Βόμβα στο Εφετείο: Με καλάσνικοφ πυροβόλησε ο ένας από τους τρομοκράτες

Bomb explosion at Hellenic Soupreme Court, in Athens, on December 22, 2017 /       , , 22 , 2017
Bomb explosion at Hellenic Soupreme Court, in Athens, on December 22, 2017 / , , 22 , 2017 SOOC

Την βόμβα τοποθέτησαν δύο άτομα στην είσοδο του Εφετείου-Ο συνεργός τους, τους ανέμενε στο αυτοκίνητο και μέσα από αυτό πυροβόλησε με καλάσνικοφ εναντίον του σκοπού- Τα χτυπήματα της Ο.Λ.Α. θυμίζει η ενέργεια-Μεγάλες υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου

Με καλάσνικοφ πυροβόλησε ο οδηγός της ομάδας των δραστών που πραγματοποίησαν την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο τα ξημερώματα. Μόλις οι δύο συνεργοί του βγήκαν από βανάκι και άρχισαν να τρέχουν στα σκαλιά με την τσάντα που περιείχε την ωρολογιακή βόμβα, εκείνος έβγαλε ένα καλάσνικοφ και πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού που ήταν σκοπός ευτυχώς, δίχως να τον τραυματίσουν.

Ο κάλυκας διαμετρήματος 7,62Χ39mm που βρέθηκε στο σημείο, μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να γίνει βαλλιστική εξέταση, μήπως ταυτοποιηθεί με άλλα χτυπήματα, ενώ το FIAT DOBLO είχε κλαπεί το 2015 από περιοχή του κέντρου της Αθήνας και έφερε πινακίδες κυκλοφορίας ίδιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των Νοτίων προαστίων.

Οι δράστες αφού επιβιβάστηκαν στο βανάκι που τους ανέμενε ο συνεργός τους, διέφυγαν, αναπτύσσοντας ταχύτητα προς την Λ. Αλεξάνδρας και στη συνέχεια με κατεύθυνση προς το Πεδίο του Άρεως.

Ο αστυνομικός φρουρός που ήταν στο κουβούκλιό του, τους είδε αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει καθώς ήταν αστραπιαίες οι κινήσεις τους και κάλεσε αμέσως το κέντρο αναφέροντας το περιστατικό.

Αμέσως μετά την αναφορά του σκοπού, δόθηκε εντολή σε περιπολικά και συμβατικά οχήματα που περιπολούν στο γύρω οικοδομικό τετράγωνο και ξεκίνησαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών, τους οποίους όμως έχασαν και δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Το χρονικό

Στις 2:58 κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά σε όχημα τύπου βαν και μάρκας FIAT DOBLO στα Εξάρχεια, στην συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου, το οποίο προέκυψε πως ήταν το όχημα διαφυγής των δραστών.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 2:50 τα ξημερώματα από άγνωστο άτομο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα», πως θα εκραγεί βόμβα σε 40 λεπτά και δεν πρόκειται για φάρσα.

Άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία και εξίσου άμεσα ισχυρή δύναμη αστυνομικών απέκλεισαν την γύρω περιοχή.

Πράγματι, στις 3:25 ο ισχυρός αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η βομβιστική επίθεση είχε χαρακτήρα καταδρομικής ενέργειας, αφού παραπέμπει στο στυλ της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης που είχε γίνει στο Υπουργείο Εργασίας από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α), πέρυσι τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Απρίλιο με την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank επί της οδού Σανταρόζα.

Ξαφνικά σταμάτησε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο τύπου βαν μπροστά από το Εφετείο στην οδό Λουκάρεως, κατέβηκαν από πίσω δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ανέβηκαν σύντομα τα σκαλιά και άφησαν μία τσάντα με την βόμβα στην είσοδο του Εφετείου.

Αμέσως μετά κατέβηκαν, επιβιβάστηκαν στο βανάκι που τους ανέμενε τουλάχιστον ένας συνεργός τους και διέφυγαν, αναπτύσσοντας ταχύτητα προς την Λ. Αλεξάνδρας και στη συνέχεια με κατεύθυνση προς το Πεδίο του Άρεως.

Ο αστυνομικός φρουρός που ήταν στο κουβούκλιό του, τους είδε αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει καθώς ήταν αστραπιαίες οι κινήσεις τους και κάλεσε αμέσως το κέντρο αναφέροντας το περιστατικό.

Ο σκοπός έκανε λόγο στους συναδέλφους του και για έναν θόρυβο που άκουσε προς το μέρος του όταν οι δράστες ανέβαιναν τα σκαλιά και όπως προέκυψε ο οδηγός του βαν πυροβόλησε εναντίον τους, ευτυχώς δίχως να τον πετύχει, ενώ στο σημείο εντοπίστηκε ένας κάλυκας ο οποίος επίσης θα μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., για βαλλιστική εξέταση.

Αμέσως μετά την αναφορά του σκοπού, δόθηκε εντολή σε περιπολικά και συμβατικά οχήματα που περιπολούν στο γύρω οικοδομικό τετράγωνο και ξεκίνησαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών, τους οποίους όμως έχασαν και δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Στις 2:58 κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά σε όχημα τύπου βαν και μάρκας FIAT DOBLO στα Εξάρχεια, στην συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου, το οποίο ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φρουρός στο Εφετείο και μοιραία εξετάζεται από την Αντιτρομοκρατική ως το όχημα που χρησιμοποίησαν για την διαφυγή τους οι δράστες.

Στο μεταξύ προέκυψε και το απειλητικό τηλεφώνημα και αμέσως δόθηκε εντολή για αποκλεισμό της περιοχής και αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο. Ενδεχομένως να υπήρχε σε απόσταση και υποστηρικτική ομάδα των τρομοκρατών, αλλά αυτό μοιραία είναι εικασία.

Η έκρηξη έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε μεγάλη απόσταση και προκλήθηκαν φθορές και σε τζαμαρίες στα απέναντι σπίτια και καταστήματα.

Επί τόπου παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει αποκλείσει την οδό Λουκάρεως και βεβαίως άντρες της Αντιτρομοκρατικής και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), που συλλέγουν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού για να μεταφερθούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και από εκεί ίσως να σχηματίσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα οι Αρχές για την ταυτότητα των δραστών.

Η οργάνωση που βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια έως αυτή την ώρα παραμένει άγνωστη αν εξαιρέσει κανείς τις εκτιμήσεις που γίνονται από την μεθοδολογία των δραστών και σίγουρα αναμένουν με αγωνία οι Αρχές την ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική αυτή επίθεση.

Άγνωστοι παραμένουν και οι λόγοι αυτής της επίθεσης, εικάζεται όμως ότι έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς, αν και η βόμβα δεν τοποθετήθηκε στο διπλανό Ειρηνοδικείο και αυτό ίσως για να μην ρισκάρουν οι τρομοκράτες να εισέλθουν ακόμα πιο μέσα στο συγκρότημα των δικαστηρίων.

Άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συλλέγουν επίσης τυχόν βιντεοληπτικό υλικό τόσο από τα δικαστήρια όσο και από γειτονικές επιχειρήσεις.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την βομβιστική επίθεση:

«Την 03:25 σήμερα (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017), σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κ. Λουκάρεως 14, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα.

Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Το εν λόγω όχημα λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Αναστέλλεται η λειτουργία του Εφετείου Αθηνών

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου Αθηνών για σήμερα (22 Δεκεμβρίου 2017), εξαιτίας εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από ισχυρή έκρηξη μηχανισμού.

Σύμφωνα με νέα διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα ποινικά δικαστήρια του Εφετείου Αθηνών που συνεδριάζουν μετά από διακοπή κατά τη σημερινή ημερομηνία θα συνεδριάσουν κανονικά στις 11 το πρωί, στις προκαθορισμένες αίθουσες, προκειμένου να ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διακοπής της συνεδρίασης.

Τόσκας: Απερίφραστη καταδίκη από την κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες

Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε:

"Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδικάζεται απερίφραστα από την Κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες.

Η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας εργάζεται οργανωμένα και μεθοδικά ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη".

Φωτογραφία: sooc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βόμβα στο Εφετείο: Βρέθηκε καμένο το βανάκι στα Εξάρχεια

Εφετείο: Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών

SHARE:

24Media Network