Βίαια επεισόδια στην Τήνο για τις ανεμογεννήτριες

Βίαια επεισόδια στην Τήνο για τις ανεμογεννήτριες
Βίαια επεισόδια στην Τήνο για τις ανεμογεννήτριες Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών

Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά των κατοίκων, οι οποίοι εδώ και μήνες αντιστέκονται στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην περιοχή Πράσα.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτη στην Τήνο, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά κατοίκων του νησιού, οι οποίοι εδώ και μήνες αντιστέκονται στην εγκατάσταση αιωλικού σταθμού στην περιοχή Πράσα.

Σύμφωνα με καταγγελίες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των μηχανημάτων, με εντολή του εισαγγελέα Σύρου είχε αποκλειστεί ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τα μεγαλύτερα χωριά, με αποτέλεσμα το νησί να “κοπεί” στο δύο.

Συγκεντρωμένοι πολίτες, ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι είχαν σηκώσει πανό που έγραφε “Οι πράσινες μπίζνες θυσιάζουν το περιβάλλον και τις ανάγκες μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα”. Οι άνδρες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν δίπλα στις μπετονιέρες και μπροστά στους συγκεντρωμένους.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., έσπρωξαν τους πολίτες σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν. Προχώρησαν σε ξυλοδαρμούς και προσαγωγές ενώ ακόμα κι’ όταν οι τελευταίοι αποχώρησαν, εκείνοι συνέχισαν να βιαιοπραγούν.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος και η Άννα Μαραβέλια, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες, που θα τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, Καρδιανή και Υστέρνια, θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους.

Επιπλέον, καταγγέλλουν την εταιρεία ότι έχει καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της.

Διάβημα Παφίλη στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Ο Θανάσης Παδίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ προχώρησε προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας το άγριο χτύπημα των διαδηλωτών από την αστυνομία και ζητώντας την άμεση αποχώρησή τους από το νησί.

“Η κυβέρνηση, αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει στο νησί για αυτόν τον λόγο”

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος καταγγέλλει «απρόκλητη και ωμή βία»

«Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Μάη βρίσκομαι στο νησί της Τήνου, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Καταγγέλλω την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, που έφτασαν στην Τήνο και από τα γύρω νησιά, εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να πάνε στο Κέντρο Υγείας του νησιού» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, προσθέτοντας «είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο της αστυνομικής αγριότητας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και τη σύλληψη 10 κατοίκων του νησιού».

«Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τήνου είναι δίκαιες, γιατί αντιπαλεύουν την πολιτική, που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον» τονίζει ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος, καταλήγοντας «το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι κάτοικοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα