Τουρκικό καψόνι διαρκείας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Τουρκικό καψόνι διαρκείας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
, , , 5 2018. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή κατηγορούνται τα δύο στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων- Άγνωστη, ακόμη, η ημερομηνία της δίκης τους

Σε καψώνι διαρκείας από την πλευρά της Τουρκίας εξελίσσεται η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη μετά την απόρριψη, χθες, του αιτήματος που διατυπώθηκε διά των συνηγόρων τους να αρθεί το μέτρο της προσωρινής τους κράτησης.

Από νωρίς χθες το πρωί  εκτυλίχθηκε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα γύρω από την τύχη του ανθυπολοχαγού και του λοχία ΕΠΟΠ που έχασαν την περασμένη Πέμπτη τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν πρωταγωνιστές σε διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη ( Hakan Mehmet ahin - Anadolu Ajans )

 

Νωρίς το μεσημέρι χθες έγινε γνωστό ότι ο  εισαγγελέας της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα που είχε υποβληθεί λίγες ώρες νωρίτερα για την αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών. Λίγο αργότερα τα όσα μετέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ προκάλεσαν αναταραχή, αφού ανέφεραν ότι οι Ελληνες στρατιωτικοί ‘ερευνώνταν’ και για στρατιωτική κατασκοπεία. Ο Μποζντάγ πάντως είχε ξεκαθαρίσει ουσιαστικά δύο πράγματα: Το πρώτο ότι η κατηγορία σε βάρος των δύο στρατιωτικών αφορά αποκλειστικά την παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και το δεύτερο ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να θέσει ζήτημα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ εκζητούμενους από την Τουρκία στρατιωτικούς που έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

Φωτογραφία από τη σύλληψη και προσαγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης

 

Το γεγονός ότι το χειρότερο σενάριο για την τύχη των τριών -να ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη για κατασκοπεία- απομακρύνθηκε δεν ξεκαθάρισε το τοπίο για το χρόνο επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. Εως αργά χθες το βράδυ δεν είχε προσδιορισθεί η δίκη τους, συνεπώς δεν υπήρχε ‘ορίζοντας’ για τη λήξη της περιπέτειάς τους. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τουρκική νομοθεσία η δίκη πρέπει να γίνει το αργότερο εντός τριών μηνών. Ομως, σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης μπορεί να υποδηλώνει ότι η δίκη θα γίνει άμεσα.

Στην Ορεστιάδα βρέθηκε χθες και ο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλ.Στεφανής ο οποίος συναντήθηκε και με τους γονείς των δύο κρατούμενων στην Τουρκία στρατιωτικών, οι οποίοι πήγαν στην Αδριανούπολη και συναντήθηκαν με τα παιδιά τους. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους κρατούνται σε πολύ καλές συνθήκες, ενώ το προξενείο έχει φροντίσει να έχουν όσα χρειάζονται.

 

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα, καλώντας την ταυτόχρονα να εφαρμόσει, ως οφείλει, τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ σήμερα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος αναμένεται να ενημερώσει στις Βρυξέλλες τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους για την όλη υπόθεση. Όλα πάντως,

δείχνουν ότι θα επαληθευτεί η χθεσινή εκτίμηση του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Αγγελού Συρίγου στο Ραδιόφωνο 24/7, σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι θα τραβήξουν όσο μπορούν την υπόθεση, εξαντλώντας τα δικονομικά τους μέσα για τα ταλαιπωρήσουν τους δύο στρατιωτικούς: Ενα κανονικό καψώνι, με άλλα λόγια, με φόντο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το παιχνίδι εξουσίας που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή η γειτονική χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα