Βασίλης Δημάκης: 27η μέρα απεργίας πείνας - Τι ζητά ο κρατούμενος φοιτητής, τι απαντά το υπουργείο

Βασίλης Δημάκης: 27η μέρα απεργίας πείνας - Τι ζητά ο κρατούμενος φοιτητής, τι απαντά το υπουργείο

Σε νοσοκομείο κρατουμένων βρίσκεται ο Βασίλης Δημάκης με την υγεία του να είναι σε κρίσιμη κατάσταση - 27η μέρα απεργίας πείνας και 5η μέρα απεργίας δίψας, με απώλεια σωματικού βάρους 18% - Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης για το αίτημά του για φοίτηση με "βραχιολάκι" - Έκκληση απευθύνει η δικηγόρος του για κινητοποίηση "έστω και την τελευταία στιγμή"

Ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του Συμβουλίου των Φυλακών να του επιτρέψει να παρακολουθεί με "βραχιολάκι" γεωεντοπισμού τα μαθήματά του στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθήνας.

Σύμφωνα με δήλωσή του που αναρτήθηκε σήμερα σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου,  έχει χάσει το 18% του σωματικού του βάρους και το επίπεδο του σακχάρου του είναι σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο με αποτέλεσμα η ζωή του να κινδυνεύει άμεσα. Ζητά, όπως γράφει, να του δοθεί η δυνατότητα να επιστέψει "στο σωφρονισμό και στην αξιοπρέπεια".

ADVERTISING

Η επιστολή του Β. Δημάκη:

"Ο Βασιλιάς είναι Γυμνός. Σε περίπτωση που και σήμερα δεν υπάρξει απόφαση για μένα, στην 27η μέρα απεργίας πείνας και 5η μέρα απεργίας δίψας, με απώλεια σωματικού βάρους 18% (από 78.5 στα 64.5) και σάκχαρο στο 46, μιλάμε πια ανοιχτά για στοχευμένη εξόντωσή μου αριστερού προσήμου, λόγω της δράσης μου για τα δικαιώματα, την οποία ενορχηστρώνουν ευθύς εξαρχής, καθώς επιβεβαιώνεται και από τους σωφρονιστικούς κύκλους, πλέον, έως και στην οικογένειά μου, ο Ευτύχιος Φυτράκης και ο Παύλος Δουλάμης.

Οι ανωτέρω παρενέβησαν και στον Αρχιφύλακα της Φυλακής Πατρών, τον οποίον διαβεβαίωσαν δια του κ. Δουλάμη, προτού απορριφθεί το αίτημά μου για εκπαιδευτική άδεια, ότι δεν πρόκειται να πάρω το βραχιολάκι, με αποτέλεσμα να παροτρυνθώ επίμονα να κάνω αίτημα για να επιστρέψω στη Φυλακή Πατρών, απ’ όπου μετήχθη πρόσφατα στον Κορυδαλλό για να πηγαίνω στο Πανεπιστήμιό μου.

Η ύπουλη πίεση που δέχομαι να μην σπουδάσω τελικά, να απομακρυνθώ από το σωφρονισμό και την αξιοπρέπεια, είναι άνευ προηγουμένου.

Έχω καλέσει πολλάκις τον κ.Κοντονή, με αλλεπάλληλες ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας για τις παθογένειες του σωφρονιστικού συστήματος και δη της εκπαίδευσης εντός του, να μας σώσει από την αγέλη των Γενικών Γραμματέων του και την επικίνδυνη ρεβανσιστική τακτική τους, που φτάνει να παρεμβαίνει έως και στα Συμβούλια που αποφασίζουν για τα δικαιώματά μου, επιβάλλοντάς τους την επιλεκτική αυθαιρεσία ως προς το πρόσωπό μου.

Σε πείσμα των συνεχών εμποδίων που μου έθετε κι εξακολουθεί σαδιστικά να μου θέτει το δήθεν σωφρονιστικό μας σύστημα και το δήθεν σεβόμενο τ’ ανθρώπινα δικαιώματα προσωπικό του, παραμένω συνεπής στις αρχές μου και συντονισμένος με την αξιοπρέπεια και τον αγώνα μου για ότι βαφτίσαμε εγγυημένο δικαίωμα και βάλαμε, εμείς οι πολίτες, πρόσωπα όπως οι εν λόγω να διασφαλίζουν.

Ο Ελληνικός λαός τους θεώρησε ελπίδα και τους τοποθέτησε στη διακυβέρνηση της χώρας, κι όχι υφαρπαγείς της ψήφου, των βιβλίων και της ελπίδας μας.

Μπορεί μέχρι αύριο να μην “τη βγάλω”, καθώς λεν οι γιατροί, παρακαλώντας με να βρέξω τα χείλη μου ή να πιω μια αμπούλα για το επικίνδυνα χαμηλό σάκχαρό μου, ή να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο με ορό, κάτι το οποίο αρνούμαι, αλλά δηλώνω αμετακίνητος σε οτιδήποτε δίκαιο διεκδικώ, έτοιμος ακόμα και να παραδώσω πνεύμα, γιατί οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, όπως το να σταματήσω την απεργία και να υποχωρήσω, θα με ωθούσε στο να γίνω ξανά αυτό που με τόσο κόπο ετών κατάφερα ν’ αλλάξω και που δεν πρόκειται για κανένα λόγο να εξαναγκαστώ από το Κράτος να ξαναγίνω.

Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σας επιστρέφω τον έπαινο που μου απευθύνατε εγγράφως, διότι, σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Υπουργείου σας που κατόπιν της απονομής του τον συνόδευσαν, είναι ξεκάθαρα προσχηματικός και με ενέπαιζε".

Τι απαντά το αρμόδιο υπουργείο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του τοποθετείται και απαντά για το καθεστώς χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών με αφορμή την απεργία πείνας και δίψας του Βασίλη Δημάκη.

Συγκεκριμένα, "σχετικά με το αίτημα εκπαιδευτικής άδειας του καταδίκου Β.Δ. για ληστείες και άλλα εγκλήματα", το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει κατ' αρχάς ότι "η εκπαίδευση, σ' όλες τις βαθμίδες, έχει αναχθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε βασικό εργαλείο της σωφρονιστικής πολιτικής". "Η πολιτική αυτή, που επιστεγάστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4521/2018 (άρθρο 31), συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σ' όλη την Ελλάδα και έχει βοηθήσει εκατοντάδες κρατουμένους στην προσπάθειά τους για επανένταξη".

"Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατούμενος Β.Δ. διευκολύνθηκε με κάθε μέσο και με μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να ολοκληρώσει το σχολείο, να δώσει εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ", τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπληρώνοντας: "Γι' αυτό μετήχθη στη φυλακή Κορυδαλλού ώστε να διευκολυνθεί στις σπουδές του και πράγματι του εξασφαλίστηκε, όπως και σε πολλούς ακόμα κρατουμένους, η δυνατότητα στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση. Το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια απερρίφθη από το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής, καθώς η φοίτησή του είναι δυνατή εξ' αποστάσεως, ενώ οι σπουδές στο συγκεκριμένο Τμήμα δεν απαιτούν φυσική παρουσία.

Απόδειξη αυτού αποτελεί η επιτυχία του στα μαθήματα του 1ου εξαμήνου. Η φοίτησή του, λοιπόν, είναι εξασφαλισμένη. Όμως, η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για προνομιακή μεταχείριση. Κατά τον νόμο, η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων δεν σημαίνει ότι ο κρατούμενος αυτοδικαίως δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, καθώς συνεκτιμώνται πολλά επιπλέον στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η προσδοκία για καλή χρήση της άδειας.

Προϋπόθεση της άδειας αποτελεί η εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει η πολιτεία στον καταδικασμένο ότι θα επιστρέψει στη φυλακή και ότι δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα. Η επίδοση στα μαθήματα προφανώς και δεν είναι από μόνη της επαρκής εγγύηση γι' αυτό. Όλες οι περιπτώσεις κρατουμένων, εξάλλου, δεν είναι ίδιες".

Ο κρατούμενος Β.Δ., σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

"Α) Είχε αποφυλακιστεί κατά το παρελθόν με υφ' όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, καθώς συνέχισε την εγκληματική δράση του, τελώντας νέο κακούργημα (ένοπλη ληστεία).

Β) Επιπλέον, ο ίδιος κρατούμενος έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια, την οποία επίσης παραβίασε, καθώς δεν επέστρεψε στη φυλακή.

Γ) Κατά την κράτησή του έχει τελέσει και πειθαρχικά παραπτώματα.

Τέλος, η υπόθεση, μετά από προσφυγή του κρατουμένου, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης".

"Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα. Η προστασία της ζωής βέβαια αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό που θα προστατευθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του νόμου", καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπεράσπιση Δημάκη: Το υπουργείο συγκαλύπτει του υπεύθυνους

Η πληρεξούσιος δικηγόρος του Δημάκη, Ηλέκτρα -Λήδα Κούτρα, κάνει έκκληση για κινητοποίηση έστω και την τελευταία στιγμή "για να μη χαθεί ο άνθρωπος", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο News 24/7.

Παράλληλα, δηλώνει πως το υπουργείο επί της ουσίας δεν είναι αναρμόδιο για την υπόθεση και πως μπορεί να παρέμβει.

"Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την αρμοδιότητα, όταν υπάρχει παράνομη πράξη κάποιου οργάνου της φυλακής να κάνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου και να ελέγξει τους υπεύθυνους. Εν προκειμένω το υπουργείο διάλεξε να συγκαλύψει τους υπεύθυνους για τη μη ουσιαστική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, να συγκαλύψει τη ψευδή δήλωση του διευθυντή της φυλακής, της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής και του εισαγγελέα, και να επιβεβαιώσει ένα ψεύδος και να το βγάλει με δελτίο Τύπου στην κοινωνία. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο", αναφέρει η κ. Κούτρα και συμπληρώνει: 

"Το άρθρο 13 του νόμου 3304 του 2005 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του Σωφρονιστικού Κώδικα και σε συνδυασμό το άρθρο 24 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας του νόμου 2690 του 1999, προβλέπουν πως δεν υπάρχει αναρμοδιότητα. Θα ήθελα να δω κάποιον να κινητοποιείται έστω αργά. Αν χαθεί ένας άνθρωπος τούτη την ώρα, θα μιλάμε για τεράστια ήττα".

"Ο Δημάκης έκανε ληστείες και από τον νόμο προβλέπεται η ποινή. Ξέρετε όμως, ο χαρακτήρας δεν είναι κάτι στατικό. Εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης βλέπει τον χαρακτήρα σαν κάτι στατικό, τότε θα πρέπει να παραιτηθούν. Ο υπουργός και η Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων έστειλε έπαινο αλλά είναι σαν να μας λένε πως επειδή κάποτε έκανε παράνομες πράξεις, τώρα δεν μπορεί να σωφρονιστεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει πως εφόσον υπάρχει δικαίωμα ο κρατούμενος να πάει στο πανεπιστήμιο δεν μπορείς να του αποκόψεις το δικαίωμά του. Μιλάμε εδώ για μια φοίτηση που παρεμποδίζεται ενώ θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη. Η δυνατότητα γεωεντοπισμού παρέχει τον εντοπισμό του ανθρώπου που βγαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ακόμη, όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα, τα έχει καταφέρει κάτω από τις χειρότερες συνθήκες", καταλήγει η δικηγόρος του απεργού πείνας και δίψας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βασίλης Δημάκης
SHARE:

24Media Network