Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα

Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα

Οι περίπου 2.000 Τούρκοι που διέφυγαν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον Ερντογάν και οι διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά των σχεδιαζόμενων κυβερνητικών παρεμβάσεων στο απεργιακό δικαίωμα είναι τα θέματα της επισκόπησης

«Σχεδόν 2.000 τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τις "εκκαθαρίσεις" στην πατρίδα τους, γράφει η Westdeutsche Allgemeine Zeitung σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον πρόεδρο Ερντογάν». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι ακόμα και εκεί οι εξόριστοι φοβούνται το μακρύ χέρι του προέδρου Ερντογάν, ιδίως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ακυρώσει το άσυλο που χορηγήθηκε στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς. Μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ανέστειλε τη Δευτέρα τη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί. Η απόφαση ισχύει προσωρινά μέχρι την συζήτηση της αίτησης ακύρωσης στις 15 Φεβρουαρίου. Ήδη τη Δευτέρα ο συγκυβερνήτης συνελήφθη. (...)

Η υπόθεση φέρνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση, συνεχίζει η WAZ, μιας και είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θα στείλει τους τούρκους στρατιωτικούς πίσω στην Τουρκία. Όμως ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της τουρκικής δικαιοσύνης για έκδοση των αξιωματικών, διαπιστώνοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία. (…)

Ένας από τους Τούρκους που κατάφεραν να περάσουν παράτυπα στην Ελλάδα είναι ο 35χρονος δάσκαλος Ερντάλ. Εργαζόταν σε ιδιωτικό σχολείο μέχρι τα τέλη του 2016 όταν έχασε τη δουλειά του με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, βάσει του οποίου απολύθηκαν 30.000 εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Όπως οι περισσότεροι τούρκοι πρόσφυγες θεωρεί ότι απειλείται η ζωή του. Η συνάντηση μαζί του σε καφέ στον Ασπρόπυργο δεν κανονίστηκε εύκολα. Όπως δηλώνει ο ίδιος "το μακρύ χέρι του Ερντογάν βρίσκεται παντού". Για την επικοινωνία με άλλους εξόριστους Τούρκους στην Αθήνα ο 35χρονος εκπαιδευτικός λέει "αποφεύγουμε e-mail και κινητά γιατί παρακολουθούνται" και προσθέτει πως "δεν είναι πια μυστικό ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ διαθέτει πολυάριθμους πληροφοριοδότες στην Ελλάδα". Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν κύκλοι των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Οι Τούρκοι, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα φοβούνται ακόμα περισσότερο από τότε, που λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο κούρδος πολιτικός Γκάρο Παϊλάν έκανε λόγο, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, για πληρωμένους δολοφόνους που καταδιώκουν στο εξωτερικό αντικαθεστωτικούς».

«Διαδηλωτές εισβάλλουν στο υπουργείο Εργασίας»

«Περίπου 50 διαδηλωτές κατά των μεταρρυθμίσεων στο ζήτημα των απεργιών έφθασαν μέχρι το γραφείο της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου κατηγορώντας την ότι θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία. Μπροστά στο κτήριο συγκεντρώθηκαν περίπου 500 διαδηλωτές», σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοσταθμός DLF.

Η αυστριακή Wiener Zeitung παρατηρεί ότι «στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα στην ελληνική βουλή πολυνομοσχέδιο προαπαιτουμένων, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Για να είναι νόμιμη στο μέλλον μια απεργία θα πρέπει να έχει τις ψήφους του 50% συν μια των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Σήμερα αρκούν 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο η απόφαση του προεδρείου του συνδικάτου. (..) Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ωστόσο αποφασισμένη να κάνει πράξη όλα τα μέτρα λιτότητας και όλες τις μεταρρυθμίσεις, συνεχίζει η εφημερίδα της Βιέννης. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει συνεχώς "θα εφαρμόσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις". Ευελπιστεί ότι μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει και πάλι, ανεξάρτητα, χρήμα από τις αγορές».

ΠΗΓΗ DW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πραξικόπημα στην Τουρκία, Τουρκία
SHARE:

24Media Network