Ξεσπά η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη: 'Λογοκρισία στα τραγούδια του πατέρα μου'

Ξεσπά η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη: 'Λογοκρισία στα τραγούδια του πατέρα μου'

"Είστε οι μονοί Έλληνες πολίτες που απαγορεύσατε τα τραγούδια του πατέρα μου σε συναυλία, έπειτα από 40 χρονιά, τότε που μονό η χούντα τα είχε απαγορεύσει" αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με αφορμή την ακύρωση της συναυλίας του πατέρα της από τον Δήμο Ναυπάκτου

Σκληρή κριτική στον Δήμο Ναυπάκτου άσκησε η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε ανάρτησή της στο Facebook, μετά την ακύρωση της σημερινής συναυλίας του πατέρα της στο κάστρο του Αντιρρίου για επικαλούμενους λόγους ασφαλείας.

Όπως καταγγέλλει η πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, αφορμή για την ακύρωση της συναυλίας αποτέλεσε η καταγγελία του αντιδημάρχου Ναυπακτίας, Ανδρέα Κοτσανά, προς όλες τις υπηρεσίες, για μη επαρκή μέτρα ασφαλείας στο κάστρο, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Πυροσβεστικής, που με τη σειρά της ζήτησε μελέτη πυρασφάλειας για τον χώρο.

Η μελέτη αυτή δεν υπήρχε με αποτέλεσμα η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» να αποφασίσει την ακύρωση της συναυλίας, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για απρέπεια.

Στην ανάρτησή της η Μαργαρίτα Θεοδωράκη καταγγέλλει πως ο δήμος Ναυπακτίας «κατάφερε» με αυτόν τον τρόπο κάτι που μόνο η Χούντα, 40 και πλέον χρόνια πριν, είχε μπορέσει: Να απαγορεύσει τα τραγούδια» του πατέρα της.

Ακολουθεί η ανάρτηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη:

«Ο Δήμος Ναυπάκτου ακύρωσε τη συναυλία της ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" με την Πέγκυ Ζήνα, με πρόφαση τραβηγμένη από τα μαλλιά! Λογοκρισία στα τραγούδια του πάτερα μου! Όπως η χούντα! Από την εποχή της χούντας! Μήπως επανορθώσουν τα παλικάρια;

Ένα έγγραφο λογοκρισίας από τον δήμο Ναυπακτίας! Το δώρο του Δήμου Ναυπακτίας ακριβώς την ημέρα των γενέθλιων του, 29 Ιουλίου 2017, στα 92 του χρονιά!

Μπράβο Ναυπακτιώτες! Συγχαρητήρια! Είστε οι μονοί Έλληνες πολίτες που απαγορεύσατε τα τραγούδια του πατέρα μου σε συναυλία, έπειτα από 40 χρονιά, τότε που μονό η χούντα τα είχε απαγορεύσει! Και με κάτι προφάσεις, Θεέ μου! Πολύ τραβηγμένες βρε αδελφέ!

Αναρωτιέμαι τόσα χρονιά που οι δήμοι της περιοχής σας κι εσείς οι ίδιοι οργανώνατε συναυλίες κι εκδηλώσεις μέσα στο κάστρο του Αντίρριου, χωρίς ποτέ να υπάρχει η παρακάτω άδεια που ζητάτε τώρα από την ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", δεν είχατε τότε την ίδια ευαισθησία με την πυρασφάλιση και βέβαια τις οργανώνατε παρανόμως;! Ή μήπως τώρα έχει δημιουργηθεί μέσα στο κάστρο η ζούγκλα του Αμαζονίου, ένα πυκνό δάσος με πανύψηλα δέντρα, επικίνδυνα για φωτιά;

Θα το θυμόμαστε όλοι μας το δώρο που του κάνατε! Μπράβο σας παλικάρια! Ξέρετε να τιμάτε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την Ελλάδα! Μπράβο γενναίοι άντρες, σας συγχαίρω! Αλλά ντρέπομαι για λογαριασμό σας! Μα τι παλικάρια που είστε!

Σας χαιρετώ! ντρέπομαι και για τον σύζυγο της Πέγκυ Ζήνα, Ναυπακιώτη που με τόση χαρά ερχόταν με τη γυναίκα του να τραγουδήσει τα αθάνατα και ιερά τραγούδια του πατέρα μου. Που όλο περηφάνια θα 'ρχόταν με όλους μας μαζί, και πλήθος κόσμος τον περίμεναν, ναι συγγενείς και φίλοι του μας περίμεναν!

Καμαρώναμε όλοι μας ακόμη λόγω που είμαστε και λιγάκι συγγενείς χάρις στο διεθνές χορωδιακό διαγωνισμό "Μίκης Θεοδωράκης" που οργανώνετε εσείς, ο Δήμος Ναυπάκτου! Πολλά χρονιά τώρα μαζί με τον διευθυντή της χορωδίας σας τον αγαπητό φίλο Todor Kabakchiev!

Κι ακόμη θλίβομαι που καταφέρνεστε εναντίον μίας πρωτοβουλίας της γέφυρας που μας έδωσε τα χρήματα σε χορηγία για να πραγματοποιήσει τη συναυλία αυτή η ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" εντελώς δωρεάν και να δώσει λίγη χαρά κι ελπίδα στους δημότες σας, πάντα με τα ωραία τραγούδια του μπαμπά μου! Τους απαγορεύσατε αυτήν τη χαρά! Να σας χαιρόμαστε!

