Υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ η λεία των σκληρών Γεωργιανών ληστών

Υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ η λεία των σκληρών Γεωργιανών ληστών

Πρόκειται για την συμμορία που ευθύνεται για τον βασανισμό με ατμοσίδερο της υπερήλικης στο Γαλάτσι και την ληστεία σε βάρος του προπονητή του Ατρομήτου, μεταξύ άλλων

Στα χέρια των αντρών της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής έχουν πέσει 7 Γεωργιανοί, μέλη της σπείρας που ευθύνεται τόσο για την βίαιη ληστεία σε βάρος της υπερήλικης στο Γαλάτσι που βασάνισαν με ατμοσίδερο όσο και για σωρεία ληστειών και διαρρήξεων,  μεταξύ των οποίων και σε βάρος του Αυστριακού προπονητή του Ατρομήτου Νταμίρ Κάναντι στον Άλιμο, σε βάρος πασίγνωστου επιχειρηματία γνωστής αλυσίδας αρτοποιείων στο σπίτι του στην Ηλιούπολη και σε βάρος της οικογένειας γνωστού γιατρού.

Από την Ασφάλεια η προανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη θεωρούν ότι τα μέλη της συγκεκριμένης σπείρας ευθύνονται για 30 παρόμοιες ενέργειες το τελευταίο χρόνιο κυρίως στα Νότια Προάστια και πρόσφατα στην Αθήνα σε αρκετές εκ των οποίων επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα.

Στην περίπτωση του προπονητή του Ατρομήτου στο Άλιμο, χρησιμοποίησαν αναισθητικό σπρέι σε βάρος του ίδιου, της συζύγου του και των δύο παιδιών του. Απέφευγαν να οπλοφορούν για την περίπτωση που θα έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς, όμως χρησιμοποιούσαν ως όπλα ό,τι είχαν μαζί τους για εργαλείο ή ό,τι έβρισκαν στα σπίτια των θυμάτων.

Υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ η λεία των σκληρών Γεωργιανών ληστών

Πάντα κατόπτευαν τα σπίτια που πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που λάμβαναν με διάφορους τρόπους και κυρίως από ομοεθνείς τους γυναίκες που δούλευαν σε σπίτια.

Πάντα έμπαιναν τρία άτομα μέσα στα σπίτια και τέσσερις έπαιζαν τον ρόλο των τσιλιαδόρων σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Ακόμα και για την περίπτωση της ηλικιωμένης φαίνεται πως είχαν σχετικές πληροφορίες ότι είχε οικονομίες που βεβαίως αποδείχτηκαν λανθασμένες και γι αυτό την βασάνισαν με τόσο ακραίο τρόπο…

Πέρα από τα σοβαρά εγκαύματα που τις προκάλεσαν στο στήθος και τον ώμο με το ατμοσίδερο, την γρονθοκόπησαν άγρια και της έσπασαν την μύτη, ακόμα και την μασέλα που την βρήκαν κομμάτια στο πάτωμα οι αστυνομικοί!

Ειδικά τρεις από αυτούς ήταν σεσημασμένοι και είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί με χρήση του υφιστάμενου νόμου και τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπει. Ο τελευταίος από αυτούς αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ακριβώς την επόμενη ημέρα ξεκίνησε το …«θεάρεστο» έργο του.

Η μοναδική τους λεία από την ηλικιωμένη ήταν κάτι ψιλά και ο σταυρός που φορούσε στον λαιμό, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν πολύ επιλεκτικοί και γνώριζαν να ξεχωρίζουν τα κοσμήματα αξίας και τα ασημένια π.χ. αντικείμενα αντί των επάργυρων. Σε περίπτωση που μάλιστα ένα κόσμημα που είχε χρυσό αλλά είχε και δέρμα, αφαιρούσαν επί τόπου το δέρμα και κρατούσαν τον χρυσό κλπ.

Υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ η λεία των σκληρών Γεωργιανών ληστών

Κεντρικό ρόλο είχε ένας 34χρονος από το Καζακστάν που καθοδηγούσε τους υπόλοιπους στα σπίτια που «χτυπούσαν», κατόπτευε και παρακολουθούσε τους στόχους που έβαζαν και δεν τραβούσε τα βλέμματα καθώς ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες και είχε ακρωτηριασμένο πόδι. Από την Ασφάλεια αναζητείται τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο από την σπείρα.

Ακολουθούν οι επίσημες ανακοινώσεις της Ασφάλειας:

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (26 Οκτωβρίου 2017) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Συνελήφθησαν 7 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα έξι υπήκοοι Γεωργίας (19,28,32,34,37 και 38 ετών) και ένας 34χρονος υπήκοος Καζακστάν, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας ακόμη 47χρονος υπήκοος Γεωργίας.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των ληστειών και διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της αντίστασης καθώς και για παραβάσεις των νόμων για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί 30 ληστείες και κλοπές από οικίες, ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ η λεία των σκληρών Γεωργιανών ληστών

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον, τον τελευταίο χρόνο και διέπρατταν συστηματικά διακεκριμένες κλοπές και ληστείες σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

Αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στην συνέχεια παρακολουθούσαν, προετοίμαζαν τις ενέργειες τους, προβαίνοντας σε προπαρασκευαστικές ενέργειες και σε «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων,

στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Το ρόλο του επιχειρησιακού συντονιστή είχε ο 34χρονος συλληφθείς, υπήκοος Καζακστάν, ο οποίος δρούσε ως «οργανωτής», εποπτεύοντας και κατευθύνοντας την ομάδα «δράσης», ενώ ως άτομο με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) δεν κινούσε εύκολα υποψίες με την παρουσία του στο χώρο.

Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών - κλειδαριών ασφαλείας, πλήθος από τις οποίες βρέθηκαν στις οικίες τους.

Μάλιστα ήταν τέτοια αρτιότητα τους στην παραβίαση κλειδαριών που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά “passepartout”.

Κατά τη δράση τους φορούσαν κατάλληλα ρούχα ώστε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίησή και την αναγνώρισή τους.

Επιπλέον δεν δίσταζαν να ασκήσουν σκληρή σωματική βία στους παθόντες, ώστε να τους εξαναγκάσουν να υποδείξουν τα σημεία – κρυψώνες με χρηματικά ποσά, αντικείμενα αξίας και χρηματοκιβώτια, ενώ κατά τη διάρκεια ληστείας σε οικία στην Κυψέλη προκάλεσαν βαριά σωματική βλάβη σε ηλικιωμένη ένοικο, με ηλεκτρικό οικιακό σίδερο.

Η εγκληματική οργάνωση για τη διαμονή των μελών της ακολουθούσε την πρακτική των οργανώσεων του γεωργιανού οργανωμένου εγκλήματος, δηλ. την ενοικίαση διαμερισμάτων σε στοιχεία γυναικών, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούσαν και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία άλλων αλλοδαπών προσώπων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες των μελών, στα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 οχήματα, 2 πιστόλια και 2 μαχαίρια, 324 φυσίγγια, ποσότητα κάνναβης, 5.450 ευρώ, χρυσές λίρες και πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών και ασημικών, ηλεκτρονικές συσκευές, δελτία αποστολής αντικειμένων από ενεχυροδανειστήρια και αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό, πλήθος κλαπέντων επωνύμων ειδών ένδυσης και υπόδησης, και πλήθος ρούχων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών διαρρηκτικών εργαλείων, κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν σε παρόμοια αδικήματα ενώ ο 38χρονος έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση».

SHARE:

24Media Network