Τραγωδία στο Αγαθονήσι: Επτά παιδιά μεταξύ των 16 νεκρών – Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Τραγωδία στο Αγαθονήσι: Επτά παιδιά μεταξύ των 16 νεκρών – Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων
The remains of the boat that was carrying migrants seen off the shore near the Aegean town of Ayvacik, Canakkale, Turkey, Saturday, Jan. 30, 2016. A boat carrying migrants to Greece hit rocks off the Turkish coast on Saturday and capsized, killing at least 33 people, including five children, officials and news reports said. Some 75 other migrants were rescued. A Turkish government official said he expects the death toll from the incident to rise as rescue workers try to reach other migrants believed trapped inside the wreckage of the boat which sank shortly after departing from the Aegean resort of Ayvacik.(AP Photo/Halit Onur Sandal) ap

Άγνωστο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί την Κυριακή η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης καθώς στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι έως 9 μποφόρ

Με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής βυθίστηκε ξύλινο σκάφος με μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι ανήλικα παιδιά και ένα βρέφος.

Τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, δύο γυναίκες και ένας άνδρας κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου.

Οι σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων αλλά και οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου με σκάφος του λιμενικού σώματος.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά (τέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι).

Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες και πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και σε αυτό σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση επέβαιναν συνολικά 21 άτομα.

Στην επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου συμμετέχουν σκάφη του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της frontex και παραπλέοντα πλοία.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί την Κυριακή καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που κατά τόπους θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο ΟΗΕ

Τη βαθιά της θλίψη για τους 16 νεκρούς από το ναυάγιο νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

“Η Ύπατη Αρμοστεία”, όπως επισημαίνει, “βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες”. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, “σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος”.

Σημειώνεται ότι τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από το ναυάγιο ωστόσο υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον δύο ακόμα αγνοούμενους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τυχόν επιζώντες συνεχίζεται.

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Halit Onur Sandal)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα