Ύπατη Αρμοστεία για Χίο: Να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν

Ύπατη Αρμοστεία για Χίο: Να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν

Τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών που πέταξαν μολότοφ και πέτρες στον καταυλισμό της Σούδας, αφήνοντας χωρίς κατάλυμα 100 ανθρώπους, ζητά ο αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Έντονη η ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας στη για τις επιθέσεις εναντίων προσφύγων και μεταναστών, στο κέντρο φιλοξενίας της Σούδας. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν άγνωστοι έριξαν μέσα στον καταυλισμό της Σούδας, βόμβες μολότοφ, κροτίδες και πέτρες αφήνοντας χωρίς στέγη τουλάχιστον 100 πρόσφυγες (κυρίως οικογένειες), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

Τα περιστατικά βίας δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς αργότερα αλληλέγγυοι που έφτασαν στο σημείο διαπληκτίστηκαν και δέχτηκαν επίθεση από άτομα του ακροδεξιού χώρου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Δυο άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στα Επείγοντα του νοσοκομείου της Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών όπου και παρέμειναν μέχρι τις 2.00 περίπου το πρωί της Παρασκευής.

Στα Επείγοντα καταγράφηκε ακόμα ένας ξυλοδαρμός, όταν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε μετά τα μεσάνυχτα και ένας πρόσφυγας που δέχτηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων κοντά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στο κέντρο της πόλης.

Ο Philippe Leclerc, αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ζητά από τις ελληνικές αρχές τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων για τα επεισόδια, με σχετική ανακοίνωση, αναφέροντας πως "Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων. Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν."

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν εναντίον προσφύγων και μεταναστών στο χώρο φιλοξενίας της Σούδας που διαχειρίζεται ο δήμος Χίου. Ύστερα από μια επίθεση, την Πέμπτη το βράδυ, με μολότοφ και μεγάλες πέτρες εναντίον όσων διαμένουν στη Σούδα, καθώς και άλλα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρκετές σκηνές κάηκαν και σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα καταλύματα πολλών ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν διαφύγει από χώρες οι οποίες πλήττονται από πολέμους.

Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι –κυρίως οικογένειες– έχασαν το κατάλυμά τους. Όπως ανέφεραν στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί. «Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Η Υ.Α. καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας. Μέχρι στιγμής, η Υ.Α. παρέχει διαμονή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για πάνω από 300 ιδιαίτερα ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η Υ.Α. συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στις αρχές για τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με το σχετικό δελτίο. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Υ.Α. έχει βοηθήσει στον εντοπισμό, την ενημέρωση και τη μεταφορά περίπου 400 ανθρώπων από τη Χίο προς την ενδοχώρα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές. 

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μετανάστες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σπέρνουν το μίσος στη Χίο. Φωνές ακόμη και για θαλάσσιο φραγμό

Ποιοι είναι τελικά οι πρόσφυγες;

Εκρηκτικό 'κοκτέιλ' τρόμου στη Χίο με οργισμένους μετανάστες, κατοίκους και ακροδεξιούς

SHARE:

24Media Network