν να τις αναπτύξουν, αλλιώς, πάλι με μετοχολόγιο το οποίο ανήκει 100% στο ελληνικό Κράτος και στους Δήμους, να περάσουν τις ιαματικές πηγές σε αυτή την ανώνυμη εταιρεία».

Ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε ακόμη ότι σε άμεσο χρονικό διάστημα θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα του ναυαγίου στη Ζάκυνθο και θα καταστεί βιώσιμο, υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν.

Ειδικά σήματα

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και την επίλυση ποικίλων ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων, τα τουριστικά επαγγέλματα, τουριστικές εγκαταστάσεις, την τουριστική προβολή της χώρας, οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, αλλά και θέματα επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας τουριστών/επισκεπτών σε σειρά επιχειρήσεων και πρόνοια για έκδοση και απονομή σχετικού σήματος.

Πιο αναλυτικά, θεσπίζονται Σήματα: Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου, Επισκέψιμου Τυροκομείου, Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα