Υ.Π.ΕΝ.: Καθυστερήσεις με δασικούς χάρτες. Ποιοι δήμοι δεν έχουν συμμορφωθεί

Υ.Π.ΕΝ.: Καθυστερήσεις με δασικούς χάρτες. Ποιοι δήμοι δεν έχουν συμμορφωθεί

Να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την οριοθέτηση των οικισμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, καλεί τους δήμους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την καθυστέρηση από την πλευρά αρκετών δήμων στην οριοθέτηση των οικισμών για να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών επισημαίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, που καλεί τους δήμους αυτούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες, μόλις τρεις εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της περιόδου ανάρτησης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Ιουνίου είχε λήξει η σχετική προθεσμία και το υπουργείο έδωσε ακόμη μία και τελευταία, όπως επισημάνθηκε, προθεσμία, έως τις 27 Ιουλίου για την ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 35% της χώρας, σε έκταση 120 Δήμων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους τελευταίους έξι μήνες, έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα εργαλεία αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου και με πρόσθετες εγκυκλίους και ρυθμίσεις για τους πολίτες. Επιπλέον, το σύνολο του αγροτικού κόσμου έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε ανάγκη επίλυσης προβλημάτων και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία με πολύ χαμηλό κόστος και μηδενικά τέλη αντιρρήσεων.

Αναγκαία τα όρια και οι οικιστικές πυκνώσεις για τη διασφάλιση των ιδιοκτησιών

Κατά τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου των δασικών χαρτών, 120 Δήμοι σε 33 νομούς της χώρας είχαν την υποχρέωση από το Μάιο του 2016 υποβολής των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, μέσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η οριοθέτηση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και μείωνε το πλήθος των αντιρρήσεων και την ταχύτητα επίλυσης αυτών στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις αρχές Ιανουαρίου, μόλις το 30% των Δήμων είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε πολλές φορές τους Δήμους, δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης της ανάρτησης των στοιχείων τους στους δασικούς χάρτες, με τον νόμο 4467/2017.

Επίσης, εξέδωσε την Εγκύκλιο 151590/331/6-2-2017 ώστε να δίνεται η δυνατότητα οριοθέτησης των οικισμών και από το Κτηματολόγιο και προχώρησε σε προσωπική ενημέρωση των Δημάρχων 51 Δήμων, οι οποίοι δεν είχαν οριοθετήσει τα παραπάνω, έως τις 9 Ιουνίου 2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε και την Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και την ΚΕΔΕ για την ανάγκη αυτή και την επιτάχυνση της συνεργασίας.

Ποιοι δήμοι δεν έχουν συμμορφωθεί

Σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου χρονικού περιθωρίου, 36 Δήμοι δεν έχουν ακόμα αναρτήσει τα όρια θέτοντας σε κίνδυνο τη διαδικασία από την οποία θα κατοχυρωθούν οι πολίτες που κατέχουν ιδιοκτησίες στα όριά τους, και ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας. Στους περισσότερους Δήμους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει και σε προσωπική ενημέρωση και έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση των υποχρεώσεών τους.

Οι Δήμοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους, είναι οι ακόλουθοι:

1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

2. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

3. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

4. ΒΟΪΟΥ

5. ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

6. ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

7. ΔΕΛΤΑ

8. ΔΟΞΑΤΟΥ

9. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

10. ΔΩΔΩΝΗΣ

11. ΕΔΕΣΣΗΣ

12. ΕΟΡΔΑΙΑΣ

13. ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ

14. ΚΑΒΑΛΑΣ

15. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

16. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

17. ΚΙΜΩΛΟΥ

18. ΚΟΝΙΤΣΑΣ

19. ΜΕΣΣΗΝΗΣ

20. ΜΕΤΣΟΒΟΥ

21. ΜΗΛΟΥ

22. ΜΥΚΟΝΟΥ

23. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

24. ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ

25. ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

26. ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

27. ΟΙΧΑΛΙΑΣ

28. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

29. ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

30. ΣΙΘΩΝΙΑΣ

31. ΣΙΦΝΟΥ

32. ΣΚΟΠΕΛΟΥ

33. ΣΠΑΡΤΗΣ

34. ΣΠΕΤΣΩΝ

35. ΧΙΟΥ

36. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευχαριστεί τους 84 ΟΤΑ που έχουν συνεργαστεί με το Κτηματολόγιο και έχουν ενσωματώσει πλήρη στοιχεία στο 70 % των περιοχών αναρτήσεων των δασικών χαρτών.

SHARE:

24Media Network