Βατόπουλος: Διπλάσια ή τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα

Βατόπουλος: Διπλάσια ή τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα
Στιγμιότυπο στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown Eurokinissi

Για πολύ μεγαλύτερο πραγματικό αριθμό κρουσμάτων από αυτά που εντοπίζονται έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τι είπε για την πορεία του ιού και την άρση των μέτρων.

Διπλάσιος ή ακόμη και τριπλάσιος εκτιμά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος πως είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, συγκριτικά με αυτά που εντοπίζονται και ανακοινώνονται καθημερινά,

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας υποστήριξε πως “από τα λήμματα, που είναι ένας ενδιαφέρον αλλά πειραματικός τρόπος, έχουν βγει κάποιοι αριθμοί. Από τον ΕΟΔΥ λέει ότι το 25 με 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Σίγουρα οι ασθενείς είναι περισσότεροι από αυτούς που διαγιγνώσκονται. Ίσως διπλάσιοι ή τριπλάσιοι“.

Εν συνεχεία, ο κ. Βατόπουλος, παρομοίασε τη διασπορά του ιού με εστίες πυρκαγιάς, εξηγώντας τις επιπτώσεις που θα έχει μία άμεση χαλάρωση των μέτρων: “ΟΟ ιός εξακολουθεί και βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και ουσιαστικά είναι εστίες πυρκαγιάς. Αν χαλαρώσει το lockdown κάθε τέτοια εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά”, είπε στο δελτίο του MEGA, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως “αν συνεχιστεί η μείωση είπε ότι ίσως στο τέλος μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα. Ένας τριψήφιος αριθμός θα είναι αρκετά ικανοποιητικός. Περίπου 200, 300, 400. Ένας τέτοιος αριθμός θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα”.

Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι υπάρχουν οι δυσκολίες που λένε και οι ιδιοκτήτες ότι να ανοίξουν για δέκα μέρες δεν έχει νόημα για αυτούς. “Η προσπάθεια είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην χρειαστεί να ξανακλείσει, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Για να γίνει αυτό πρέπει τα κρούσματα να είναι λίγα και από την άλλη θα πρέπει η συμπεριφορά όλων μας να έχει προσαρμοστεί επιτέλους στον νέο τρόπο λειτουργίας. Είτε φορώντας τη μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις, είτε όσα λειτουργούν να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε ο κίνδυνος να είναι όσο τον δυνατότητα μικρότερος. Αν μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα ίσως σιγά-σιγά να μπορέσει η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει”, δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως “η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν γίνεται όσο γρήγορα θα θέλαμε”.

Τέλος ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι εφόσον κάποιος έχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο μέσα σε 14 μέρες, συστήνοντας την παραμονή στο σπίτι για το διάστημα αυτό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα