Τρίτο εισαγγελικό 'όχι' στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

ΑΘΗΝΑ-Τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα οδηγούνται στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου όπου συζητούνται οι αιτήσεις αναίρεσης, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα οδηγούνται στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου όπου συζητούνται οι αιτήσεις αναίρεσης, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Να μην εκδοθούν οι 4 τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελής, κλείνοντας τον κύκλο περί επιστροφής στην χώρα τους

Να μην εκδοθούν οι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί στην πατρίδα τους ζητά από το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και τρίτος εισαγγελικός λειτουργός.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, σε μία αναλυτική εισήγηση προς τους ανώτατους δικαστές πρότεινε να κριθούν αβάσιμοι οι λόγοι με τους οποίους ζητείται η έκδοση τους στη γείτονα χώρα για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή "μονόδρομο".

"Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο" ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε απόφαση του Εφετείου Αθηνών το 1975, δηλαδή στην απόφαση "με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα."

Έκανε ειδική αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. "Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις όποιες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;" αναρωτήθηκε.

Ο Ν. Παντελής έκλεισε την αγόρευσή του υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι "μονόδρομος" για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, που "ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους". Πρόσθεσε ότι "δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;".

Σειρά επιστημόνων και εξειδικευμένων μαρτύρων κατέθεσαν κατά τη σημερινή διαδικασία, περιγράφοντας όσα λαμβάνουν χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου με τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών και τις συλλήψεις πολιτών. Μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος κλείνοντας ανέφερε: "έχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Έλληνα. Σώστε τους".

Και οι τέσσερις ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης καθώς και ότι φοβούνται για τη ζωή τους. Οι ίδιοι περιέγραψαν τί συνέβη το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν κλήθηκαν λόγω έκτακτων αναγκών, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να προχωρήσουν σε διασώσεις τραυματιών. Μάλιστα, όπως εξήγησαν, θεώρησαν ότι είχε πραγματοποιηθεί κάποια τρομοκρατική επίθεση από το ISIS.

"Η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας" υποστήριξε χαρακτηριστικά ένας εκ τους εκζητούμενους, επισημαίνοντας πως προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα "επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και είναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε γιατί κάποιος τους έχουν ήδη εκδώσει".

Όπως και οι προηγούμενοι τέσσερις εκζητούμενοι, έτσι κι εκείνοι υποστήριξαν ότι οι οικογένειές τους έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές. Χαρακτηριστικά, ένας από τους Τούρκους αξιωματικούς αναφέρθηκε στην έγκυο σύζυγό του, η οποία απολύθηκε από το δημόσιο σχολείο όπου εργαζόταν ως δασκάλα. "Θέλω να σας πω ότι δεν έχει πλέον εισόδημα για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά μας. Μάλιστα, ο πατέρας μου της είπε στο τηλέφωνο να της δώσει κάποια χρήματα, τον κάλεσαν στην αστυνομία και του επεσήμαναν ότι πρόκειται για δωρεά σε τρομοκρατική οργάνωση" τόνισε.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες και με το σκεπτικό ότι "υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση", οι εισαγγελείς ζήτησαν να μην εκδοθούν και οι υπόλοιποι τέσσερις αξιωματικοί.

Η απόφαση αναμένεται να εκφωνηθεί στις 23 Ιανουαρίου μαζί με τις ετυμηγορίες των υπόλοιπων δύο τμημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εισαγγελέας: Όχι στην έκδοση δύο Τούρκων αξιωματικών

Δεύτερο εισαγγελικό 'όχι' για την έκδοση Τούρκων

SHARE:

24Media Network