Αν όμως όλα αυτά είναι συκοφαντίες και κανείς από τον δήμο δεν κίνησε καμία διαδικασία (ποιος όμως άραγε είναι αυτός που κρούει με απελπισία τον κώδωνα του κίνδυνου προς την πυροσβεστική; Μήπως εγώ;) θα σας παρακαλούσα καλοί μου άνθρωποι να με βοηθήσετε να πραγματοποιήσω τη συναυλία μας αυτή, την τόσο ωραία και καλή για τους δημότες σας, στο κάστρο του Αντίρριου, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, τη μέρα της πανσέληνου, που ούτως η άλλως σε όλη την Ελλάδα, όλες οι εφορίες αρχαιοτήτων ανοίγουν τα κάστρα και τα αρχαία θέατρα, τους αρχαίους χώρους και τα αρχαία νεκροταφεία και καλούν τους ανθρώπους να απολαύσουν αυτό το γλυκό διπλό φεγγάρι όλη τη νύχτα και μάλιστα κάνουν τα στραβά μάτια και δίνουν την άδεια σε όλα τα συγκροτήματα να παίξουν μουσική, να διασκεδάσει ο κόσμος βρε αδελφέ κομματάκι, και κάνεις τους δεν τρέχει στις πυροσβεστικές υπηρεσίες να τους ζητήσει σωστή πυρασφάλεια!

Μα τώρα για πού; Για τα χαλάσματα, για τις πέτρες; Εκεί που συνήθως δεν φυτρώνει ούτε τσουκνίδα;

Ελπίζω να εισακουσθώ από το δημοτικό σας συμβούλιο και με μία φωνή όλοι σας να μας καλέσετε στη συναυλία τη Δευτέρα 7-8, στην ωραιότερη πανσέληνο!

Ελάτε άντρες! Θα 'χει κι ένα φεγγάρι μούρλια! Βέβαια από εσάς μονό εξαρτάται!

Σας χαιρετώ!

Μαργαρίτα»

Η απάντηση του Δήμου Ναυπάκτου

Τη δημοσίευση της κας Θεοδωράκη ακολούθησε η ανακοίνωση του Δήμου Ναυπακτίας:

«Αγαπητοί φίλοι της ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης". Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας, με ομόφωνη απόφασή του, έχει αναγορεύσει τον Μίκη σε επίτιμο δημότη μας.

Με ομόφωνη επίσης απόφασή του, διεκδικεί την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρα Α.Ε., με στόχο "μια γέφυρα που ενώνει".  Ξέρετε πολύ καλά ότι σήμερα η Γέφυρα Α.Ε. υψώνει οικονομικό φράγμα 26,6 ευρώ για κάθε διέλευση. Ζητά 250 ευρώ τον μήνα από κάθε δημότη μας που εργάζεται στην Πάτρα. Γι’ αυτό και στον αγώνα για "μια γέφυρα που ενώνει", δίπλα στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ολόκληρη η τοπική κοινωνία. Γιατί για όλους μας «το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει».

Η Γέφυρα Α.Ε. όμως έχει την δική της πολιτική. Κωφεύει στα αιτήματά μας και προσπαθεί να διχάσει την τοπική κοινωνία, έχει βάλει στο στόχαστρο τον δήμο μας «διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Η ολίγιστη Γέφυρα Α.Ε. προσπάθησε να κρυφτεί και πίσω από τον μέγιστο Μίκη, για να μας πείσει ότι αξίζει να την πληρώνουμε 365 ημέρες για να μπορούμε να σας απολαύσουμε μια φορά δωρεάν.

Αγαπητοί φίλοι το βράδυ της Κυριακής θα μας λείψετε. Να ξέρετε όμως ότι θα σιγοτραγουδάμε:

«Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν, πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν και πώς σε θένε

Έχε το νου σου στο παιδί, κλείσε την πόρτα με κλειδί, ψέματα λένε.»

Σας υποσχόμαστε όμως, την μέρα που η Γέφυρα Α.Ε. θα πάψει να υψώνει φράγματα, θα είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη συναυλία χαράς και αγώνα.

Αλλά και πιο πριν στους αγώνες μας για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, ελάτε να τραγουδήσουμε:

Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά, στου κόσμου τα στενά ποιος σημαδεύει;

πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά, που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει;

Αγαπητοί φίλοι της ορχήστρας του πολυαγαπημένου μας Μίκη. Τις καπαρντίνες και τις στρατιωτικές στολές θα τις δείτε κρεμασμένες στα γραφεία της Γέφυρα Α.Ε. Πίσω απο εσάς και την πολύ καλή παρουσία σας, προσπαθούν να κρυφτούν «οι χορτάτοι που μιλάνε στους πεινασμένους, για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθουν». Όλοι μαζί, δεν θα τους κάνουμε την χάρη.

Γιατί όταν: «οι ποιητές με χέρι υγρό, υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,

κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια, με τους σοφούς της –Γέφυρας- τα ‘χουνε πλακάκια, σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί, τους έχω βαρεθεί.»

Εμείς μαζί με όλους τους δήμους και τους δημότες της περιοχής, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα είμαστε ενωμένοι και δεν θα λείψει κανείς.

Το  γραφείο Tύπου του Δήμου Ναυπακτίας»

SHARE:

24Media Network