Τσικνοπέμπτη: Γλέντια και ψησίματα από νωρίς σε όλη τη χώρα – Τα έθιμα που αναβίωσαν

Τσικνοπέμπτη: Γλέντια και ψησίματα από νωρίς σε όλη τη χώρα – Τα έθιμα που αναβίωσαν
Δρώμενα για την Τσικνοπέμπτη στην Αθήνα Eurokinissi

Οι ψησταριές "πήραν φωτιά" και ο κόσμος τη φετινή Τσικνοπέμπτη ξεχύθηκε στους δρόμους. Ξεκίνησαν και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Σε ρυθμούς Τσικνοπέμπτης και αποκριάτικων εκδηλώσεων κινείται σήμερα όλη η Ελλάδα, με τα γλέντια να έχουν ξεκινήσει από το πρωί.

Άφθονοι μεζέδες, κρασί και πολύ χορό, δίνουν το έναυσμα για την έναρξη και της καρναβαλικής περιόδου.

Η Αθήνα γέμισε παραδοσιακές μουσικές και μυρωδιές, όπως επιτάσσει το έθιμο. Στην πλατεία Κοτζιά, ξεκίνησαν οι χοροί από πολιτιστικές ομάδες ξεκίνησαν ενώ στήθηκαν και ψησταριές που μοιράζουν κρέατα στον κόσμο.

Δρώμενα έχουν διοργανωθεί στη Βαρβάκειο Αγορά και το Μοναστηράκι.

Δρώμενα για την Τσικνοπέμπτη στην Αθήνα Eurokinissi

Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι το κέφι που έχει “ανάψει” και στην Τρίπολη, με τους πολίτες να απολαμβάνουν το γλέντι, που έχει διοργανώσει ο δήμος για την Τσικνοπέμπτη.

Μετά από τρία χρόνια, ο κόσμος βγήκε στην πλατεία για να χορέψει και να διασκεδάσει, σε μία ημέρα, που σηματοδοτεί και την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

«Απόκριες χωρίς Τύρναβο δε γίνεται» λένε οι ντόπιοι και το γλέντι έχει ήδη αρχίσει με το τσίκνισμα.

Τα Μπαμπούγερα δεν είναι καρναβάλι, είναι δρώμενο, που εξελίσσεται στα στενά δρομάκια του χωριού και το διατηρούν οι κάτοικοι στο Βαμβακόφυτο από το 1982 αλλά έχει ρίζες στην αρχαιότητα. Φέτος, τα Μπαμπούγερα αναβιώνουν στις 26 Φεβρουαρίου.

Το αποκριάτικο γλέντι στην Κοζάνη έχει ήδη αρχίσει. Η «σπίθα» άναψε και έχει ήδη αρχίσει και εξελίσσεται η «πυρκαγιά» της φετινής Κοζανίτικης αποκριάς. Φέτος, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν δύο ημέρες νωρίτερα και κάθε μέρα υπάρχει και ένα εορταστικό δρώμενο για τους πολίτες.

Στην Έδεσσα, ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιάννου μίλησε στην ΕΡΤ για το γλέντι, που έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Έρχεται ένα δεκαήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή του κόσμου. Το εδεσσαϊκό καρναβάλι έχει γίνει πλέον θεσμός και σήμερα δίνουμε μία νότα από αυτό το εορταστικό κλίμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Γιάννου.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Νάξο, με τις αποκριάτικες οργανώσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Μικροί και μεγάλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του κυκλαδίτικου νησιού, με τα χορευτικά να δίνουν μια άλλη πνοή στην ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα